Icli köfte


Köfte malzemesi:

300 gr kirmizi yagsiz cig köftelik koyun eti,

1 kg ince bulgur,

1 büyük sogan,

Tuz, kirmizi biber ,

½ yemek kasigi biber ve domates salcasi,

Kizartmak icin bol yag


Icinin Malzemeleri:

1 kg orta yagli kiyma,

5-6 büyük kuru sogan,

300 gr, ceviz ici iri cekilmis,

2-3 yemek kasigi sivi yag,

Tuz, salca, kirmizi biber, karabiber,

½ yemek kasigi biber ve domates salcasi,

1 tatli kasigi Tarcin


Yapilisi:

Öncelikle icli köftenin icinin kiymasi hazirlanir. Bunun icin kiyma genis bir tavaya alinip tuz ilavesi ile, yüksek ateste cabucak karistirilarak kavrulur, icine 2- 3 yemek kasigi sivi yag ilave edilip kisik ateste yavas yavas 5 dak. kadar daha, karistirilmaya devam edilir. Ince kiyilmis soganlar ilave edilip, 10 dakika daha kavrulur. Daha sonra icine salcalari, biberleri ilave edilir 5 dakika daha pisirilip tarcin ve cevizide eklenerek karistirilip sogumaya birakilir.
Köfte yogrulacak kaba ince bulgur alinip, bulgurun islanacagi kadar, 1-2 su bardagi soguk su aktarilarak karistirilir, tüm bulgurun islanmasi saglanir.
Sogan soyulup dörde kesilir, et iri kusbasi kesilir veya kiyma seklinde ise bulgura oldugu gibi eklenir. Tuz, kirmizi biber ve salcalar ilave edilip bu karisimin hepsi et makinasindan 2-3 kere ince süzgecden cekilir.
Bu et makinasindan cekmek sizin isinizi kolaylastirip, köftenizin cabuk olmasini saglayacaktir. Ben elektrikli makinadan cekip sonra icli köfteyi oyarken el makinasi ile yapiyorum. Köfteler soguk su ilavesi ile biraz yogrulur ve köfte dörde ayrilir her parca ayri ayri alinarak bir yemek kasigi un ilavesi ile unu yedirerek yogrulur. (köftelere un katmak kizartmasinin renginin güzel olmasini saglar). Bu unlu köfte el makinasindan icli köfte


agzi takilarak boru seklinde cekilerek cikarilir. 10-15 cm uzunlugunda cikinca koparilip bir tarafa birakilir. Taki bu dörtte bir köfte bitene kadar. Sonra tek tek bu hamurlarin bir tarafi yine eller su ile islatilarak cok muntazam sekilde yavas yavas kapatilir. Kapatilan köftelerin icine sogumus kiyma doldurulur ve bu köftelerin bas kismida yine yavas yavas eller isaltilarak ve elde sikilarak kapatilir. Bu kapatilan hazirlanmis köfteler bir tepsiye dizilir ve üzerleri temiz bir mutfak bezi ile örtülür. Diger köftelerde böyle, yani diger dörde bölünenin her bölümü bu islemden gecirilir.

Köfteler bitince bir tavaya bol yag konulur, yag iyice kizinca, isininca köfteler cok olmamak sarti ile 3-4 tane, yaga konularak kizartilir. Yagin kizgin olmamasi köftelerin dagilmasina yol acar. Onun icin yagin iyice kizdirildiktan sonra köfteleri icine koymak gerekir.

Biz icli köftyi hep kizartiriz. (bir defasinda haslama yaptim, bizim damak tadina uygun degildi, belki midesi rahatsiz olanlar icin haslamak bir alternatif ama bizde kizartma seviliyor, firinda kizartma yi da denedim, köfteler firca ile yaglayip firinda kizarttim, hafif oluyor ama tam tadi bol yagda kizartma veriyor.)


Ben evin tüm fertlerini basima toplayip beraberce yaparim, hem zevkli oluyor hem de herkesin emegi gecerek, güzel bir sohpetle eski günleri ananrak icli köfteyi yapiyoruz.

Denemek isteyenlere Afiyet olsun!

