15 Mart 2012

Fırın Yapması


Tarifimi arkadasimin catlakkahve nin etkinligine yolluyorum.
Fırın Yapması Kilis’in meşhur sitti simitli (en ince bulgurlu) yöresel yemeğidir. Sitti simidi ve kırmızı yağsız köftelik et ve baharatlarla evde hazırlanır, mahalle fırıncısının koca siyah tepsilerine dizilir ve fırına yollanarak orda pişirtilir. Fırından gelen sımsıcacık yapmalar, sıcak sıcak salatayla yendiği gibi, buzdolabında da saklanarak çayın yanında gelen misafirlerede harika bir ikramlık olarak sunulur. İşte bu annemden öğrendiğim nefis fırın yapmasını evde herkes çok sever. Gelen misafirlerimde şimdiğe kadar ilk bende taddıkları bu enfes tadı çok severek yerler.

Dün gene Fırın yapması yaptım ve bu defada sizlere ikram ediyorum! Bu, ev fırın yapması oldu evde hazırlayıp, evde pişirdim, normalde Kilis de daha büyük boylarda yapmalanır, ama benim Fırın yapmaları biraz küçük oldular fakat tadından hiç birşey kaybetmediklerini garenti ediyorum!

Malzemeleri:
1 kg çok ince Bulgur (sitti simidi)
400 gr yağsız Et
2 büyük Soğan
1 cay bardağı kuru Nane
1 yemek kaşığı Kimyon
1 cay kaşığı Karabiber
1 y.k. kırmızı pul Biber
2 yemek kaşığı biber Salçası
1 yemek kaşığı domates Salçası
1 çay bardağı Zeytinyağı
Tuz

Yapılışı:

Sitti simidi yoğurma leğenine alınır ve her yeri ıslanana kadar soğuk su ile ıslatılır. Soğanlar soyulup dilimlenilir, et 3- 4 parçaya ayrılır ve sitti simide ilave edilir. Tüm baharatlar ve malzemeler de eklenip et makinasından 2 defa çekilir. Et makinasında çekilen bu tüm malzemeye ve zeytinyağıda ilave edilerek yoğrulur. Köfteden mandalina büyüklüyünde parçalar alınıp el ıslatılarak avuç arasında bastırılarak, yapmalanır (yani iri köfte şekli verilir). Yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Önceden 200° de ısıtılmış fırında 30 dakika kadar altı ve üstü kızarana kadar pişirilir.

Afiyet Olsun!

12 yorum:

yöresel yemek ve örgü dedi ki...

Fırın yapmasını bir kez tatmıştım eşimin görevi nedeniyle 4 yıl gaziantepde kalmıştık sag olsunlar çok candan insanlardı yaptıkları yemegi paylaşırlardı bulgurla yapılan her türlü köfteyi orda ögrendim ellerine saglık görünümü gibi lezzetide güzeldir eminim

çatlakkafe dedi ki...

Ellerine sağlık.Çok teşekkürler canım

nanemaydonoz.blogspot.com.gül dedi ki...

bunun bir benzerini ilk defa kayınvalidemlerde yedim
yalnız onlar sizin malzemelerin içine haşlanmış patatetes de koyuyorlar
çok lezzetli sizinkide daha böyle bir iri iri olmuş
emeğinize sağlık canım çekti ama

belki yaparım bende yayınlarım
hayırlı cumalar

emelce yemek dedi ki...

Görüntüsü belli ediyor lezzetini

zeynep dedi ki...

Bloglar sayesinde ne kadar farklı lezzetleri tanıma fırsatımız oluyor ..
Ellerinize sağlık Hayırlı Cuma.lar..

dilek hanımın mutfağı dedi ki...

bu malatyanın tepsi köftesine benziyor ellerine sağlık hayırlı cumalar:)

SeyyAh dedi ki...

Merhabalar.. Uzun zaman oldu, atandığım yeni görevimden dolayı pek zaman bulup ilgilenemiyorum ama sizler hep aklımızdasınız.. Az önce haınmla konuşurken bir bakalım dedik gene güzelliklerle karşılaştık... Ellerinize ve emeklerinize sağlık... En içten selam ve sevgilerle sağlıklar diliyoruz.. Fatma&Akif (Soframdan&SeyyAh)

Baharcicegi dedi ki...

Yine annenden nefis bir tarif Kilis mutfagi bulgurlu tarifler yönünden cok zengin ve hepside birbirinden nefis tarifler sayende ögreniyoruz Aysecim
Cok lezzetli görünüyor yarin caya sendeyim firin yapmasi yemek icin

anne eli gibi dedi ki...

hiç tatmadığım bir lezzet ama eminim çok güzeldir,yöresel lezzetleri hep sevmişimdir.ellerine sağlık canım...

sevda dedi ki...

benim ilk defa gördüğüm bir tarif ama görüntüden çok lezzetli olduğu belli canım.ellerine sağlık.sevgiler.

Hülya dedi ki...

Nefis görünüyor canım, benim annem de buna benzer basmaç yapar. Harika oluyor, çok severim. Ellerine sağlık..

yöresel yemek ve örgü dedi ki...

Merhaba arkadaşlar;
Hepinizin malumu olduğu üzere, oldukça farklı ve zengin bir yemek
kültürüne sahibiz Ülke olarak.
Zaman zaman çeşitli programlarda ve etkinliklerde daha önce hiç
duymadığımız tatmadığımız lezzetlerle karşılaşıp şaşırıyoruz ve
çoğunlukla bizde yapmaya çalışıyoruz,
Bende düşümdümki "Yöresel Lezzetler Etkinliği" düzenleyip bloglar
arasında değişik kültürlere,farklı bölgelere ait
yemek,çorba,tatlı,hamur işi gibi bir çok çeşitli yöresel yemeği
elimizden geldiği kadar bir araya toplayalım istedim...Tabi siz
değerli arkadaşlarımın sayesinde...

"Yöresel Lezzetler Etkinliği"mize 22 Mart-12 Mayıs Tarihleri arasında

ben http://safiyeile.blogspot.com blogumda ev sahibeliği
yapacağım,göndereceğiniz güzel tarifleri
beklerim,tariflerinize "Yöresel Lezzetler Etkinliği" için Safiye'ye
gönderiyorum diye linkimle birlikte not düşüp,tarifinizede hangi
yöreye ait olduğunu yazıp,
bana haber verirseniz
tariflerinizi severek yayınlayacağım.
Blogu olmayan fakat tarif göndermek isteyen arkadaşlarımızda tariflerini,
fotoğrafını ve yapılış şeklini yazarak

safiye.serbest@hotmail.com adresime mail atarak etkinliğimize katılabilirler...

Etkinliğimize herkes davetlidir,istediğiniz kadar yöresel lezzetle
katılabilirsiniz...
Teşekkürler

Bunlarada bakmak istermisiniz

Related Posts with Thumbnails