Şıhılmahşi
Merhabalar arkadaşlar kısa bir Türkiye- Kilis ve Gaziantep ziyaretinden sonra Allahın izni ile burdayım gene. Annemin nefis yemeklerinden, Kilisin olmazsa olmaz yemeklerinden olan bu enfes Şıhılmahşi yemeğini şimdiye kadar yapmak ve yazmak kısmet olmamıştı. Kilis'e gitmem ve bu nefis yemeği tadıp fotoğraflamama da sebep oldu. Annemin ve benim ellerimize sağlık nefis olmuştu, denemenizi ısrarla tavsiye ederim. Eee bu yemek ''Padişah Yemeğidir''bilmeyenler öğrensin ve padişahlara layık ağız tadı ile yensin inşallah.
Şıhılmahşi
Malzemeleri:
10 tane küşük beyaz dolmalık Kabak
400 gr Kıyma
100 gr kırık Kudama (yarım leblebi)
2 Soğan
1 demet Maydanoz
Zeytinyağı
Tuz, Karabiber, kırmızı pul Biber
Sosu:
5 Domates
Ayrıca garnetür için:
300 gr Yoğurt
3-4 diş Sarmısak
Süslemek için taze sarmısak ve maydanoz
Yapılışı:
Kabaklar yıkanır başların göbçüğü kesilir ve bir kerede kapaklık kesilir yarım cem kadar. Sonra kabakların içi oyulur. Tüm kabaklar oyulunca bol zeytinyağında tavada hafif olarak hertarafı kızartılır. Son olarakda kapak olarak kesilen yuvarlak parçalar kavrulur ve bir tabağa alınır. Diğer yandan kıyma tavda az bir 2-3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ilavesi ile kavrulur. Kıyma suyunu salıp geri çekince ince kıyılmış soğan ilave edilir. Kıymanın içinde soğanlarda kavrulup solunca, baharatları, kırık kudaması ve kıyılmış maydanozda ilave edilip karıştırılır ve ocaktan alınır.
Kabakların içi bu kavrulmuş kıyma ile iyice doldurulur. Kapakları kapatılır. Bir tencereye dizilir. Üzerine kabukları soyulmuş ve ince ince doğranmış domates aktarılır. Bir bardak da su ve tuz ilavesi ile önce hızlı sonra kısık ateşde yarım saat pişirilir.
Bir kasede sarmısaklı yoğurt hazırlanır. Servis tabağına şıhılmahşi alınır üzerine domatesli sosu ilave edilir ve sarmısaklı yoğurt ile servis edilir. Tabağı süslemek içinde sarmısak ve maydanoz dallarından yararlanılır.
Not: Kırık Kudama yani yarım leblebi bulamıyanlara bir öneri: Akşamdan bir avuç nohut ıslanır ve yemek yapmaya başlamdan öncede 5-10 dakika haşlanır. Çok haşlanmamasına özen gösterilir. Sonra nohutlar elle kabukları soyulup ikiye bölünür ve teflon tavda yağsız hafif kavrulur ve yemeğe ilave edilir. Bu nefis yöresel yemegimi "safiyeile" arkadasimin Yöresel Yemekler Etkinligine yolluyorum. Arkadasima da kolayliklar ve basarilar diliyorum....
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
ilginç bir yemekmiş adı kadar içindeki kırık leblebide ilgimi çekti eminim tadı da kendi kadar güzeldir eline sağlık sevgiler selamlar
YanıtlaSilçok ilginç leblebili olması hoş. Mutlaka deneyeceğim ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilSevgiler..
Nasıl severim. kışın kuru acurla yapmıştım bende. Ellerine sağlık canım. sevgiler
YanıtlaSilÇok severim,ellerine sağlık,sevgiler:)
YanıtlaSilben kabak dolması hiç yapmadım ,ne ayıııp,seninkini not ettim,bakalım benim ev ahali beyenecek mi ,ellerine sağılık arkadaşım ,değişik tarif ,denemem lazım.
YanıtlaSilOfff inanılmaz canım çekti..
YanıtlaSilEllerine sağlık canım..
Nefisss ötesi görünüyor.
Minik kabak bulursam mutlaka deneyeceğim, çok değişik ve nefis görünüyor.
YanıtlaSilEllerine sağlık..
Öncelikle Hosgeldin canim annenle hasret giderdin böyle nefis yemekler yaptin memleketini gördün daha ne olsun moral depolayip gelmissin
YanıtlaSilismide tarifde cok degisik,leblebiyle cok degisik olmustur tadini cok merak ettim tembellik yapmayip kesinilkle denemem lazim
Anneyinde seninde ellerinize saglik
Selamlar arkadaşım tarifin yayında desdegin için teşekkürler tekrar beklerim katılmanı böyle günyüzüne çıkmamış tariflerinle .Ellerinize saglık annenizin ve sizin padişahlara layık bir tarif
YanıtlaSiltarifinizi etkinlikte görüp geldim çok lezzetli bir yemeğe benziyor,antepten lezzetsiz yemek çıktığınıda görmedim aslında:) ellerinize sağlık...
YanıtlaSilİlginç bir ismi var.
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilellerinize saglik.hic duymamistim.ama tum yoresel yemeklere bayilirim.eminim tadida cok guzeldir.
YanıtlaSil