Kilis’deki tadlar Almanya’da (Fırında Yumurtalı Peynirli Franca Ekmeği – Muhammara)

Güzel bir Pazar günü için harika bir kahvaltı hazırlamak isteyenlere bir altenatif olsun diye geçen pazar kahvaltıda olanları sizlerle paylaşmak istedim.
 Annemin bizler Kilis de iken hafta sonları hep beraber kahvaltıda olduğumuzda yaptığı nefis fırında yumurtalı peynirli franca ekmeğini hiç unutmadım ve hala yapmaktayım. Annem bizleri bu nefis tadla nasıl mutlu ettiyse bende çocuklarımı bu nefis fırında pişene ama yarı pişmiş ekmekçiklerle yaparak mutlu ediyorum.
Çerkez Tavuğu, gene annemden öğrendiğim Muhambara ve en sağdakide Avakardo ezmesi tariflerini sizlerle paylaşıyorum.

Fırında Yumurtalı Peynirli Franca Ekmeği 
Yapılışı:
6-7 Ekmekcik (Almanyada yarı pişmiş Brotchen kullanıyorum veya yaklaşık 15 dilim Franca),
3 Yumurta,
200 gr rendelenmiş beyaz Peynir,
100gr eritilmiş Tereyağı,
yeşil Zeytin dilimleri

Yapılışı:
Ekmekçikler ortadan ikiye kesilip fırın tepsisine dizilir.
Fırın 200° de ısıtılır. Yumurtalar çırpılır ve rendelenmiş peynir eklenir.
İçine eritilip soğutulmuş yağ katılarak karıştırılır. Bu karışım ekmekciklerin üzerine bolca sürülür, üzerleri zeytinle süslenir. 200° ısınmış fırında 10-15 dakika pişirilir.
Sıcak sıcak kahvaltı sofrasına alınır.

Çerkez Tavuğu 
Malzemeleri:
1 Tavuk göğsü
1 avuç Ceviz içi ince çekilmiş
2-3 diş Sarmısak
2-3 yemek kaşığı Galetetozu
1 kase 150 gr kadar Yoğurt
Tuz, Karabiber
Yapılışı:
Tavuk göğsünün tuz ve üzerine çıkacak kadar su eklenir ve pişirmeye bırakılır.
Tavuk göğsü pişince sudan çıkarılır ve ince ince didiklenir.
Bir tavda yağ eklenmeden cevizler kavrulur ve tavuğa eklenir. Tüm malzemeler eklenerek isteğe göre ay tavuksuyuda ilavesi ile karışım hazırlanır. Üzeri ceviz ile süslenerek servise alınır.

Not: Aslında Çerkez Tavuğuna yoğurt konmaz ama ben yoğurt ekliyerek ağır tavuk tadını biraz olsun hafifletiyorum. Yoğurtlusu bizim ağız tadımıza uyuyor.

Muhammara
Malzemeleri: 
1 büyük veye 2-3 küçük kırmızı Biber veya kavonozda satılan Ajvar
1 çay bardağı dövülmüş Ceviz
1-2 diş ezilmiş Sarmısak
2 y.k. Galete unu
3 y.k. Zeytinyağı
1 er cay kaşığı, kekik, nane, kimyon, pul ırmızı biber, tuz

Yapılışı:
Biber et makinasından veya blenderdan geçirilir. Diğer malzemeler içine eklenerek iyice karıştırılıp sevis tabağına cevizle süslenerek alınır.
Baharatların taze çekilmiş ve taze olması muhammaranın lezzetini artıracaktır.
Kimyon, kekik ve nanenin kaliteli olması çok önemlidir.
Hazırlanan bu Muhammara zeytinyağını az daha fazla eklenerek dayanmasını uzun saklanmasını sağlar, bir hafta boyunca kahvaltınızda sizlere eşlik etmeği sağlar.

Avakado Ezmesi 
 Malzemeleri: 
1 Avakado
1 diş Sarmısak
4- 5 yemek kaşığı katı Yoğurt
1/2 Limon suyu
Pul kırmızı Biber

Yapılışı:
Olgunlaşmış Avokado soyulur. Ortadan ikiye kesilerek içindeki çekirdek çıkarılır. Bir çatal yardımı ile ezilir. İçine ezilmiş sarmısak, yoğurt, Limonsuyu, tuz, karabiber de ilave edilerek karıştırılır.
Servis tabağına alınır ve pul kırmızı biber serpilerek servis yapılır.

Afiyet Olsun!

7 yorum:

  1. tabaktakilerin hepsi birbirinden lezzetli görünüyor ellerine sağlık olsun
    afiyet şifa olsun

    YanıtlaSil
  2. Annelerin yaptigi hersey güzeldir

    YanıtlaSil
  3. günaydın canım,sabahları yoldan çevirir insanı bu lezzetler,ellerine sağılık.

    YanıtlaSil
  4. o kanapeler benim kurtarıcım oluyor pratik ve güzel
    ellerine sağlık hepsi harika olmuş

    YanıtlaSil
  5. ellerine sağlık canım...
    çok leziz görünüyor.....

    YanıtlaSil
  6. Off hepside çok güzel ellerine sağlık canım benim...

    YanıtlaSil
  7. Oooooyyyy,Ayse Ablam
    ben gelmesem senin geldigin yok:))
    Yerim ben bu Kilis usulü ekmekcikleri,ellerine saglik...
    2013 yili sana ve sevdiklerine mutluluk,huzur ve saglik getirsin canimmmm

    YanıtlaSil