19 Ocak 2013

Kestane Kebap



Kilis’ de kışın sobaların üzerinde pişen nefis kestaneler, çıtır çıtır sobanın yanması, kestanelerin çizdirilip sobanın üzerine dizilip mis gibi kokusunun tüm odaya yayılması harika anılarım arasında yer almakta.
Sobada olmasa da fırının tabanında, aynı tadı ve zevki almasakda yinede o günlerin nefis tadlarını burda Almanyada yakalamaya çalışıyoruz.
Kestane nin nefis tadı sıcacık soyulup yenirken damaklarda bıraktığı lezzet de harika. Şimdi bu görüntülerin yanı sıra Kestanenin faydalarınada bir göz atalım.
Yapıp yiyenlerede afiyet şifa olsun….

Sağlık iksiri kestanenin yararları:
Potasyum, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir ve sodyum mineralleri ile C, B1, B2 ve PP vitaminlerini içeriyor. Şeker, protein ve yağ açısından zengin olan kestanenin, 100 gramında 200 kalori bulunuyor.

Nişasta, mineral tuz, özellikle potasyum ve diğer besinsel değerleriyle kestane kış mevsiminin olumsuz şartlarına, fiziksel ve beyinsel yorgunluklara karşı paha biçilmez bir sağlık iksiri.  Kalp ve kas sistemini uyarıp organizmanın su dengesini düzenliyor, kasları güçlendiriyor.
Kestane, kan dolaşımını hızlandırıp varis ve basurların gelişimini önlüyor. Kestane, en çok potasyum düşüklüğünden yakınanlara öneriliyor çünkü 100 gramında tam 500 mg potasyum bulunuyor. Çocuk, genç ve yaşlılar için çok değerli bir enerji kaynağı. Hatta yaşamı uzattığı da söyleniyor. Antik çağlardan beri aşk iksiri olarak biliniyor. Ancak damar sertliği ve şeker hastalığından yakınanlar, kestaneyi ölçülü miktarda yemeli.
Evde kestane kebap
Kestaneleri yıkayıp kurulayın ve önerdiğimiz şekilde çizin. Grilde veya sadece üst ızgarası yanan bir fırında pişirin. Sobanın üzerinde ya da mangalda da pişirebilirsiniz. Ayrıca gazlı ocak üzerinde teflon tavada kestane kebap yapmanız mümkün. Kestane kebabı özellikle kış gecelerinin vazgeçilmez keyiflerinden biridir.
Pişirmeden önce
Kestaneyi pişirmeden önce üst tarafından keskin bıçak ucuyla derince bir çizik atın. Mümkünse kısa saplı bir bıçak kullanın. İşinizi kolaylaştırır.
Kestaneye dair rivayetler
Kestane, insanoğlunun bala batırarak tatlıya dönüştürüp yediği ilk meyvelerden biri… Antik çağda kutsal sayıldığı için saraylarda verilen büyük şölenlerin değişmez meyvesi imiş. Rivayet o ki Güney Avrupa’nın bir köyünde dört bin yıllık dev bir kestane ağacı varmış. 50 metre çapındaki gövdesi ve dev yapraklarıyla neredeyse tüm köyü kaplıyormuş. Yapraklarının adalet dağıttığına inanılan ağaç için “200 kişilik şövalye ordusu” deniliyormuş.
Kestanenin mutfakta kullanımı
Kestane haşlanır ya da közde pişirilerek yenir. Et ve sebze yemeklerine, tatlılara eklemeden önce kestanelerin kabuklarını çizip üzerini örtecek kadar su ile doldurun. Haşlayıp süzün ve kabuklarını soyun, yemeğin pişmesine 15 dakika kala ilave edin.
Kestane en çok hindi eti ve kuzu etine yakışıyor. Kış sebzelerinden kereviz, patates ve havuçla uyum sağlıyor. Tatlı olarak muz ve elma gibi meyvelerin yanısıra çikolata sosu ile de hazırlayabilirsiniz.
Kestaneyi püre haline getirdikten sonra şekerle karıştırıp dilediğiniz meyve ya da çikolata sosu ile zenginleştirerek sofranıza getirebilirsiniz. Haşlanmış kestane ile kek ve pastalar hazırlayabilirsiniz. Balla karıştırılmış kestane püresi özellikle iştahsız çocuklara önerilir.
Not: Bilgiler net den alınmıştır.

