Kestane Kebap



Kilis’ de kışın sobaların üzerinde pişen nefis kestaneler, çıtır çıtır sobanın yanması, kestanelerin çizdirilip sobanın üzerine dizilip mis gibi kokusunun tüm odaya yayılması harika anılarım arasında yer almakta.
Sobada olmasa da fırının tabanında, aynı tadı ve zevki almasakda yinede o günlerin nefis tadlarını burda Almanyada yakalamaya çalışıyoruz.
Kestane nin nefis tadı sıcacık soyulup yenirken damaklarda bıraktığı lezzet de harika. Şimdi bu görüntülerin yanı sıra Kestanenin faydalarınada bir göz atalım.
Yapıp yiyenlerede afiyet şifa olsun….

Sağlık iksiri kestanenin yararları:
Potasyum, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir ve sodyum mineralleri ile C, B1, B2 ve PP vitaminlerini içeriyor. Şeker, protein ve yağ açısından zengin olan kestanenin, 100 gramında 200 kalori bulunuyor.

Nişasta, mineral tuz, özellikle potasyum ve diğer besinsel değerleriyle kestane kış mevsiminin olumsuz şartlarına, fiziksel ve beyinsel yorgunluklara karşı paha biçilmez bir sağlık iksiri.  Kalp ve kas sistemini uyarıp organizmanın su dengesini düzenliyor, kasları güçlendiriyor.
Kestane, kan dolaşımını hızlandırıp varis ve basurların gelişimini önlüyor. Kestane, en çok potasyum düşüklüğünden yakınanlara öneriliyor çünkü 100 gramında tam 500 mg potasyum bulunuyor. Çocuk, genç ve yaşlılar için çok değerli bir enerji kaynağı. Hatta yaşamı uzattığı da söyleniyor. Antik çağlardan beri aşk iksiri olarak biliniyor. Ancak damar sertliği ve şeker hastalığından yakınanlar, kestaneyi ölçülü miktarda yemeli.
Evde kestane kebap
Kestaneleri yıkayıp kurulayın ve önerdiğimiz şekilde çizin. Grilde veya sadece üst ızgarası yanan bir fırında pişirin. Sobanın üzerinde ya da mangalda da pişirebilirsiniz. Ayrıca gazlı ocak üzerinde teflon tavada kestane kebap yapmanız mümkün. Kestane kebabı özellikle kış gecelerinin vazgeçilmez keyiflerinden biridir.
Pişirmeden önce
Kestaneyi pişirmeden önce üst tarafından keskin bıçak ucuyla derince bir çizik atın. Mümkünse kısa saplı bir bıçak kullanın. İşinizi kolaylaştırır.
Kestaneye dair rivayetler
Kestane, insanoğlunun bala batırarak tatlıya dönüştürüp yediği ilk meyvelerden biri… Antik çağda kutsal sayıldığı için saraylarda verilen büyük şölenlerin değişmez meyvesi imiş. Rivayet o ki Güney Avrupa’nın bir köyünde dört bin yıllık dev bir kestane ağacı varmış. 50 metre çapındaki gövdesi ve dev yapraklarıyla neredeyse tüm köyü kaplıyormuş. Yapraklarının adalet dağıttığına inanılan ağaç için “200 kişilik şövalye ordusu” deniliyormuş.
Kestanenin mutfakta kullanımı
Kestane haşlanır ya da közde pişirilerek yenir. Et ve sebze yemeklerine, tatlılara eklemeden önce kestanelerin kabuklarını çizip üzerini örtecek kadar su ile doldurun. Haşlayıp süzün ve kabuklarını soyun, yemeğin pişmesine 15 dakika kala ilave edin.
Kestane en çok hindi eti ve kuzu etine yakışıyor. Kış sebzelerinden kereviz, patates ve havuçla uyum sağlıyor. Tatlı olarak muz ve elma gibi meyvelerin yanısıra çikolata sosu ile de hazırlayabilirsiniz.
Kestaneyi püre haline getirdikten sonra şekerle karıştırıp dilediğiniz meyve ya da çikolata sosu ile zenginleştirerek sofranıza getirebilirsiniz. Haşlanmış kestane ile kek ve pastalar hazırlayabilirsiniz. Balla karıştırılmış kestane püresi özellikle iştahsız çocuklara önerilir.
Not: Bilgiler net den alınmıştır.

9 yorum:

  1. Ellerine sağlık. Mis gibi kokuyordur şimdi. Çok canım çekti valla..

    YanıtlaSil
  2. Adsız16:52

    Bence dip not düşelim yazıya :))) Şeker hastaları fazla kaçırmasın 4-5 adet kâfidir. Hatta şeker hastası, kendisini ve hastalığını tanıyıp ona göre yemeli.
    Zatalim olayı abartıp bi sürü yiyerek, ardından da 327 şeker ile acili boylamıştır :) Mübarek öyle lezzetli ki, doyulmuyor yemeye. Zaten nerde güzel şey varsa biz şeker hastalarına yasak.
    Dikkat edelim :)

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar adsiz arkadas, dip nota gerek yok zaten yazinin icinde seker hastalarinin dikkatli olmasi gerektigini yaziyor, tesekkürler ben yinede kalin yazi yaptim o yaziyi, haklisiniz her lezzetli sey dikkatli kullanmak gerekir....

    YanıtlaSil
  4. Kızım her gece yese bıkmaz. Kestane hakkıda verdiğin bilgiler için ayrıca teşekkürler..

    YanıtlaSil
  5. faydalı bilgiler için teşekkürler.her şey mevsiminde güzel.tamda mevsimi bol bol yemeli yedirmeli.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Yemek Bloğunuzu ilgiyle takip ediyoruz. Ve bu nedenle sizlere destek olmak istiyoruz. Ücretsiz Reklam verin, sitenize bağlantılar vererek tanıtımını yapalım hemde reklam bannerinizde bizden... reklamturko.blogspot.com Türkiyenin Reklam Platformu..

    YanıtlaSil
  7. Canımm benimmm canım çekti kestane şöyle sıcak sıcak...
    aman tatlım buralarda da kalmadı şöyle soba üstünde kestane yeme hasretiz... Kestane makinası varmış ondan alacağım tıpkı mısır patlatma gibi evler aletle doldu...
    kestane ile verdiğin bilgileri okudum ooo harika...
    sevgilerimle...
    not: seni izlemeye aldım:))

    YanıtlaSil
  8. Canim benim paylasimin icin cok tesekürler.Cok güzel detayli anlatilmis.Sevgiyle kal:)

    YanıtlaSil
  9. ayse ablacim hurmali toplarini yaptim ve severek tüketik,
    tarifin icin tesekkürler

    YanıtlaSil