Bu yeni bir lahmacun fotografim, asagidaki yazilar ve resimler, maharetler blogumdan arsivden alinmistir.
Almanya`da Lahmacun yapmak kadar, baska emekli yemek yoktur. Bu benim düsüncem tabi neden mi? Onuda anlatacagim. Halbuki Türkiyede öylemi. Annemin cok isi oldugu zaman yemek yapmaya vakti olmazsa "bu günde lahmacun yapalim" derdi.. Ahhhh nerde o günler. Babam rahmetli bir tepsiyi alir, icine evden, domates salcasi, biber salcasi, karabiber, kirmizi biber, nar eksisi ve tuzu da yeterince tepsiye koyarak, kasabin yolunu tutardi. Orda kasabin komsusu manavdan, domates, sogan, maydanoz ve biberi de alip. kasaba ne kadar etle lahmacun istedigini söyler ve kasbin basinda durup istedigi yerden eti kiyma cektirip, sonrada bu sebzelerle birlikte, kasba ne kadar istedigini söyleyerek yaptirip, kendi begenisi ile hazirlatirdi. Daha sonra kasaba bu lamacunluk icin, bizim evin yakinindaki firina yollamasini ve nekadar lahmacun istiyorsa onuda belirterk ve hangi saatte eve getirilmesi gerktiyinide söyledikten sonra, babam isine giderdi. Kaspta hazirlanan lahmacunluk et, firina isim verilerek kasbin ciragi götürür, firincida uygun zamanda pisirip istenilen saatte evimize yollanirdi. Firinci cirgi mis gibi kokan yeni pismis sicak lahmacunu getiri ve ne kadar ödeyecegimizi söylerdi. Parasi verilirken ciragin eline bir iki lahmacun verilir, cirgin itirazina ragmen olmaz koktu günahtir diyede o ikna edilerek, sicacik pismis lahmacunlardan muhakak, ciraginda tadina bakmasi saglanirdi. Tabi o zamana kadar bizde salata ve ayrani ve sofrayi hazirlamak düserdi. Ahh o günler nerde, Ohh afiyetle es dostla oturur yerdik, sadece izinde görüyoruz simdi bunlari. . Ama burda Lahmacun yapmak basli basina bir zahmet. Hamuru yogur. Lahmacunluk eti ve ici hazirla. Hamur ac, üzerini icle, firinda 2li veya 4 lü pisir. Offff offf, iste is uzadikca uzuyor.Yani lahmacun yapan bir kadina ben burdan, hem kasplik hem firincilik, hemde manavlik, üstüne üstlükte birde ahcilik diplomasi veriyorum, haberiniz olsun. Tüm bayanlara duyurulur. Kutluyorum. Almanyadaki kadinlarin lahmacun yapmasi bu kadar emek ve zaman isteyen bir is olup cikiyor. Sonra salatayi yap, ayranda muhakkak olmazsa olmazlardan.
iste bende kizlarim ve oglum cok seviyor diye lahmacun yaptim nefis olmustu, eee az evel o kadar bol keseden, ustalik diplomasi dagitiktan sonra kimin yaptigi lahmacunlar nefis olmaz ki.
Yaptigim Lahmacunun tarifini sizlerle paylasmak istiyorum.
Malzemeler: (15 Lahmacun icin)
500 gr Un
1 Maya 42 gr
1/2 bardak ilik Süt
2 c.k. Tuz
1 c.k. Seker
Aldigi kadar ilik su
ic malzemeleri:
400 gr kiyma
2 büyük sogan
5 dis Sarmisak
2 y.k. kiyilmis maydanoz
3 sivri biber
2 rendelenmis Domates
1 y.k. Domates salcasi
1 y.k. Biber salcasi
1 c.k. Karabiber
2 c.k. Kirmizi Pul Biber
2 y.k. Nar eksisi
2 c.k. Tuz
Yapilisi:
Öncelikle hamuru hazirlamak icin, bir hamur kasesine un alinip ortasi acilir ve maya ilik süt ile ezilir. Tuz da ilave edilerek ilik su yardimi ile yogurulur. Cok yumusak olmayacak bir hamur elde edilip üzeri örtülerek mayalanmaya birakilir.
