27 Şubat 2008

Kisa bir ara!!!


Merhaba Arkadaslar,
aksam yemegi icin hazirladigim bu ekmek tabagini sizlere, diyete bir baslangic olarak sunuyorum.
Diyet etkinligi Yaren, Dilek, Aynur ve benim aramizda cafede konusurken olustu ve calismalarimizla bu güne ulasti. Insallah 1 Mart Cumartesi günü de iyi bir baslangic ile güzel bir acilis olur. Ben simdiden hepimize "Hayirli Olsun" diyorum.
Bu acilisa ben aranizda bulunamayacagim icin cok üzgünüm, kisa bir ara veriyorum, ama biliyorumki arkadasalarim benim eksikligimi aratmiyacaktir.
Sizlerinde güzel katilimlari ile bu Diyet etkinligi cok güzel olacagina eminim.
Bir müddet Bloguma giremiyecegim den dolayi, sizler yorum yazamiyacagim icin özür diliyorum, siz blogcu arkadaslari insallah ileride ziyaret edip bu acigi kapayacagim.
Tekrar görüsmek üzere, herkese saglikli ve neseli hayirli günler diliyorum.
Sevgilerimle....

Aksam yemegi icin ekmek hazirligi
3 dilim siyah ekmek
3 yemek kasaigi yagsiz krem peynir
dilimler halinde, domates ve elma
kiyilmis maydanoz

26 Şubat 2008

Oruk


Oruk Kilis`in genellikle mangalda pisirilen, vaz gecilmez bir Kebap türüdür.

Biz Kilis`liler bu yemeye Oruk diyoruz, ama Gaziantep`liler bu yemeyimize Kilis kebabi veya Simit Kebabi diyorlar (Kilis ve G.antep yöresinde köftelik Bulgurun adina Simit denir, orugun icine de simit girdiginde, simit kebebi diyorlar galiba). Oruk mangaldan haric, firinda veya az yapilacagi zaman teflon tavada da yapilir.




Orjinal adi Oruk`tur.


Malzemeleri:

1 kg. yagli Et veya Kiyma

1 su bardagi Ince köftelik Bulgur

1 su bardagi bulguru islatmak icin Su

1 büyük Sogan

3 dis Sarmisak

1 dolu cay bardagi Nane

1 yemek kasigi kuru kirmizi Biber

1 cay kasigi kara Biber

1 er cay kasigi Biber ve Domates Salcasi


Yapilisi:

Köftelik bulgur, genisce bir kab icinde, su ile islatilir. Soyulmus ve dörde bölünmüs sogan, sarmisak ve tüm malzemeler katilarak et makinasindan iki defa cekilir. Sonra bu karisim, bir köfte kivamina gelene kadar biraz yogrulur. Kücük bir kaseye biraz su konur, köfte karisimindan ara sira el islatilarak cevizden az büyük parcalar yapilir. Ardindan, bir ele ince kebap sisi alinir diger el yine su ile ara sira islatarak, köfteler sise saplanarak oruklanir yani ince uzun fotografta görüldügü gibi sekil verilir. Mangalda pisirilecek ise, Izgara kullanilir ve iyice isinmis izgaraya oruklari dizerek, hertarafi güzelce kizartilir. Bu oruklari sislerin üzerinde de pisirebilirsiniz, o zaman daha cok sise ihtiyaciniz olacaktir. Firinda pisirilecek ise firin tepsisi tereyagi ile bolca yaglanir ve sira sira oruklar dizilir, 225° önceden isitilmis firinda 30-35 dakika alti üstü kizarana kadar pisirilir. Bazen bir iki kisilik az malzeme ile yapilacak ise, Teflon tavada yag ilave etmeden de her tarafi iyice kizarana kadar pisirilir.Ben bu defa servisi közlenmis biber, domates dilimleri, taze soganla ve ekmek dilimi ile hazirladim. Tabiki marol salatasi ve soguk ayranla da cok nefis oluyor. Hafta sonu mangala gitmek istiyenlere ve evde yapmak isteyenlere sunuyorum.

Afiyet Olsun!

25 Şubat 2008

Brokoli Corbasi

Arkadaslar unutmayin Diyet Etkinligine 4 gün kaldi!!!
Tarifleriniz hazirmi? " haydikizlardiyete@hotmail.com " adresine tariflerinizi bekliyoruz, Cumartesi tarifleri yayinlanmaya baslayacagiz.
Ben Diyet öncesi son bir iki kacamak daha yapayim dedim ve biraz, tereyagi ve krem santiyi yine fazla kacirdim galiba.