12 Ocak 2013

Hurmalı Toplar

Torunum Almila'nın Bebek Mevlütünde misafirlere ikram için yaptığım nefis Hurma Toplarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Herkesin beğeni ile yediği ve tarifin beklediği güzel bir lezzet oldu. 
Misafirleriniz için güzel bir ikramlık denemenizi tavsiye ederim....!

Malzemeleri:
1 kg Hurma
6 tane Şoko Prens Bisküvüsü
200 gr Badem
100 gr Fıstık içi
50 gr Tereyağı
50 ml Süt
1 çay kaşığı Süt
100 gr Hindistan cevizi rendesi
1 paket şekerleme kağıtları

Yapılışı:
Hurmanın çekirdekleri çıkarılır. Mutfak robotundan geçirilerek ezilir. Badem, fıstık ve Bisküvülerde mutfak robotundan geçirilerek ufatılır. Fıstığın birazı süslemek için ayrılır. Genişçe bir kapta ezilmiş hurmalar, bisküvüler, badem ve fıstık alınır. İçine eritilmiş tereyağı, süt ve tarçın ilave edilerek yoğrulur ve küçük küçük toplar yuvarlanır. Hindistan cevizi rendesi geniş bir kaba alınır ve toplar içine bırakılarak hertarafı hindistan cevizine bulanır. Şekerleme kağıtlarının içine bıraklılır. Tüm hurma karışımı bitinceye kadar aynı şekilde hazırlanır. Servis tabağına alınıp misafirlere ikram edilir.

Afiyet Olsun!

Hurmanın Faydaları (Net den alıntıdır)
Yapılan araştırmalara göre, hurma, hafızayı geliştiriyor, kolesterolü düşürüyor, kanser önleyici antioksidanları ihtiva ediyor, bebeklerin beyin gelişimine önemli katkı sağlıyor, ülsere ve böbrek yetmezliğine fayda sağlıyor, sindirim sistemini düzenliyor. Ramazanlarda oruç açarken çok tüketilen hurmanın aslında yıl boyu tüketilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, faydalarının saymakla bitmeyeceğini belirtiyor. Hurmalar, bağırsakta bir A türü olan retinal'e dönüşen 15,6 mg B-karoten ihtiva ediyor. Yakın zamanlarda yapılan bir araştırma, B-karoten'in uzun süreli kullanımının hafıza kaybına mani olduğunu ortaya koydu. Hurmalarda yüksek oranda lif bulunuyor. Araştırmalar, lifli yiyeceklerle beslenmenin kolon, göğüs ve rahim kanseri ihtimalini düşürdüğünü gösteriyor.

ANTİOKSİDAN KAYNAĞI
Yüksek besin değerinin yanında hurmaların, antioksidan hususiyetine sahip olduğu biliniyor. Antioksidanların kanser, damar tıkanıklığı ve yaşlanmanın önlenmesinde faydalı olduğu biliniyor. Depolanırken bozulmaya meyilli diğer meyvelerin aksine, hurmaların soğukta muhafazasında antioksidanların yoğunluğu artıyor. Hurmanın ayrıca çağın hastalığı damar sertliği ve kolesterol için faydalı olduğu belirtiliyor.


LOHUSA GIDASI
Yapılan araştırmalar sonucu, hurmanın antiseptik olduğu, lohusalık yaralarını çabuk iyileştiren bir ilaç olduğu, süt artırdığı, bebeği beslediği, içindeki potasyumun çocukların büyümesini sağlayan ideal besin olduğu ifade ediliyor. Hurmada potasyum miktarı bol olduğu için bebeğin gelişmesini, gürbüzleşmesini, hasta olmamasını sağladığı ifade ediliyor. 2003'te yapılan bir çalışmada hurmaların glisemi (kandaki şeker oranı) endeksinin düşük olduğunun tesbit edildiği belirtildi.


