Oruk


Oruk Kilis`in genellikle mangalda pisirilen, vaz gecilmez bir Kebap türüdür.

Biz Kilis`liler bu yemeye Oruk diyoruz, ama Gaziantep`liler bu yemeyimize Kilis kebabi veya Simit Kebabi diyorlar (Kilis ve G.antep yöresinde köftelik Bulgurun adina Simit denir, orugun icine de simit girdiginde, simit kebebi diyorlar galiba). Oruk mangaldan haric, firinda veya az yapilacagi zaman teflon tavada da yapilir.




Orjinal adi Oruk`tur.


Malzemeleri:

1 kg. yagli Et veya Kiyma

1 su bardagi Ince köftelik Bulgur

1 su bardagi bulguru islatmak icin Su

1 büyük Sogan

3 dis Sarmisak

1 dolu cay bardagi Nane

1 yemek kasigi kuru kirmizi Biber

1 cay kasigi kara Biber

1 er cay kasigi Biber ve Domates Salcasi


Yapilisi:

Köftelik bulgur, genisce bir kab icinde, su ile islatilir. Soyulmus ve dörde bölünmüs sogan, sarmisak ve tüm malzemeler katilarak et makinasindan iki defa cekilir. Sonra bu karisim, bir köfte kivamina gelene kadar biraz yogrulur. Kücük bir kaseye biraz su konur, köfte karisimindan ara sira el islatilarak cevizden az büyük parcalar yapilir. Ardindan, bir ele ince kebap sisi alinir diger el yine su ile ara sira islatarak, köfteler sise saplanarak oruklanir yani ince uzun fotografta görüldügü gibi sekil verilir. Mangalda pisirilecek ise, Izgara kullanilir ve iyice isinmis izgaraya oruklari dizerek, hertarafi güzelce kizartilir. Bu oruklari sislerin üzerinde de pisirebilirsiniz, o zaman daha cok sise ihtiyaciniz olacaktir. Firinda pisirilecek ise firin tepsisi tereyagi ile bolca yaglanir ve sira sira oruklar dizilir, 225° önceden isitilmis firinda 30-35 dakika alti üstü kizarana kadar pisirilir. Bazen bir iki kisilik az malzeme ile yapilacak ise, Teflon tavada yag ilave etmeden de her tarafi iyice kizarana kadar pisirilir.Ben bu defa servisi közlenmis biber, domates dilimleri, taze soganla ve ekmek dilimi ile hazirladim. Tabiki marol salatasi ve soguk ayranla da cok nefis oluyor. Hafta sonu mangala gitmek istiyenlere ve evde yapmak isteyenlere sunuyorum.

Afiyet Olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder