Gerebiç


Hayirli Ramazan Bayramlari Dilerim!
Geleneksel olarak her sene Ramazan Bayraminda yaptigim güzel Kilis`imizin Gerebic ini yaptim.
Bayrama yakin her evde genellikle bayram telasinin; temizligin, alisverisin yani sira evlerde yapilip firinlara pisirlmek icin yollanan geleneksel Bayram ikramliklarimizdan dir. Nerdezse Kilis de Ramazan Bayramlarında olmazsa olmazlarından dır. Tüm fırınlar Ramazanın son haftası müşterilerinin Gerebiçlerini odun fırınında pişirirler, tüm Kilisin sokak araları ve çarşıları tarçın ve karanfil kokulu Gerebiçin  kokusu ile Bayramı müjdeler!
Not: Tarifimi annemin orjinal ve tırnak içindeki azalttığım malzemelri ile veriyorum!!!
GEREBIC
Malzemeler:
5 kg irmik (1kg)
1 kg hakiki zeytinyagi (200 ml)
1 kg tereyagi (200 gr)
1 lt. sicak su (200 ml)
5 su bardagi un (1 su bardagi)
1 pack. kabartma tozu
içine:
1 kg Fıstık içi veya Ceviz ici (100 gr)
2 su bardagi seker (1 cay bardagi)
2 y.k. tarcin (1 cay kasigi karanfil)
üzerine pudra sekeri

Yapilisi:
Zeytin yagi isitilir icine tereyagi eklenir. Soguyunca yogurma kabina yag alinip, irmik, un, kabartma tozu ve sicak su ilave edilerek yogrulur( hamura gerekirse biraz daha fazla un eklenir). Hamurun üzeri kapatilip 1 saat dinlendirilir. Bu arada ceviz icleri havanda iri iri dövülür, icine seker ve tarcin ilave edilir. Hamurdan ceviz büyüklügünde parcalar alinip, parmakla ici oyulur ve oyuk yere 1 tatli kasigi ceviz ici doldurulur. Sonra bi acik yeri kapatilip, avuc icinde yuvarlanir ve Gerbic kalipina (agac oyma orjinal gerebic kalibi) bastirilip sekillendirilir, sonra hafif masaya bir bez üzerine vurularak gerbic cikarilir. Kiliste satilan plastik kaliplarda ayni sekilde icine hamur konulup düymesine basilarak gerbic disari cikartilir. Bu plastik gerebic kaliplari, daire yasamina gecildikten sonraki icatlar. Tepsiye düzülen gerebicler 175° deki firinda 25 dakika hafif pembe renkte pisirilir ve cikarildiktan 5 dakika sonra üzerleri pudra sekerlenip, sogutularak, saklama kablarina dizilir. Yapmak isteyenlere cok güzel ve uzun süre saklanabilen bir tarif,
Afiyet Olsun!!!

Saglikli, bereketli, dostluk ve baris dolu, mutlu nice Bayramlar dilerim....

5 yorum:

  1. ben kake diye ya da kömbe diye bilirdim:) otantik fotoğraf da çok güzell.Sevgiyle :)

    YanıtlaSil
  2. Canım bu gerebiç veya kerebiç i hepimiz yaptık sanırım.nefis bir kurabiyedir bence ellerine sağlık harika görünüyor.
    Canım facebook çıkalı blogculuk yok oluyor ,görüyorum yorumlar ya bir tane yada hiç yok yada bir kaçtane ben çok üzülüyorum şahsen Blogculuğu bitirmeyelim yok etmeyelim ziyaretlerimiz hep olsun diyorum sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Hiç yemediğim bir lezzet.
    Ahh uzanıp alıvermek ve tadına bakmak vardı şimdi..
    Ellerine sağlık canım:)

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir lezzet teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Farklı lezzetler herzaman ilgimi çekmiştir. elinize sağlık.

    YanıtlaSil