KAN YAPICI
Hurmanın ihtiva ettiği demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini kontrol eder ve bu da hamilelikte kansızlığın engellenmesini ve bebeğin gelişimi için hayati ehemmiyet taşıyan kandaki alyuvarlar kanda osijen ve karbondioksiti taşıyarak hücrelerin canlılığını sürdürmesinde rol oynadığı belirtiliyor. Çok fazla demir sebebiyle, bir insanın günde 15 hurma yiyerek vücudunun demir ihtiyacını karşılayabildiği ifade ediliyor. Hurmada bulunan kalsiyum ve fosfor ise, iskelet oluşumu ve vücudun kemik yapısının dengelenmesi için çok mühim elementlerdir. Hurma, ihtiva ettiği fosfor ve kalsiyum ile kemik zayıflığına karşı bünyeyi koruyup bu hastalıkların azalmasına yardım ediyor.


KARACİĞER GÜÇLENDİRİCİ
B1 ve B2 vitaminleri ihtiva ettiği için karaciğeri kuvvetlendirir. Karaciğer soğuk tatlıları sever. Onun için hurmayı kavun, acur, salatalık gibi (soğutucu)gıdalarla yemek daha uygun olur.
Bazı memleketlerde halk arasında mide ülserlerinin tedavisinde hurma kullanımı deneniyor. 2005'te bir dergide yayınlanan araştırmaya göre, hurma farelerde mide ülseri şiddetini azaltmıştır. Mide astarında hurmanın koruyucu olduğu ve insanlarda da uygun olabileceği neticesine varılmıştır.


BÖBREK HARABİYETİNE MANİ OLUYOR
2008'de yapılan bir çalışmada, hurmaların meyvesi ve çekirdeklerinden elde edilen özün, bir antibiyotik (gentamiçin) sebep olduğu böbrek hasarını azaltmadaki tesiri araştırıldı. Özün böbreklerin korunmasında tesirli olduğu ortaya çıktı. Bilim adamları, hurmalardaki antioksidan (E vitamini, askorbik asit ve melatonin) bileşiklerin bu korumayı sağladığını öne sürdü.


SİNDİRİM SİSTEMİNİ ÇALIŞTIRIR
Hurmaların yüksek oranda lifli ve şekerli oluşu bilinen bir hakikat. Araştırmalara göre, farelerin mide ve bağırsak sistemi hurma verildiğinde hızlanıyor. Bilim adamları, lifli yiyeceklerin müshil etkisi olduğunu düşünüyorlardı. Hurmalardaki şeker ve melatonin bağırsak sisteminin hızlandırmasına da tesir edebileceği düşünülüyor. (Ajanslar)


7 Ocak 2013

Kilis’deki tadlar Almanya’da (Fırında Yumurtalı Peynirli Franca Ekmeği – Muhammara)

Güzel bir Pazar günü için harika bir kahvaltı hazırlamak isteyenlere bir altenatif olsun diye geçen pazar kahvaltıda olanları sizlerle paylaşmak istedim.
 Annemin bizler Kilis de iken hafta sonları hep beraber kahvaltıda olduğumuzda yaptığı nefis fırında yumurtalı peynirli franca ekmeğini hiç unutmadım ve hala yapmaktayım. Annem bizleri bu nefis tadla nasıl mutlu ettiyse bende çocuklarımı bu nefis fırında pişene ama yarı pişmiş ekmekçiklerle yaparak mutlu ediyorum.
Çerkez Tavuğu, gene annemden öğrendiğim Muhambara ve en sağdakide Avakardo ezmesi tariflerini sizlerle paylaşıyorum.

Fırında Yumurtalı Peynirli Franca Ekmeği 
Yapılışı:
6-7 Ekmekcik (Almanyada yarı pişmiş Brotchen kullanıyorum veya yaklaşık 15 dilim Franca),
3 Yumurta,
200 gr rendelenmiş beyaz Peynir,
100gr eritilmiş Tereyağı,
yeşil Zeytin dilimleri

Yapılışı:
Ekmekçikler ortadan ikiye kesilip fırın tepsisine dizilir.
Fırın 200° de ısıtılır. Yumurtalar çırpılır ve rendelenmiş peynir eklenir.
İçine eritilip soğutulmuş yağ katılarak karıştırılır. Bu karışım ekmekciklerin üzerine bolca sürülür, üzerleri zeytinle süslenir. 200° ısınmış fırında 10-15 dakika pişirilir.
Sıcak sıcak kahvaltı sofrasına alınır.

