Bugün Kurban Bayraminin son günü, Allahım herkese her sene bu Bayram günlerini hayırlısı ile göstermek nasip etsin İNŞALLAH. Bu gün sizlere nefis tatlı tarifleri vereceğim. Enfes bir lezzete çıtır çıtır yaptıgım Büzme Tatlısı ve arkadşım Hayat Cafe'nin blogunda görüp tarifini aldığım nefis Kibris Tatlisi nın tariflerini veriyorum. Tariflerin ikiside bizler ve gelen misafirlerim çok beğendiler.
Kıbrıs Tatlısı
Malzemeler:
4 adet yumurta
Yarım su bardağı şeker
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 su bardagı galete unu
1 su bardağı kırılmış ceviz
1 su bardağı hindistan cevizi
1 paket kabartma tozu
Kreması için:
500 ml süt
1 Paket Vanilyalı Pudink
Yarım su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 kutu Schmand
Şerbeti için:
2 su bardağı su
1.5 su bardağı şeker
1 paket vanilya
Hazırlanışı:
Öncelikle şerbeti için suyu ve şekeri tencereye döküp kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
Keki için oda sıcaklığındaki yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpıyoruz.
Diger malzemeleride sırasıyla ekledikten sonra yavaşça çırpmaya devam ediyoruz ve yağlanmış kare borcama döküyoruz.
Öceden ısıtılmış 170 derece fırında içine batırdığımız kürdan temiz çıkana kadar pişiriyoruz.
Fırından çıkartıkdan sonra ilk sıcaklığı çıkınca soğuk şerbetini üzerine yavaşça döküyoruz.
Kreması için pudink paketi üzerinde yazıldığı gibi pişirilir. Ocakdan alındıktan 5 dakika sonra Schmand içine alınıp çırpılır.
Muhallebi tatlımızın üzerine eşit gelicek şekilde döküyoruz.
Tatlımızı dolaba kaldırıp soğumaya bırakıyoruz ve servis etmeden önce dilimleyip üzerine isteğe göre çekilmiş fıstık serpilerek ikram edilir.
Afiyet olsun.
Not: Evde kremşanti tozu olmadığından krema tarifini değiştirmek zorunda kaldım. Ve çok nefis oldu, Almanyadaki arkadaşlara böyle öneriyorum.
Büzme Tatlısı:
Malzemeleri:
1 Paket hazır Baklavalık Yufka
400 gr çekilmiş Ceviz
üzerine 250 gr Tereyağı
Şerbeti:
3 su bardağı Şeker
2,5 su bardağı Su
Yapılışı: İlk önce su ve şeker tencerede 10 dakika kaynatılarak, son beş dakikasında da limon suyu ilave edilerek hazırlanır. Hazır yufkanın biri masaya yayılır. diğerlerinin üzeri örtülür (kurumasın diye). Yufkanın uzun tarafına üç parmak içeriye cevizi çizgi gibi yayın. Bir ince oklavaya yufkayı sıkıca ama yufkayı yırtmadan sarın. Sonra oklava üzerinde iki elle ortaya doğru büzün ve dikatlice çekerek çıkarın ve yağlanmış tepsiye alın. Tüm yufkaları böylece hazırlayın. Tereyağını tavada iyice kızartın ve büzme yufkaların üzerine ornatılı olarak gezdirin. (Ben ilk yaptığımda 3-4 cm uzunluklara kestim, bu defa kesmeğe unutmuşum kesilmeden fırınladım ama fırından çıkınca keskin bir ince bıçakla kestim ve hiç de fark olmadı). İster fırınlamadan ister 170 derecede 20 dakika pişirdikten sonra fırından alıp soğuduktan sonra kesiniz.
Soğuyan büzmelerin üzerine sıcak ama kaynar olmayan şerbeti kaşık kaşık dökülür.
Bir saat kadar şerbetin çekmesi beklenip sonra ikram edilir.
Afiyet Olsun!
Bir tatlı sevmez olarak içimden iki tarifi de tatmak geldi ama ev baklava dolu gideyim de onları yiyim bari :D
YanıtlaSilMimlendiniz...
Ayse abla bayramın kutlu olsun,tatlılar nefis ben de baklava yapmıştım bitti. Denemek istiyorum Kıbrıs tatlısını eline sağlık.
YanıtlaSilİkisi de birbirinden nefis,ellerine sağlık,sevgiler:)
YanıtlaSilellerine sağlık canım nefis görünüyor bayıldım olsada yeseydim bi tabak:((
YanıtlaSilCanım benim tatlıyı beğenmene inan çok sevindim.
YanıtlaSilAfiyetler olsun.
Çok öpüyorum.
ellerine saglık canım süper olmus...
YanıtlaSilgeçmiş kurban bayramın mübarek olsun...tatlın harika...bu tadı biliyorum nefis bişey...ellerine sağlık.....
YanıtlaSilgeçmiş bayramın kutlu olsun arkadaşım,nefis tatlıların.Ben geldim geleli kızımın kışlıklarını yıkadım ,ortalığı darmadan ettim ,çarşamba gönderdim Iğıdıra ,ama hala ortalığı topluyorum,arada kızım kurban kesti ilk mağışı ile ,baklava bile yapamadım,ama pastayı yaptım,bugün ,yarın ortalığı toparlayıp bloğuma girerim inşallah,zaten bi bakalda buralarda dolaşmaya vakit buluyorum .
YanıtlaSilTeşekkür ederim Ayşe ciğim,
YanıtlaSilGörmesem, yazışmasak da gönlümdesin.
Geçmiş bayramını ben de kutlarım.
Sevgiler...
Galeta unuyla degisik bir tatli olmus,büzme tatlida citir citir nefis görünüyor eline saglik Aysecim
YanıtlaSilçok güzel olmuş ellerınıze sağlık
YanıtlaSilHer ikisi de nefis görünüyor tatlilarin. Kibris tatlisini denemek isterim. Ellerine saglik ayse ablacim.
YanıtlaSilkıbrıs tatlısına bayılırım nefis görünüyor canım çekti görünce
YanıtlaSilellerine sağlık