Heyrat(hayir) Semirsegi veya diger adi ile 40 Semirsegi
Aslinda bu hamur isi üc aylarda hayir icin cok büyük miktarlarda yapilir, kolu komsuya dagitilir.
Ayrica biri öldükten sonra 40. günü yapilarak yine fakir zengin cevredeki kolu komsu herkese dagitilarak hayir yapilir.
Bu cok sevdigim Semirsegi dünürüm Gülsüm hanimla beraberce bahcede yaptik. Gülsüm hanim yufkalari acti icledik, kestik ve yagda kizarttik. Serife hanimda dünürümün dünürü bize yardim etti kizartti. Sonrada hep beraber afiyetle salata ve cay esliginde yedik.
Onlarinda hic tanimadiklari ve cok hoslarina giden bu Semirsegi bloguma eklemek icin son anda da olsa fotograflayip, tarifini yazdim ve sizlerle paylasiyorum.
Hamurun Malzemeleri:
1 kg Un
1 Maya
1 yemek kasigi Tuz
aldigi kadar un
Icinin Malzemeleri:
1 su bardagi Pirinc
1,5 yemek kasigi tereyagi
1,5 bardak sicak su
500 gr az yagli Kiyma
4-5 Sogan
1 demet Maydanoz
Tuz, Karabiber, Kirmizibiber
Kizartmak icin 750 ml Aycicegiyagi
Yapilisi:
Tereyagi tencerede ocagin üzerinde eritilir. Icine yikanmis ve süzülmüs pirinc alinarak 3-4 dakika kavrulur. 1,5 bardak kaynamis su ve tuz ilave edilerek pilav pisirilir. Dinlenmeye birakilir.
Kiyma bir büyük tavaya alinarak kavrulur. Kendi suyunu birakipta tekrar suyunu cekince icine ince kiyilmis soganlar ilave edilir ve kavrulmaya devam edilir. Soganlar solunca icne tuz, karbiber, kirmizibiber eklenerek karistirilir. Kiyilmis maydanoz ilave edilir.
Pilav ve kiyma birbirine harmanlanarak karistirilir ve hafif sogumaya birakilir.
Un, tuz, maya ve su ile yufka hamuru yogrulur ve mayalanmaya birakilir.
Mayalanan hamurdan yaklasik 16 yumak yapilir. 1. yumak yufka gibi acilir ve baska bir hamur tahtasina veya masaya serilir. Üzerine 8-10 cm ara ile bir dolu kasik kiymali pilav harci sira ile konulur. Ikinci yufkada acilip bu 1. yufkanin üzerine örtülür. Hamur ruleti ile karelere ve yuvarlak yerleri ücgenlere kesilir. ( bicakla kesilmek ictendindiginde kenarlari yapisamadigindan, tencere kapagi kenari veya bir ince tabak kenari ilede kesile bilinir. önemli olan kesilirken iki tarafinda bir birine yapismasidir)
Temiz bir hamur bezi serilerek tüm yapilan bu hamurlar bezin üzerinde üst üste konulmayacak sekilde biriktirilir veya bir kisi hemen yagi büyük bir tavaya veya fritöze alarak kizartmaya baslayabilir.
Tüm hamur yumaklari bu sekilde iki kat yufka ve arasi iclenerek hazirlanir ve kesilir. Yagda hafif pembe renkte kizartilir.
Yaninda salata ve ve cayla nefis bir ikramlik olur.
Afiyet Olsun ve Hayirlariniz Kabul olsun insallah!
Canım,
YanıtlaSilöncelikle hepinizin ellerine sağlık. Ne güzel birlikten güç doğar diye boşa dememişler. Hep beraber çalışıp, beraber yemenin güzelliğine doyum olmaz.
Slayta da bayıldım. Ne güzel yapmışsın.
Sevgiyle kal.
ayyy ayy ablacım nediyim..off yaa..kıskandım valla.dünürün dünürün düünürü..üç dünür birarada neler pişirilecek mideye girecek kimbilir..
YanıtlaSilaçan kesen kızartan ellerinizin hepsine sağlık olsun ablacım....
bende salonun modelini değişiyordum ite kalka az açtım ayaküstü yazıyorum ablacım..oğluş için tşk ederim ablacım..aynı tas aynı hamam ömrümü yemeye devam ediyor:)))cüneyt arkın çakması oldu evde..:)))neyse ablacım öpüyorum kocaman..
Değişik ve güzel bir lezzet görüntü harika...Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilSevgiler...
çiğ börek tadında olsa gerek.ellerine sağlık
YanıtlaSildünürler dayanismasi ne güzel anlasmak birseyler paylasmak
YanıtlaSildegisik yöresel bir tatli olmus,hepinizinde eline saglik
Degisik ve harika bir tarifmis, ellerine saglik Ayse ablacigim. Sevgilerimi gönderiyorum.
YanıtlaSilselam arkadasim tarifleri videoda vermeniz ne guzel daha guzel anliyourz.paylasim icin tesekkurler
YanıtlaSilEllerinize sğalık ablacım aynı zamanda da afiyet olsun. Çok da güzelmiş vallahi imrendim :)))
YanıtlaSilSevgiler,
Evren
cok nefis bir lezzet goruntu boyleyse lezzet nasildir kimbilir.
YanıtlaSilellerine saglik canim.
sevgiler.
çok güzel bir tarif ellerinize sağlık sevgiler
YanıtlaSilnefis olmuşlar cnm ellerinize sağlık
YanıtlaSilEnteresan ben bunu hic duymamistim.Benim bildigim helva olurda hamur isi oldugunu yeni ögrendim sayende.Birde ic harcinin pirincten olmasi cok enteresan olmus.Güzelde resimlemisin ,ellerine saglik ablacim:)
YanıtlaSiloo dünürler lezzeti olmuş ne güzel görüntüler hepinizin ellerine sağlık ablacım afiyet olsun öptüm sevgiler
YanıtlaSilcanim ablam masallah sana dünürler sarmis her bir tarafini darisi basimiza ne diyelim hepinizin ellerine saglik enfes görünüyor ben ilk defa duydum bu semirsegi denemk lazim sevgiler öptüm kocaman
YanıtlaSilevet evet hayrat için yaparlarmış bu böreği, kilisli arkaaşımın annesi söylemişti. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilsevgiler..
Ellerinize sağlık ne hoş olmuş çok kişi olunca daha bi kolaylaşmıştır işler.
YanıtlaSilSizlerede afiyet olsun sevgiler öptüm by..
Ziyaretin için çok çok teşekkür ediyorum.Çok mutlu oldum.yemekler çok güzel,özellikle ana sayfadaki bu tarife kızımla bayıldık.Çiğ böreğe çok benziyor.Video anlatımı çok güzel olmuş.Ellerinize ve yüreğinize sağlık...(Ayrıca Allah'ım nazardan korusun)
YanıtlaSilSemirsek ya da Sembürsek diye bildiğimiz bu hamur işini bu seneki güneydoğu gezimiz sırasında Mardin'de Deyrulzafaran manastırını gezerken yedik. Oldukça da beğendik. Sizlerin de ellerinize ve emeklerinize sağlık...
YanıtlaSilAilecek içten bol sevgi ve selamlar...
Semirsegi hic duymamistim, degisik bir tarifmis deneyecegim. Ellerinize saglik, sevgiler...
YanıtlaSil