NOT: Bu Kaliplar Kilis´te, Gaziantep´te 40 yildir ben kendimi bildim bileli satilir, almak isteyenler buyursun, ordaki herhangi mutfak esyasi satan bir saticidan temin edilebilinir.(yogun istek üzerine bu aciklamayi sonradan ekliyorum)

22 yorum:

  1. slm canım:)
    çiğ köfteden sonra içli köftee bu yapılırmı şimdi bana bunada bayılırım ama yapmaya hiç cesaret edemedim hep çok zormuş gibi geldi bana:)sende çok güzel açıklamalı yazmışsın ehh denemeliyim artık.
    Kullandığın kalıplar çok dikkatimi çekti ilk defa görüyorum ama süper...
    nefisss olmuş ellerine sağlık canım sevgiler

    YanıtlaSil
  2. içli köfteyi çok severim. şimdi çocuklardan özelliklede bebeğimden zaman bulupta yapamıyorum.ellerine sağlık canım nefiss görünüyorlar.benim kızları da ayarlayıp bendemi yapsam ne, oğlumda içlerini doldurur :)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. basimin üstünde yerin var ablacim sen yeterki gel bu serefi bana baahset ben sana ne cörekler ne börekler yaparim kus sütüyle beslerim seni

    ya bu kaliptan almak icin tttttaaaa
    antep'e nasil gideyim simdi baska cagresi yokmu öptüm sevgiler

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık canım,nefis görünüyor.Bizde de içli köfte kalabalık olarak yapılır ve çok zevkli olur.Benim makinem Braun kıyma makinesi ve onun da bu içli köfte aparatından var.Çok kolaylık oluyor doğrusu....Sevgiler....

    YanıtlaSil
  5. Icli köfteler harika olmus.Birde ne kadar marifetli makinan varmis.Köftelere form yapilabiliyor,cok hosuma gitti.Isini kolaylastirmistir.Bende yapmak istiyorum mmm..Ellerine saglik canim.

    YanıtlaSil
  6. icili köfteyi bizde cok severiz,ama bu aralar tembelligim üstümde,senin makinayi 1 günlügüne kiraliyorum cok marifetli görünüyor.tek kelmeyle nefis olmus eline saglik canim

    YanıtlaSil
  7. Ayse'cigim,
    Ellerine saglik, o kadar severim ki, simdi olsaydi da yeseydim. Sevgilerimi gonderiyorum.

    YanıtlaSil
  8. merhaba ben geldim ziyarete her�ey yolunda g�r�n�yor �p�ld�n�z:)

    YanıtlaSil
  9. Adsız20:05

    Icli köfteler sahane görünüyor,ellerine saglik canim.

    YanıtlaSil
  10. içli köftelere içim gitti diyebilirim bende epeydir yapmadım eski bloğumda tarifini koymuştum sizinki biraz değişik ama çok güzel makineyle çok daha kolay oluyordur herhalde sevgiler iyi günler canım

    YanıtlaSil
  11. İçli köfteyi böyle detaylı anlattıgınız için ayrıca teşekkür ederim.Bilgilendim.Zahmetli uzun uğraşlı bir yemek ama yapılıncada tadına doyum olmuyor.Bende çok severim.ellerinize sağlık..neriman

    YanıtlaSil
  12. Çok detaylı,güzel anlatmışsın.Antepli arkadaşlarda çok yedim çiğ köfte ama daha kendim yapmış değilim.Sanırım makine şart.Özellikle de benim gibi tembel biri için:)

    YanıtlaSil
  13. Sevgili Ayşe;
    Öncelikle ziyaretin için çok teşekkürler, her zaman beklerim. Evet, eşim Kilis'li olduğu için bizde zahter bulunur ve kahvaltıda ekmeği önce zeytinyağına sonra zahtere banıp yeriz. Hele ramazanda iftarlarda koca bir kavanozu bitirdik eşimle:)
    Bende seni ziyarete geldim, bakalım başka ne ortak paylaşımlarımız var diye ve şöyle bir bakayım diye geldiğim blogta bütün arşivini okudum.
    Her yazıda çok duygulandım çünkü o kadar aynı ki eşimin ailesindeki mutfak ile. İçli köfte mesela aynı bu şekilde bayanlar toplanıp yaparlar ve şeklide bu makina ile yapıldığı için aynı olur.
    Çorbalar da aynı ve köfte ye et köftesi demeniz:) aynı aynı. Çok hoşuma giderek gezdim siteni anlayacağın.
    Her zaman geleceğim, bende beklerim sevgiler canım.

