29 Ağustos 2013

Isırgan Otlu Bulgur Pilavı

Almanyada bu yıl yaz harika sıcak geçiyor, biz tatile gidemiyenler için bu harika bir olay. Komşum Sevim hanımla arkadaşımızın bahçesine gittik, bu güzel görüntüleri kamerama yaklanların bir kısmını sizlerlede paylaşmak istedim. Ayrıca bahçeden topladığım ve evde yaptığım Isırganotlu Bulgur pilavının tarifini de sizler için buraya ekliyorum.
Malzemeleri: 
1 çay bardağı Bulgur, 
2 Domates, 
1 Biber, 
1 Soğan, 
1 demet Isırganotu, 
4-5 yemek kaşığı Zeytinyağı, 
Tuz,karabiber,
  Yapılışı: 
Soğan soyulup yemeklik doğranır. Zeytinyağı Tencerede ısıtılıp şnce soğan daha sonra doğranmış biber eklenip kavrulur. Sonra Dogranmış dometesler eklenerek sulanana kadar kavrulur. 1 su bardağı su eklenip kayanatılır ve bulgur ve baharatlar eklenir suy çekmeğe yakın yıakanmış, yaprak yaprak kısa saplı ısırgaanlar eklenır ve az bir pişirilir ve ocak kapatılarak 5-10 dakika demlendirildikten sonra tabağa alınıp servis yapılır. 

Afiyet Olsun! 

  Not: Senede en az bir kere ısırgan otu yenilmesi sağlık açısından tavsiye edilmiştir.

 











Bu güzelikleri bize sunan Allahıma şükürler olsun, her bir çiçeğin ayrı rengi ayrı şekli ve kokusu, bitkilerin ayrı tadı ve şifası var ama hepsi aynı topraktan.
Bu geçirdiğimiz harika gün için arkadaşlarıma teşekkür ediyorum!

4 Ağustos 2013

Gerebiç


Hayirli Ramazan Bayramlari Dilerim!
Geleneksel olarak her sene Ramazan Bayraminda yaptigim güzel Kilis`imizin Gerebic ini yaptim.
Bayrama yakin her evde genellikle bayram telasinin; temizligin, alisverisin yani sira evlerde yapilip firinlara pisirlmek icin yollanan geleneksel Bayram ikramliklarimizdan dir. Nerdezse Kilis de Ramazan Bayramlarında olmazsa olmazlarından dır. Tüm fırınlar Ramazanın son haftası müşterilerinin Gerebiçlerini odun fırınında pişirirler, tüm Kilisin sokak araları ve çarşıları tarçın ve karanfil kokulu Gerebiçin  kokusu ile Bayramı müjdeler!
Not: Tarifimi annemin orjinal ve tırnak içindeki azalttığım malzemelri ile veriyorum!!!
GEREBIC
Malzemeler:
5 kg irmik (1kg)
1 kg hakiki zeytinyagi (200 ml)
1 kg tereyagi (200 gr)
1 lt. sicak su (200 ml)
5 su bardagi un (1 su bardagi)
1 pack. kabartma tozu
içine:
1 kg Fıstık içi veya Ceviz ici (100 gr)
2 su bardagi seker (1 cay bardagi)
2 y.k. tarcin (1 cay kasigi karanfil)
üzerine pudra sekeri

Yapilisi:
Zeytin yagi isitilir icine tereyagi eklenir. Soguyunca yogurma kabina yag alinip, irmik, un, kabartma tozu ve sicak su ilave edilerek yogrulur( hamura gerekirse biraz daha fazla un eklenir). Hamurun üzeri kapatilip 1 saat dinlendirilir. Bu arada ceviz icleri havanda iri iri dövülür, icine seker ve tarcin ilave edilir. Hamurdan ceviz büyüklügünde parcalar alinip, parmakla ici oyulur ve oyuk yere 1 tatli kasigi ceviz ici doldurulur. Sonra bi acik yeri kapatilip, avuc icinde yuvarlanir ve Gerbic kalipina (agac oyma orjinal gerebic kalibi) bastirilip sekillendirilir, sonra hafif masaya bir bez üzerine vurularak gerbic cikarilir. Kiliste satilan plastik kaliplarda ayni sekilde icine hamur konulup düymesine basilarak gerbic disari cikartilir. Bu plastik gerebic kaliplari, daire yasamina gecildikten sonraki icatlar. Tepsiye düzülen gerebicler 175° deki firinda 25 dakika hafif pembe renkte pisirilir ve cikarildiktan 5 dakika sonra üzerleri pudra sekerlenip, sogutularak, saklama kablarina dizilir. Yapmak isteyenlere cok güzel ve uzun süre saklanabilen bir tarif,
Afiyet Olsun!!!

Saglikli, bereketli, dostluk ve baris dolu, mutlu nice Bayramlar dilerim....

Bunlarada bakmak istermisiniz

Related Posts with Thumbnails