Hafta sonu gelen misafirlerime Brokoli Corbasi yaptim, daha evelki misafirlerimin begendigi gibi cok begenildi. Simdi size bu corbanin tarifini veriyorum.

Brokoli Corbasi

Malzemeleri:
1 Brokoli
3 Patates
1 Sogan
3 dis Sarmisak
1 su bar. Etsuyu (istege göre)
2 y. k. Tereyagi
2 y.k. Cekirdek ici(aycicegi,kabak cekirdek icleri)
1 fincan sivi Kremsanti

Yapilisi:
Brokoli, kücük parcalara ayrilir, yikanir. Patatesler soyulur, yikanir kücük parcalara kesilir, sogan ve sarmisakda soyulup ufak dogranir. Sebzeler bir tencereye alinir üzerine 4-5 su bardagi su ilave edilerek pisirilir. Sebzeler pisince yaklasik 15 dak. sonra, tuzu eklenerek blanderla püre yapilir. Tavada yag isitilir icin cekirdekler ilave edilir, hafif kizartilarak bir tarafa alinir. Tabaklara corba alinir icine bir yemek kasigi kadar kremsanti aktarilir, catalla ortadan disa dogru cekilerek sekil verilir. En son icine cekirdeklerde kasikla eklenip sofraya alinir.
Afiyet Olsun!

22 Şubat 2008

Diyet Etkinligi





Badem Ezmeli Kalpli Pastasa

Arkadaslar iste yarencigim sayesinde yeni bannerim bu güzel calismandan dolayi kendisini kutluyorum, ellerine saglik Yarencigim, cok güzel yapmissin, cok begendim, ellerin dert görmesin.

Bu Zambak sana yarencigim.

Iste bu pastayla ikinci bir kutlama olsun diyerek bu yazi ile ekledim.
Gecen hafta maheretler blogumda yazdigim gibi, calistigim
projenin Ciftci Bayanlarla yaptigimiz toplantisinda asure ve yemeklerin yaninda arkadasimiz Naciyenin dogum günü oldugu icin, kizi Derya`nin yaptigi harika iki pastanin tarifini istek üzere önce bu bademi pastayi, Derya`dan alarak sizlere yaziyorum, Deryacigim ellerine saglik, pastalar nefisti, Naciye`nin de dogum gününü tekrar burdan kutluyor, saglikli ve mutlu nice yillar diliyorum, gelelim pastanin tarifine.

Badem Ezmeli Kalpli Pasta (Marzipan Torte)

Malzemeleri:
4 Yumurta
4 y.k. soguk Su
200 gr Seker
1 pak. Vanilya
120 gr Un
80 gr Nisasta
1/2 pak. Kabartmatozu

Arasi icin:
2 bardak sivi Kremsanti
2 Vanilya
100 gr ince cekilmis istege göre badem ici, findik veya ceviz ici

Üzerine:

150 gr Badem Ezmesi
1 sivi Kremsanti
1 vanilya
Süslamek icin Pasta garnetürleri, Ceviz, Sekerleme - Yapraklar, -Gül vs.

Yapilisi:
Yumurta aki ve sarisi ayrilir. Yumurta aki cirpma kabina alinir üzerinede su ilave edilerek kar gibi olana kadar cirpilir. Seker ve vanilyada ilave dilerek cirpmaya devam edilir, yumurta sarilarida tek tek, cirpmaya devam edilirken, ilave edilir. En son un, nisasta ve kabartma tozu karisimi elekletn elenerek, yumurtali karisima karistirilarak ilave edilir. Altina yagli kagiti yayilmis, kelepceli kalpli kaliba hamur aktarilir ve 190° de 20-25 dakika pisirilir. Bu kek bir gün evelden de pisirilip böylece bekletilip arasi ikinci günde hazilanirsa cok güzel sonuc veriyormus, Deryanin tavsiyesi. Kek soguyunca kaliptan alinip ortadan kesilir. Bu arada vanilya ve kremsanti iyice cirpilir sertlesince icine badem ici veya findik ici ilave edilerek karistirilir. Kekin ortasina sürülür.
Diger kat üzerine kapatilir. Carsidan alinmis hazir badem ezmesi (Marzipan), folye arasina alinir ve kekin üzerini kaplayacak büyüklükte merdane ile acilir. Acilan badem ezmesi cok dikkatlice kekin üzerine yerlestirilir, vanilya ve kremsanti ile sertlestirilene kadar cirpilir, kekin kenarlari ve üzeri bu kremsanti ile kapatilir. Üzeri Fotografta görüldügü gibi veya istege göre süslenir. Buzdolabinda sofraya alinana kadar bekletilir.
Afiyet Olsun!

20 Şubat 2008

Balik Kizartmasi


Dikkat ettinizmi bilmem ama ilk defa bir balik tarifi yayinliyacagim.
Ben pek balik yapmasini bilmem, bu isin tariflerini de bilenlerden alirim.
Pazardan balik aldim ve saticiyada nasil pisirecegim bu baligi diye sordum.
Önce tuzlayip, limonsuyu ile terbiyelememi söyledi.
Ardindan da, 1 yumurta cirp önce yumurtaya sonrada, una batirip kizart dedi.
Bende un olarak misir ununu kullanip, icine tuz ve karabiberde ekleyerek, misir ununa bulayip kizarttim.
Yanindana bol salata ve limonlar nefis oldu, ama tabakta iki dilim olduguna bakmayin, esim haric evde herkes bir dilim balik yer, nedense balik bana hep agir gelir.
Hangi balikmi, iste bu güzel bir soru, baliktan anlamam, hangisi kilciksizsa o benim icin makbuldür, onun icinde Seelacksfilet aldim. Seelacks in Türkce adini bilen bir zahmet banada yazsin. Lacks: Somon baligi oldugunu biliyorum, ama Seelacks hangisi? Balik cok yapanlar muhakkak bilir.
Afiyet Olsun!

18 Şubat 2008

PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 15, Ispanakli Kek

PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNIN, EV SAHİBELİĞİ yapan http://dogada.blogspot.com/, Gül arkadasima kolayliklar diler beni bu etkinlige davet ettigi icin coook tesekkür ederim. Ispanakli Kek ile Gül Arkadasimin etkinligne katiliyorum, kolay gelsin canim...

Ispanakli Keki ilk arkadasim Gülsevilde yedim, cok hosuma gitti, gecen blogcu arkadaslarlada konusurken, Yildiz arkadasimin bendede tarifi var yaptim gel bak demesi, beni dahada cesaretlendirdi, Yildiz`in tarifi ve benim Gülsevil arkadasimdan aldigim tarifle böyle bir güzel kek ortaya cikti. Bu keki gelecek olan alman arkadaslarima yapmaya karar verdim, cok begenildi ve tariflerini cogu kisiye yazip verdim, simdi nasil yapildigini birde benden alalim....
Malzemeleri:

2 yumurta
1 su bardagi seker
1 su bardagu siviyag
1 su bardagi robottan gecirilmis ispanak(ben derin dondurucudan aldim)
2 su bardagi elenmis un
1 Pak. kabartma tozu
1 Pak. Vanilya

Kremasi:
2 Paket pismeyen Krema (Paradiscrem, vanilyali)
400 ml sivi kremsanti

Yapilisi:
Kek malzemesi ,yumurta ve sekerin iyice cirpilmasindan sonra diger malzemeler eklenerek hazirlanilir. 25 cm.lik yaglanmis yuvarlak pasta kalibina dökülür ve önceden isitilmis 180 derecelik firinda 30-35 dak. pisirilir.
Kek iyice soguduktan sonra ortadan bölünür ve paketin üzerindeki talimata göre hazirlanmis olan, krema hazirlanir ve ikiye kesilmis kekin icinden bir iki kasiklik keke kesilir alinir (üzerinin süsü icin) sonrada arasina yeterincekrema sürülür. Diger parcada onun üstüne kapatilir. Disina da artan kremasi, pastanin tamamini kapatacak sekilde sürülür. ayirdiginiz iki kasiklik kek, elde ufalanir ve krema ile kaplanmis kekin üzerine istege göre serpistirilir.
Bir saat kadar agzi kapali olarak dinlendirilip, servis yapilir.
Afiyet olsun!

16 Şubat 2008

Süpriz Muffens



Nihayet ikizlerinannesin de gördügüm Süpriz Muffens i eski alman is arkadaslarim geldiginde yaptim. Cok begenildi ve tarifini verdim. Sizler bu tarifi taniyorsunuzdur, bilmeyenlerin ikizlerinannesinin burdan sayfasina girerek tarife bakabilirsiniz. Ben sadece cileksiz haliyle yaptim, yani sade oldu.
Yapmak isteyenlere Afiyet olsun!

