2 Haziran 2008

Firin Yapmasi

P.D.C.S.E 24 etkinligine bir tarif daha yollamak istedim, aslinda bu tarifi, Bulgur etkinligine ve annemin yemekleri etkinliginede yollamak istedim ama baktim tarihler gecmis, hic yoktan Tugba http://www.keyiflimutfagim.com/ arkadasimin etkinligine ikincisi gitsin diyorum ve kolayliklar diiyorum...


Firin Yapmasi Kilisin meshur ince bulgurlu yöresel yemegidir. Ince bulgur ve kirmizi yagsiz köftelik et ve baharatlarla evde hazirlanir, firincinin koca siyah tepsilerine dizilir ve firina yollanarak orda pisirtilir. Firindan gelen simsicak yapmalar sicak sicak, salatayla yendigi gibi, buzdolabinda da saklanarak cayin yaninda gelen misafirlerede harika bir ikramlik olarak sunulur. Iste bu annemden ögrendigim firin yapmasini kizimda cok sever ve o gün aklina gelmis istedi bende evde hazirlayip, evde pisirdim, normalde daha büyük boylarda yapmalanir ama benimkiler biraz kücük oldular.

Malzemeleri:

1 kg cok ince Bulgur (sitti simidi)
400 gr kirmizi et

2 büyük sogan

1 cay bardagi kuru nane

1 yemek kasigi kimyon

1 cay kasigi karabiber

1 y.k. kirmizi biber

2 yemek kasigi biber salcasi
1 yemek kasigi domates salcasi

1 su bardagi zeytinyagi

Tuz


Yapilisi:
Bulgur bir yogurma kaba alinir ve her yeri islanana kadar soguk su ile islatilir. Soganlar soyulup dilimlenilir, et 3- 4 parcaya ayirilir ve bulgura ilave edilir. Tüm baharatlar ve malzemeler de eklenip et makinasindan 2-3 defa cekilir. Et makinasinda cekilen bu tüm malzemeye ve zeytin yagida ilave edilerek yogrulur. Köfteden mandalina büyüklüyünde parcalar alinip el islatilarak avuc arasinda bastirilarak, yapmalanir. Yaglanmis firin tepsisine dizilir. 200° deki önceden isitilmis firinda 30 dakika alti ve üstü kizarana kadar pisirilir.

Afiyet Olsun!

12 yorum:

fatosun mutfagından... dedi ki...

harika görünüyor..ellerin dert görmesin ablacım..sevgiler

antepası dedi ki...

Bizim yörede benim bildiğim içli köfte harcı biterse yada içli köftenin yanına değişiklik olsun diye yapma yapılır ama yağda kızartılır.Buda hoş ve değişik bir tarif olmuş.Eline sağlık.Bir tane alıp tadına baksam.:))

tadinadoyamadım-dilek dedi ki...

Ablacım ellerine sağlık
fırın yapmasını ilk kez duyuyor ve görüyorum.daha öğrenecek çok yöresel yemek var.
seninle uzun uzun hasbihal etmeyi özledim canım ablam

sevgiyle kal

karakazan dedi ki...

Ayse ablacigim harika anlatmisin agzim sulandi,nefis görünüyorlar hele yaninda salata hiimmm:))eline saglik kizina da afiyet olsun.
selamlarimla,serap.

SOFRAM dedi ki...

Canım ellerine sağlık nefis bir lezzet, tam bizim ağız tadımıza uygun.Bundan Antakya'da da yaparlar, içli köfte yaptıklarında bazılarını da bu şekilde hazırlarlar, çok severim, gerçekten de çayla güzel oluyor, sizlere afiyetler olsun. Tabii oralarda yapıp fırınlara yolluyorlar, daha bir lezzetli oluyor,fırın olayı çok güzel oraların...Neyse biz de artık gittiğimizde acısını çıkarırız...
Canım sevgilerimle öptüm, ailecek selamlar...

Hobi Sepeti dedi ki...

Merhaba .Fırın Yapması'nı ilk kez duyuyorum ama çok lezzetli bir tarife benziyor.Ellerinize sağlık.
Sevgiler.

ikizlerinannesi;keskinli dedi ki...

selam ablacim
bizim oralardada kisin yapilir ve sobanin üserinde pisirilir adinada besmec denir tadi süper olur gercekten burda soba yokki yapsak kisin izine denk gelirse yeriz iste ama firindada oluyor yapmak lazim ellerine saglik sevgiler öptüm

Adsız dedi ki...

cok lezzetli gorunuyor
ilk defa duydum ...
ellerine saglik

www.yenitadlar.blogcu.com

tadinadoyamadım-dilek dedi ki...

Canım ablam bir üsre daha buralardayım:)
bol bol tarif yayınlamayı düşünüyorum fırsat buldukça

sevgiyle kal

birdilimdus dedi ki...

Ablacığım ilk defa gördüğüm bir yemek ve hatta duyduğum ama lezzetini az çok tahmin edebiliyorum. Ellerine sağlık bu yeni ve nefis tarif için.

Sevgiler...

Tuğba dedi ki...

Katılımın ve güzel tarifini bizlerle paylaştığın için çok teşekkür ederim canım.
Yarın etkinlikte son gün,yeni bir tarifle daha etkinliğe katılırsan
çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler :)

Ayrıca sende; sunumuna özen göstererek hazırladığın, leziz
ikramlarının PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ dergisinde yer almasını
istiyorsan porselendemlikdergi@hotmail.com adresine onay mesajı
gönderbilirsin.
Bunun için yapman gereken tekşey; adını, sitenin adresini, dergide yer
almasını istediğin tarifinin adını ve link adresini yazarak göndermen
yeterli olacaktır.
Örnek
isim: SEVİL SAHİN
site adı: http://birdemliksohbet.blogspot.com
Tarif : SALATA YARIŞMASI
Link:http://birdemliksohbet.blogspot.com/2008/05/ite-salata-yarimamizin-birincisi.html

pasa-kizi dedi ki...

merhaba canim senden ses cikmayinca bende bu tarifini aldim ilginc geldi bana:)
cok tsk.ler katildigin icin iyi pazarlar sana

Bunlarada bakmak istermisiniz

Related Posts with Thumbnails