Çerkez Tavuğu 
Malzemeleri:
1 Tavuk göğsü
1 avuç Ceviz içi ince çekilmiş
2-3 diş Sarmısak
2-3 yemek kaşığı Galetetozu
1 kase 150 gr kadar Yoğurt
Tuz, Karabiber
Yapılışı:
Tavuk göğsünün tuz ve üzerine çıkacak kadar su eklenir ve pişirmeye bırakılır.
Tavuk göğsü pişince sudan çıkarılır ve ince ince didiklenir.
Bir tavda yağ eklenmeden cevizler kavrulur ve tavuğa eklenir. Tüm malzemeler eklenerek isteğe göre ay tavuksuyuda ilavesi ile karışım hazırlanır. Üzeri ceviz ile süslenerek servise alınır.

Not: Aslında Çerkez Tavuğuna yoğurt konmaz ama ben yoğurt ekliyerek ağır tavuk tadını biraz olsun hafifletiyorum. Yoğurtlusu bizim ağız tadımıza uyuyor.

Muhammara
Malzemeleri: 
1 büyük veye 2-3 küçük kırmızı Biber veya kavonozda satılan Ajvar
1 çay bardağı dövülmüş Ceviz
1-2 diş ezilmiş Sarmısak
2 y.k. Galete unu
3 y.k. Zeytinyağı
1 er cay kaşığı, kekik, nane, kimyon, pul ırmızı biber, tuz

Yapılışı:
Biber et makinasından veya blenderdan geçirilir. Diğer malzemeler içine eklenerek iyice karıştırılıp sevis tabağına cevizle süslenerek alınır.
Baharatların taze çekilmiş ve taze olması muhammaranın lezzetini artıracaktır.
Kimyon, kekik ve nanenin kaliteli olması çok önemlidir.
Hazırlanan bu Muhammara zeytinyağını az daha fazla eklenerek dayanmasını uzun saklanmasını sağlar, bir hafta boyunca kahvaltınızda sizlere eşlik etmeği sağlar.

Avakado Ezmesi 
 Malzemeleri: 
1 Avakado
1 diş Sarmısak
4- 5 yemek kaşığı katı Yoğurt
1/2 Limon suyu
Pul kırmızı Biber

Yapılışı:
Olgunlaşmış Avokado soyulur. Ortadan ikiye kesilerek içindeki çekirdek çıkarılır. Bir çatal yardımı ile ezilir. İçine ezilmiş sarmısak, yoğurt, Limonsuyu, tuz, karabiber de ilave edilerek karıştırılır.
Servis tabağına alınır ve pul kırmızı biber serpilerek servis yapılır.

Afiyet Olsun!

2 Ocak 2013

Kabakli Mücver

 
Malzemeleri:
1 orta boy Kabak
3 kücük Patates
1 demet taze Sogan
1 demet Maydanoz
1 demet Nane
3-5 dis isteye göre Sarmisak
3 Yumurta
1 dolu kase Un
1 bardak Su
Tuz, Kirmizi biber, Kimyon
Kizartmak icin Ay cicegi yagi
Yapilisi:Sebzeler soyulup rendelenir. Sogan, maydanoz ve nane ayiklanip yikanir ve incecik kiyilir. Bir kaseye bu hazirlanan tüm malzemeler konur. Yumurta, un ve baharatlar su ilavesiyle cirpilir ve sebzelerin üzerine aktarilip hepsi birlikte karistirilarak bir bulamac yapilir.
Ay cicegi yagi, tavaya konur ve isitilir. Iyice yag isininca sebzeli bulamactan 1 yemek kasigi alinarak tavaya 1 yemek kasigi olarak aktarilarak alti ve üstü cevirilerek kizartilir. 
Afiyet Olsun!


Bunlarada bakmak istermisiniz

Related Posts with Thumbnails