14 Şubat 2008

Patatesli Kek

Gecen pazar günü katildigim "Fahri Hizmetler Fuariinda (Gönüllü Calisanlar Fuarinda)" ziyaretciler icin ikramlik yaptigim Patatesli Kek cok begeni kazandi. Masamiza ugrayan ziyaretciler "miss gibi baharat kokusunun her yeri sarmis" oldugunu söylüyorlardi.
Fahri Hizmetler Fuarinda cektigim resimleri görmek isteyenler, diger maharetler blogumu ziyaret edebilir.

Malzemeleri:
2 büyük Patates
2 orta boy sogan
1 demet Maydanoz
2 Yumurta
1 su bardagi Siviyag
1 su bardagi Yogurt
2,5 su bardagi Un
1 pak. Kabartmatozu
200 gr beyaz Peynir
Tuz, Karabiber, Kirmizibiber, Nane, Kekik
2 yemek kasigi Susam

Yapilisi:
Önce patatesler soyulur ve irice rendelinir, sogan soyulup ince kiyilir. Maydanoz ince ince kiyilir. Peynir rendelinir. Bir kaseye yumurta, yogurt ve yag alinip cirpilir. Un ve kabartma tozuda ilave edilip cirpilir. Diger tüm malzemelerde ilave edilerek karistirilir(susam haric). Bir büyük firin tepsisi yaglanir ve hamur tepsiye alinir, üzeri düzeltilir ve üzerine susam serpilir. Önceden isitilmis 180 ° derecedeki firinda, 25-30 dakika alti ve üzeri kizarana kadar pisirilir. Dilimlere kesilip servis edilir.
Afiyet Olsun!

Not: 16.02.2008 tarihinde gönüllü hizmetler fuarinin yerine Fahri Hizmetler Fuari olarak degistirdim, (Ehrenamt Messe) nin türkce aciklamasi böyle imis.

12 Şubat 2008

Simit

Sicak sicak SiMiiiiT!

Malzemeleri:
1kg Un
1 Maya
1 cay bardagi Siviyag
1 su bardagi ilik süt
1 Maya
1 y.k. Seker
1 y.k. Tuz
Aldigi kadar ilik su
Üzerine:
Bolca Susam
4 y.k. Pekmez
1 cay bardagi su


Yapilisi:

Ilik su ile maya ezilir, icine seker ve tuz karistirilir. Un, siviyag ve süt ilavesi ile yumusak bir hamur yapilir. ! saat kadar mayalandirilir. Hamurdan 25 parca yumaklar yapili. Her yumak tahta üzerinde ellerle yuvarlanir ve bir ucundan tutularak cevrilir ve iki ucu birbirine birlestirilir. Bu yapilan simitler, önce sulandirilmis pekmeze, sonrada susama daldirilip, tepsiye dizilir. Yaklasik 30 dakika mayalandirilip 200 derecede isitilmis firinda 20 dakika kadar pisirilir. Sicak sicak, citir citir, kahvalti masasina alinir, beyaz peynir ve recelle tadina doyum olmaz, deneyin...
Afiyet olsun!

10 Şubat 2008

Yogurtlu Patatesli Pirasa


Ayselce arkadasimin yaptigi Pirasali Patates corbasindan esinlenip, bir kac degisiklik yaparak bu yemegi yaptim. Tadi harika oldu, Ayselcigim cok tesekkürler, pirasa ve patates karisim harika bir lezzet oldu.

Malzemeler:

5 Patates
2 Pirasa
1 Sogan
1 y.k. sivi yag
500 gr kemikli Et
250 gr Nohut
500 gr Yogurt
1 Yumurta
1 y.k. Un
Tuz, Kirmizibiber

Yapilisi:
Kemikli et ve nohut düdüklü tencerede pisirilir. Etler kemikten ayirtilir ve nohutla bir tabaga alinir. Bir tencerede soyulup dogranmis sogan ve pirasalar sivi yagla kisa bir süre kizartilir. Soyulup küplere kesilmis patates, pirasaya ilave ediir. 2 su bardagi et suyu ilavesi ile kaynatilir. Patatesler yumusayinca icine et ve nohut ilave edilir. Diger yandan hemen yogurt, yumurta, tuz ve un cirpilir, yemeye azar azar karistirilarak ilave edilir. Tekrar bir tasim kaynatilip ocaktan alinir ve servis yapilir. Tabaklara istege göre kirmizi biber serpilir.

Not: Bu yemegin yaninda da nefis bir acili, sehriyeli bulgur pilavi harika oluyor.
Afiyet Olsun!!!