    YanıtlaSil
  14. Selammm

    Denedim bende bu makina ile icli kofte yapma olayini ama ama amaaa ::))) izlenimlerimi bloguma yazacagim ve okumanizi tavsiye ederim:) Tek kelime ile ben kkimmmmm böle zor biseyiii yapmaya kalkismakkk kimmmm :)) ama kisa bir zamanim vardida o bakimdan :P :))

    www.aynurdantarifler.blogspot.com

    YanıtlaSil
  15. Adsız12:39

    Bizde bir şekilde bu makinadan aldık.. Ama bir türlü içli köfte denememiştik. O kadar güzel resimlemişsiniz ki.. Sayenizde deneme fırsatı bulacağız. Ellerinize sağlık.
    http://spacal.blogcu.com
    http://selamhayata.blogcu.com

    YanıtlaSil
  16. Adsız15:51

    selamlar aysecigim,

    senin sayfanda bu icli köfte yemegi gördüm, bende fleischwolf makinesi almaya niyetliyim... seninkidemi böyle... yani almanyadan alsam bu icli köfte yapmak imkanmi acaba su kiyma makinesiyle...

    o icli köfte alet icin aldigin seyleri türkiyeden almisin, burdada varmidir acaba?

    ay sasirdim resmen, bende almak istiyorumda tek kiyma yapmak icin degil icli köftelerde icin...

    ayrica simdi demin okudum, basin sagolsun kardesini kaybetmisin... simdi o yazinada yazarim... görüyorsun dimi sende icli köfte görmüsdüm o yüzden sayfana girdim, cok üzücü bir haberini okudum :(((

    basin sagolsun canim

    YanıtlaSil
  17. Adsız00:58

    slm içli k.makinası ararken sitenizde el makinası olarak gördüm ve çok sevindim bana bir dükkan adı ve aletin markasını verebilrmisiniz belki getirtebilirim yada burada vardırda alırım .yardımcı olursanız çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  18. Merhabalar ADSIZ yorumcum.
    Size kesin bir adres veremiyecegim, cünkü elimde öyle bir adres yok.
    Ama elektrikli et makinasi Rowenta nin icli köfte oyma kalibi ile görmüstüm, bir ona bakin, Burda almanyada dahi satiliyordu bir ara. Siz nerdesiniz bilemiyecegim ama, cevrenizdeki bir G. ANtepli bir arkadasinizla bu icli köfte oyma kalibini Kilis veya G.Antepten temin edebilirsiniz, selamlar....

    YanıtlaSil
  19. Adsız16:03

    Cok tesekkurler ilk icli koftemi yaptim :-) sekilleri hic sizinki gibi muntazam olmadi ama tadi sanki aynisi hahahahaha! Sadece ben yalnizdim bulundugumuz yerde kimsemiz yok. Bir de makinem elektrikli hem avantaji var ham de dezavantaji! Neyse Esime surpriz olacak birazdan gelir egri bugru kapanmis ama incecik disi tabii makinamin sayesinde :-) tadi cok guzel oldu :-) size kucak dolusu sevgiler

    YanıtlaSil
  20. Selamlar Adsiz takipcim.
    Icli köfteyi yapmaniza cok sevindim. Ellerinize saglik, esinizde muhakkak emeginizden ve lezzetten dolayi icli köftenizi cok begenmistir.
    Icli köfteyi begendi ise muhakak Oruk tarifimi de deneyin, ondan da cok memnun kalacaksiniz, sevgilerle....

    YanıtlaSil
  21. bulduklarım içinde en güzel tarif. teşekkürlerr

    YanıtlaSil
  22. Cevap (Kemal´a)
    Ilk önce yazdiginiz gibi köftelerin hepsi bir anda boru gibi cikarilmaz. Cünkü köfte cabuk kurur ve kirilir. Bunun icin bir iki yumaklik köfte (irmik unu ile degil) un ilavesi ile su verilerek yogrulur ve hemen makinadan boru seklinde cikarilir ve agizi kapatilir. Eger iki agzini kapama ve icini doldurma islemini cabuk yapiyorsaniz, 5-6 taneyi arka arkaya cikarip yapin. Yoksa yeterince sekil cikarip onu hallettikten sonra yeniden boru sekilinde köfteyi cikarin. Bu asama cok dikkat ve el becerisi istiyor. Geride kalan köftenin kurumamasi icin de üzeri mutfak havlusu ile örtülür. Köfteye konan et miktari az olursa da cabuk kirilmaya neden olur. Sizlere kolay gelsin, insallah ikinci yapmanizda daha güzel sonuc alirsiniz,
    selamlar...

    YanıtlaSil