Hamur mayalaniriken, diger taraftan lahmacunun ici hazirlanir. Kiymanin icine ince kiyilmis iki sogan, sarmisak, biber ve maydanoz eklenip tüm salca ve baharatlar ve nar eksisiyle güzelce karistirilir.
Mayalanan hamurdan 15 tane yumak yapilir. Her yumak 15-20 cm capinda acilip, tepsinin büyüklüyüne göre 2 veya 3-4 tane tepsiye konulur. Sonrada catalla üzerine bastirilarak kiymali iclerden eklenir. 225° deki firinda alti ve üstü 5-8 dakika pisirilir. Tüm hamur ayni islemden gecirilerek hazirlanip pisirilir.
(Bir baska metod da, hazirlanmis lahmacunlar pisirmek icin dogrudan tepsisizolarak firinin tabaninda bir iki dakika pisirilir ve sonra, sapatülle alinarak firinin üst gözüne izgaraya konularak üstüde pisirilerek yapilir. Bu biraz daha ugrastirici, firini kirletici bir istir ama ayni zamanda, ceyrandan ve zamandan da tasarufludur).
Lahmacunun yanina kiyilmis maydanoz, sogan, biber ve limonla servis edilir (ah birde Sumak olsaydi).
Buz gibi ayranla nefis olur.
Afiyet olsun!!!
Eline sağlık arkadaşım.ÇOk güzel görünüyor.
YanıtlaSilayşecim zahmetli yapılan yiğecekler herzaman daha lezetlidir seninde eline koluna sağlık bizde türkiyedeyiz ama buralarda bizde evde yapıyoruz napalım sağlık olsun kucak dolusu sevgiler gönderiyorum...
YanıtlaSilofff ablacım off şimdi acılı acılıda yapmıştırsın sen bu lahmacunları birde ayrann canım çekmedi desem yalan olur :)) çok güzel gözüküyor ellerine sağlık
YanıtlaSilCANIMMM MIS GIBI LAHMACUNA HIC HAYIR DIYEMEM,SÖLE SAR BIR IKI ACILI BANA:)))
YanıtlaSilOHHHH...MIS GIBI GITTI VALLAHI,ELLERINE SAGLIK.
Ellerine saglik, enfes olmus, sevgiler.
YanıtlaSilcanım bizler türkiyede aynı zorluklarla yapıyoruz hiç fark yok aramızda burada ramazanda bile pide yaptırmak zor lahmacunu çok seviyorum ilk çıktığı günleri hatırlıyorum istanbulda ben orta okuldayken hergün gider yerdim ayranla birlikte çok nefis olmuşlar ellerine sağlık canım sevgilerimle
YanıtlaSilAyse'cim,
YanıtlaSilvalla cok haklisin, tek kisinin isi degil bu ne yazik ki, bende yaparsam yardim aliyorum ailemden, baska türlü hele bir de büyük boyutlarda yapiliyorsa hic bas edilemez.
Harika görünen lahmacunlarindan bir tane alip kaciyorum, ellerine ve emeklerine saglik canimcim.
Selamlar ve öptüm..
Ayse ablacim lahmacunlarina bayildim.Sahane olmuslar,ellerine saglik.Bir tanesini aldim,haberin olsun...
YanıtlaSilayşe ablacığım..lahmacunlar msss gb olmuş...evde yapılanın ayrı bir lezzeti oluyo doğrusu ....
YanıtlaSilellerne sağlık..salatalanda ne güzel gderdi...hımmmmmmm
selamlar canım pasta etkinliğine bana bıraktığın güzel mesaj için çok teşekkür ederim canım
YanıtlaSilcanım emeğine sağlık çok gğzel görünüyor bannerini bloğuma ekledim sende bannerimi eklersen sevinirim
ayse ablacım çok çok geçmiş olsun.kusura bakma bu aralar yoğunum yine kimseye uğrayamadım.umarım iyileşmiş eski sağlığına kavuşmuşsundur.lahmacunlar harika ama hikayesi daha harika.ellerine sağlık.
