Sarmisak Asi


Merhabalar arkadaslar, yine burda olmanin mutlulugu ile sizleri annemin yaptigi nefis bir yöresel yemegimiz olan Sarmisak asi ile selamliyorum.
Türkiyede baharin baslamasi ile cokca yapilan bu yemegi iki defa hem esimin hemde annemin ellerinden yedim, ikiside cok nefisdi. Esim annesine yapmisti, annemde bizlere. Annemin yemeginin fotografini cektigim icin onun tarifi olarak sizlere yaziyorum. Sarmisak ve siska sogani bulur bulmaz denegin nefis bu lezzeti kacirmayin derim.

Malzemeleri:
500 gr kusbasi Kuzu eti
1 kg taze Sarmisak
500 gr kiska kuru Sogan
750 gr süzme Yogurt
1 Yumurta
1 yemek kasigi Un
tuz, karabiber

Yapilisi:
Kusbasi et bir tencereye alinir ve kendi yaginda kavurulur (eger etin yagi yeterli gelmezse bir kasik tereyegi ilave edilir).
Bu arada sarmisaklar temizlenir ve yesil yapraklari haric beyaz yerleri kullanilarak 2-3 cm kesilir.(Yesil yapraklar ertesi güne mücver yapilir:))
Soganlarda soyulur ve temizlenir.
Kavrulmus ve yumusamis ete sarmisak ve sogan katilir ve kavrulmaya devam edilir.
Üzerine 1 litre kaynar su eklenir.
Sogan ve sarmisak yumusayana dek dagilmayacak sekilde kaynatilir.
Bir kasede yogurt, un ve yumurta cirpilip yemege karistirilarak ilave edilir.
Yemek kaynamaya baslayana kadar karistirmaya dikkatlice devam edilir. Tuz ve karabiber eklenir, bir iki tasim daha kaynatilir ve yemek ocaktan alinir.
(yemege yogurt eklendikten sonra kesinlikle tencerenin agzi kapanmaz bu yogurdun pütürlesmesine yani kesilmesine sebep olur, ocaktan inen yemek soguduktan sonra agzi kapanabilir)
Yaninda sehriyeli Bulgur Pilavi ile servis edilir.

Afiyet Olsun!

17 yorum:

  1. Canım anneciğinin ellerine sağlık ...

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  3. hoşgeldin sefalar getirdin.Muhteşem bir lezzetle gelmişsin yine.Görüntü çok iştah açıcı benim bildiğim şiveydiz değilmiydi bu? Ben mi yanılıyorum?

    YanıtlaSil
  4. hosgeldin memelkette bol hasret gidermissin ve bol nefis yöresel yemekler yemissindir kesin
    cok degisik besleyici bir corba olmus afiyetler olsun yiyenlere

    YanıtlaSil
  5. annenin eline sağlık çok değişik bir yemek şifa olsun sevgilerimle

    YanıtlaSil
  6. Adsız22:29

    Annenizin eline sağlık,hiç görmediğim bir yemek ,çok farklı elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. merhaba canım,
    urfada sarımsak aşı, gaziantepte şiveydiz derler bizde yani urfada salçayla pişer bu yemek bende yaptım sırasını bekliyor anneciğinin ellerine sağlık bu şekilde bende deniyecem selamlar sevgiler banada beklerim...

    YanıtlaSil
  8. Anneciğinin ellerine sağlık gerçekten gaziantepte çok yapılan bir yemek ben bayılıyorum buna.Sevgiler....

    YanıtlaSil
  9. Buarada canım Antebe gelirsen mutlaka beklerim.Sevgiyle hep mutlu kal.

    YanıtlaSil
  10. Soğan sarımsak sever biri olarak bayıldım bu lezzete...Nefiss olmuş anneciğinin ellerine sağlık...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Canım,
    annenin ellerine sağlık. Değişik bir çorba olmuş.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  12. selam cok ilginc bir yemek,hic yemedim, hic pisirmedim,hatta adinida hic duymadim.ama cok saglikli ve lezzetli olduguna eminim.annenizin ellerine saglik yiyenlere afiyet olsun.sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. Hiç yemedim ben bu yemekten denemem lazım ellerine sağlık:)
    Arkadaşım bende ödülün var gelip alırmısın:))

    YanıtlaSil
  14. Cok haklisin canim biraktigin yorumda... Misafirlerim de bizi davet ettiler ama "biz simdi size ancak recelli ve peynirli ekmekler hazirlayabiliriz" dediler saka olarak... Öyle ya madem buraya geldik, bari bir ise yarayalim da biraz kültürümüzün örneklerini sergileyelim dimi ya.... Ayrica corbana bayildim... Eminim cok lezzetlidir... Ellerinize saglik... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  15. Mmmmhh misler gibi...

    YanıtlaSil
  16. annenin ellerine saglik canim

    YanıtlaSil
  17. Senin şu antep yemeklerine bayılıyorum.3 yılım Antep'te geçti.
    Çok severim Antep yemeklerini.
    Bu yemeği daha önce hiç yemedim bu yıl taze sarmısak çıkınca deneyeceğim inşaallah.
    Ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil