26 Ekim 2012

Kurban Bayraminiz kutlu olsun!


Kurban Bayramı, Tüm İslam alemine, tüm Türkiye’ye, blog alemine ve beni takip eden okuyucularıma saglık, neşe, mutluluk getirsin İnşallah!  ”Kurban Bayramınız ” mubarek olsun.
Her gününüz bayram tadında ve neşesinde geçsin.  Kurban kesenlerin kurbanları, cümlemizinde duaları ve amellerini Allah kabul etsin inşallah.
Benim gibi Bayramda memleketinde olamayan,  dost ve akrabalardan uzaklarda olan, gurbette buruk bayram kutlayan herkesinde Kurban Bayramınıda kutluyorum.
Evde yaptığım Kilis Kahkesi, carsidan alinan tuzlu cubuk ve yine carsidan alinan Antep baklavasini sizlere ikram için ekliyorum,
Kilis kahkesinin tarifini burdan arsivimden alabilirsiniz.

7 Ekim 2012

Hıttı Acur Kilis’ in nefis sebzelerinden biridir. 
Fakat şimdileri çoğu çevre illerde de yetiştirilen Hıttı Acur turşularda olmazsa olmazlardan bir popüler sebze olarak kullanılmaktadır. Sonbaharda yapılan kışlık işlerden biride Turşu yapmaktır muhakak. Eğer kışın yemeklerin yanında güneş görmemiş seralarda yetişen sebzelerden salata yapmak istemiyorsanız şimdiden bol lezzetli sebzelerden alıp hemen turşularınızı kışa hazırlayın ve yemeklerin yanında lezzetle yiyiniz.
Ben bu defa karışık turşu yaptım ve içine birazda Karnabahar ekledim. İşte Kilis’ ten gelmiş nefis Hıttı Acur’larla yapılmış karışık bir turşu ve Kilis’den gelmiş nefis acı biberlerle yapılmış domatesli turşu.

 Hıttı Acur Turşusu: 
 Malzemeler: 
1 kg Hıttı Acur
1 Karnabahar
200 gr acı Biber
 1 baş Sarmısak
 10 tane Nohut
Sirke, Tuz,
1 çay kaşığı Limontuzu,
 Su
3-4 büyük Kavanoz

Yapılışı: 
Sebzeler yıkanır sapları ayıklanır. Hıttı acurun başları kesilir ve baş kısımları bıçakla 1 cm boyuna çizdirilir. Biberlerin fazla sapı kesilir ve biberin ortasına bıçakla batırılır(biberin içine sirkeli su girsin diye). Karnabaharın kökü, kesilir yaprakları ayıklanır ve küçük göpçüklere ayrılır.
Sarımısaklar soyulur. Temiz kavanozların dibine nohutlar paylaştırılır.
Sebzeler eşit miktarda karışık olarak kavanoza eklenir ve arada sarmısaklardan da eklenir. Şimdi gelelim turşunun suyunu dengelemye. Annemin çok mantıklı bir su dengelem türü var onu vereyim.
Turşu kavanozuna sebzeler tıka basa doldurulduktan sonra üzerine su eklenir. Su sebzelerin üzerine çıkana kadar olmalıdır. Bu su kavanozdan geri alınıp bir kaba aktarılır. Bu suyun yarısı içinden çıkarılıp, bu çıkarılan kadar suyun yerine sirke eklenir. Yani yarı su yarı sirkeli bir turşu suyu hazırlanır. Yani böyle hesaplama, hazırlanan turşu suyunun artıp veya eksilmesini önler. Böyle yarısı su yarısı sirke dengelenince içine tuz eklenir. Tuzun ayarlanması da yemek tuzundan az daha koyu olacaktır ve bir çay kaşığı limontuzu eklenerek iyice karıştırılır ve sebzelerin üzerine kavanoza eklenecek. Bir kaç dakika bekleyerek sirkeli-su eksilirse sebzeler çekince eksik kalan yere eklenir ve sebzelerin üzerine kadar çıkması sağlanır.
Kavanozların ağızları kapatılarak serin ve karanlık bir yerde bekletilr. yaklaşık 1 ay sonra yemeklerin yanında ikram etmek için turşunuz hazırdır.

Domatesli Biber Turşusu 
Malzemeleri:
1/2 kg acı Biber
5 Kg olgun kırmızı Domates
1- 2 baş Sarmısak
Tuz
Yapılışı: 
Olgun domatesler soyulur ve ufak ufak doğranır (veya domatesler rende veya Blenderden da çekilebilinir). Biberler ince ince doğranır. Sarmısaklar soyulup ufak ufak doğranır.
Tüm malzemeler bir cam kaseye veya çellik bir tencereye alınır ve tuz eklenir karıştırılır (tuz hafifi tuzlu olduğu belli lacak şekilde olacak).
Sebzeler günde 2-3 defa karıştırılarak ağzı kapalı olarak 3 gün bekletilir. 3 gün sonra temiz ufak ufak kavanozlara alınır ve ağızları sıkı sıkı kapatılır. Serin ve ışık almayan bir yerde en az 1 ay bekletilildikten sonra yemeğe alınabilinir. 

Not: Sirkesiz bu nefis turşu et yemeklerinin ve diğer yemeklerin yanında ikram edilir.

Afiyet Olsun!

Bunlarada bakmak istermisiniz

Related Posts with Thumbnails