6 Şubat 2008

Havuclu Nohut Yemegi



Malzemeler:
1 kg Havuc
250 gr Nohut
500 gr Kemikli Et
1 Sogan
3 dis Sarmisak
1 y.k. domates Salcasi
1 tatli k. Kirmizibiber
1 y.k. Nane
2 y.k. Nar eksisi
Tuz

Yapilisi:
Et ve nohut düdüklü tencerede haslanir. Güzelce haslanan et kemiklerinden ayirtilip, nohutla bir tabaga alinir. 2 bardak et suyu süzülür tencereye alinir, bir baradakta normel su ilave edilir. Sogan, sarmisak ve havuc soyulur, havuc halka halka kesilir, sogan ve sarmisak da ince ince kiyilir. Bu sebzeler et suyunun icine alinip kaynatilir. Havuclar pismeye yakin icine salca, tuz, kirmizi biber ve et ile nohuda eklenerek 5 dakika daha kaynatilir. Nar eksisi ve nanede ilave edilip karistirilir ve ocaktan alinir.
Not: Bu Havuclu Nohut Yemegi, sehriyeli bulgur pilavi ile servis edilir. Bu mevsimde yapilacak ve cocuklarinda sevecegi nefis bir lezzettir, deneyin.
Afiyet Olsun!!!

4 Şubat 2008

Bademli Kek



Diger blogum olan maharetlerde yayinladigim ve yaptigimiz elisleri günündeki son
bademli kekin tarifini veriyorum.
Malzemeler:
3 Yumurta
1 su bar. Seker
1 kutu sivi 200 ml Kremsantiy (Schlagsahne)veya 200ml süt
2 su bar. Un
1 pak. Kabartmatozu

Üzerine:
125 gr erimis Tereyagi
1/2 su bar. Seker
100 gr yaprak Badem
3 yemek kas. Süt

Yapilisi:
Malzemelerdeki yumurta ve seker, krema olana kadar cirpilir, icine kremsantiy veya süt, un ve kabartma tozuda eklenerek iyice cirpilarak, yaglanmis bir dikdörtgen bir firin tepsisine yayilir. 200° deki firinda 15 dakika pisirilir. Bu arada tavaya yag ve seker konularak eritilir, süt ve bademde ilave edilir. 15 dakika pisen kekin üzerine bu karisim dagitilir ve devam 15 dakika daha pisirilir ve firindan alinir. Sogutularak dilimlere kesilip ikram edilir.
Afiyet Olsun!

1 Şubat 2008

Keskek

Bizim Kilis`in bir deyimi var, "Aç olan yemiş taşı zannetmiş Kemmunlu keşkek aşı"(kimyonlu keşkek yemegi). Yani ac olan ne yerse yesin öyle beyenirki, acliktan yediyi taşı, bu cok güzel olan Keşkek yemegi dahi sanabilir anlamindadir. Iste o keskek yemegini simdi sizlere yaziyorum. Burda arkadaslarima yaptim cook begendiler, birde siz deneyin.



Malzemeleri:

1kg kemikli et
250 gr Nohut
2 su bardagi Keskeklik Bugday (yarma)
1 sogan
1 kirmizi Biber
1 Domates
4 yemek kasigi Tereyagi
1 cay kasigi Kimyon
1/2 cay kasigi Karabiber
1 cay kasigi pul Kirmizibiber
Tuz
Yapilisi:
Et ve nohut düdüklü tencerede (yaklasik 1 saat) güzelce pisirilir. Pisen et kemiklerinden ayirtilip bir tabaga alinir. Nohutda ayri bir tabaga alinir. 5 bardak kadar et suyu süzülerek bir tencereye alinir. (eger et suyu daha azsa üzeri su ile tamamlanir. Yemegin suyu keskeklik bugdanizin cinsine göre su cekmesi daha az veya daha cok olarak degisebilir) yikanmis keskeklik bugday, sogan, biber ve domatesde dogranarak hepsi tencereye eklenerek pisirilir. Pismeye yakin icine nohutlar, pul kirmizi biber ve tuz da eklenerek suyu cekene kadar ve bugdaylar iyice acilana kadar güzelce pisirilir ve ocaktan alinir.
Tavada 3 yemek kasigi yag isitilir icine karabiber serpilir. Tenceredeki yemegin üzerine kimyon serpelenir ve bu yagda üzerine gezdirilir, yemek karistirilarak tabaga alinir. Artan 1 yemk kasigi yaglada etler karabiber serpilerek tavada hafif kizartilir ve tabaklardaki yemeklerin üzerine pay edilir.
Sicak sicak salata veya tursu ile yenir.
Afiyet Olsun!

Bunlarada bakmak istermisiniz

Related Posts with Thumbnails