YanıtlaSilmmmmmmm bayılırım harika görünüyor yemede yanında yat cinsinden:)) ellerine sağlık canım sevgiler
YanıtlaSilbu aralar cogu blogcu arkadaslar lahmacun yapti, bend ehaftaya yapmaya niyetliyim...
YanıtlaSilbenide heveslendirdiniz hihi :))
agzim sulandi resmen, ellerine saglik
çok güzel gözüküyor ellerine sağlık
YanıtlaSilAyse ablacim, canim zahmetli mahmetli ama yapincada coooooooooooookkkkkkkkk leziz oluyor dimi !!!!!!!!!!! Ay canim cekti bende mi yapsam ne hafta sonunaaaaaaa???????
YanıtlaSilKocaman öpyorummmmmmmmmm
Emos
ayse abla lahmacunlar nefis
YanıtlaSilcoook güzel olmuslar ayy canim simdi cok cekti
ellerine saglik
kocaman öpücükler
ABLACIMM
YanıtlaSilellerine sağlıklahmacunlar harika olmuş,
anlatımında çok hoşş,tr deyiz ama istanbul gibi bir şehirde yaşayınca ne mahallenin kasabı nede fırını kalmıyor,benim annemde sıksık yaptırırdı acele yemek diye,eskidendi yaniii
sevgiyle kal
canım ablam lahmacun süperrrr olmuş ellerine sağlık.oradada olsanız valla buranın lezzetlerini unutmuyorsunuz.helal olsun.çok öpüyorum canım.sevgiler.
YanıtlaSilAaaa Ayşem, ben bu lahmacunlara ağzım sulana sulana yorum yazmıştım dün, yollayamamışım zaar :(( Yok ben bunuyorum valla :))
YanıtlaSilCanım benim, özetle demiştim ki harikaaaaaa, enfesssssss..
Ellerine sağlık,
Kocaman öpüyorum seni...
süperrrrrrrrrrrr görüntüüüüüüüüüüüüüü,eminimki tadıda bir okada güzeldir
YanıtlaSilellerine sağlıkkkkkkkkk
mrb ayşe ablacım
YanıtlaSillahmacunlar nefis olmuş ellerine sağlık
bir türlü denemeye cesaret edemedim ama bende yapacağım
sevgiler
nasıl acıktım nasıl....valla gidip karnımı doyurayım..yoksa mafolcam....
YanıtlaSilellerine sağlık..öyle nefis görünüyor ki......
Merhaba :) sabah sabah oylesine denk geldigim blogunda lahmacunlari gorunce oyle bi kalakaldim . yutkundum, cok canim cekti :} ellerine saglik cok guzel gorunuyorlar :) biz amerika'da hazir tortillalardan yapiyoruz. hamurla ugrasmiyorz yani :) tortilla bilmeyenler icin meksikanlarin yuvarlak yufka ekmekleri, bizim yufkanin 2-3 kati kalinlikta oluyor .
YanıtlaSilsevgilerimle :)
Ayse ablacim nefis görünüyor,evet haklisin burda özel bir menü olarak biliniyor.Bizde genelde annem yapar ve herkez orda bulusur:))Seninkilerde nefiss görünüyor canim,ellerine saglik.Sevgiyle kal ablacim.
YanıtlaSilhııımmm nefis... ellerinize sağlık lahmacunlar harika olmuşlar belli.. bende beklerim .
YanıtlaSilarkadaşım lahmacunlar harika duruyor hele birde evde yapılmış ya dahada güzel oluyor. ellerine sağlık.
YanıtlaSilBen yarım ay şeklinde, teflon tavada kapalı lahmacun yapıyorum..şimdilik tabii..Bugün "pizza tavası" diye harika bir alet keşfettim. "Artık ocak başında ağaç olmaya son"..dedim içimden..Oturduğunuz yerde, hem açıp, hem bu elektrikli tavada tam da lahmacun tadında üstü açık pişirebiliyorsunuz..
YanıtlaSilBu arada, ellerinize sağlık..(=