24 Temmuz 2012

Firik Pilavı




Herkese Hayırlı Ramazanlar, huzur berket dolu sofralar ve sağlıklı yaşamlar dilerim. Ramazan başladı herkes yeni tarifler beklerken bende ise bir telaşe birtürlü paylaşamadığım tarifimi nihayet zaman bulup sizlere sunuyorum.  Kilis den getirdiğim Firiği iftar yemeği olarak yaptım, firiğin bu nefis kokusu ve tadına bayılıyorum. Bu defa değişiklik yaparak etsiz yaptım. Herzaman kemikli et ve nohut haşlıyarak yapardım. Bu defa bir gün evel fazladan kemikli etle haşladığım nohutların bir bölümünü ayırarak Firikli pilav yapmaya karar verince Firik pilavım etsiz oldu.İsteyen Kemikli etle yapıp kemikten ayıklanan eti az bir tereyağında karabiberle kavurarak sonradan Firik pilavın üzerinde de servis yapabilir.
Malzemeleri:
1 kg veya 500 gr kemikli Et (isteğe göre)
1 su bardağı Nohut
2 su bardağı Firik
1 su bardağı Bulgur
100 gr Sadeyağ veya Tereyeğı
Tız, karabiber, kırmızı pulbiber
Yapılışı:
Nohutlar akşamdan veya bir iki saat evelden bir tencereye alınır ve üzerine bolca su eklenerek ıslatılır. Kemikli et yıkanır nohudun suyu dökülüp yıkanır ve yeterince su ile düdüklü tencerede kaynamaya bırakılır. Fakat kaynamaya başlamadan üzerinde biriken köpükler kevgirle bir tabağa alınıp atılır. Sonra düdüklünün ağzı kapatılır, düdüğü yukarı cıkınca ocağın altı kısılarak 30 dakika pişirilir(herkesin tenceresine göre bu süre değişe bilir) . Tencere ocaktan alınır ve düdüğün inmesi beklenilir. Düdüklü tencerenin mandalı kontrol edilir, kapak açılmadan içindeki basıncın ve havanın bitmiş ve çıkmış olması gereklidir.
Kemikli et içinden alınarak kemiklerden ayrılır ve irice parçalara ayrılır. Nohut et suyundan süzülerek bir tabağa alınır. Et suyu süzgeçten geçirilir ve içinde kemik kırıntısı olmamasına dikkat edilir.
Daha sonra firik eğer taşlı ise geniş iki kab yardımı ile bol su işine alınarak  önce birinci kapta elle karıştırılarak yıkanır üzerine çıkan saplar giderilir. Sonrada bir kaptan diğer kapa yavaş yavaş suyu ile birlikte aktarılarak tencerenin dibine taşların çökmesi sağlanırö bu işlem birkaç defa tekrarlanıren son da taşlar atılır. (Daha evel Firikler çok taşlıydı ve böylle zahmetli bir şekilde seyirleme denilen işlem yapılırdı, ama bu defa getirdiğim firikte bir taş dahi çıkmadıi çok sevindim, Kilis esanfı kaliteli mal satıyor.)
Pilavın yapılacağı tencereye yaklaşık 8 su bardağı su ve et suyu karışık olarak konulur(4 etsuyu, 4 su) ve kaynamaya alınır. Kaynayınca işine yıkanmış firik,  bulgur ve daha evelden haşlanmış nohut eklenir. Tuz ve kırmızı pulbiber ilavesi ile önce hızlı ateşte sonrada kısık ateşte suyunu çekene kadar, firik yumuşayana kadar pişirilir. (Firiğin suyunu ayarlamak belki zor olabilir her firik aynı pirinç gibi ayrı su çekme kapasitesi vardır, daha az su konulup eksildikçe kaynar su eklemek belkide firik pilavını ayarlamaya yardımcı olacaktır veya firik pişmiş ve hala içinde suyu olunca  ağzı açık olarak pişirmek suyunun daha çabuk buharlaşıp yok olmasını sağlıyacaktır.)
Firik pilavı pişince, 50 gr tereyağı tavaya alınır ısıtılıp içine karabiber eklenerek hafif kızartılarak pilavın üzerine aktarılır ve pilavın kapağı kapatılarak dinlendirilir. (Tüm bulgur yemeklerinde olduğu gibi bulgurlu pilavlar çok dinlendirilmez.)(Büyüklerimizin bir sözü vardır,”Bulguru pişir yut(ye),  Pilavı pişir unut)
Tavaya geride kalan 50 gr yağ ve etler alınır, tuz ve karabiber eklenerek kavrulur ve tabağa aldığınız Firik pilavının üzerine etller alınarak servis yapılır.
Yanında nefis marol salatası ve buz gibi ayranla ikram edilir.
Afiyet Olsun!

14 Temmuz 2012

Patlıcan Söyülmesi


Bu gün sizlere Kilis’ imizin harika lezzetlerinden olan ve eşimin emek vererek yaptığı bu nefis Patlıcan söyülmesi  salatasını paylaşmak istiyorum. Mangal etlerin yanında veya bizim gibi bir iki dilim ekmekle hafif bir öğün olarak da hazırlanıp yenilebilinir.

Malzemeleri:
2 Patlıcan (yaklaşık 700 gr olacak)
3 büyük Domates
4 sivri Biber
4 orta boy Soğan
1 demet Maydanoz
1 kahve fincanı Koruk ekşisi
1/2 fincan Zeytinyagi
Tuz ve kırmızı pul biber

Yapılışı:
Teflon tavada (daha nefısıde mangalda) biberler közlenir. Daha sonrada patlıcan ve soğanlar yumuşayana dek közlenir.
Biberin zarları soyulur ve doğranır. Patlıcanın kabuğu soyulur ve incecık kıyılır. Daha sonrda soğan soyulur ve irice doğranır. Dometesler de salata gibi doğranır ve sonrada maydanoz kıyılır.
Büyük kaseye alınır, tuz ve kırmızı pul biber eklenir, enson da koruk suyu ve Zeytinyagi eklenerek karıştırılır ve servise alınır.

Afiyet Olsun!

10 Temmuz 2012

Dogum Günü Pastasi.


Kizimin, ablasina yaptigi bu nefis dogum günü pastasi mükemmel bir lezzete olmustu. Canim kizim ne güzelde pastalar yapiyor, ellerine saglik. Bu pastayi kizimin dogum günü icin yapildi ama bende kendime pay cikardim ve bugün benim dogum günümde ancak yayinliya biliyorum. Bir tasta iki kus vurmak gibi oldu::)) Kizima saglikli mutlu ve huzurlu yasamlar diliyorum. Allahim haklarinda her seyin hayirlisini versin. Nice saglikli yaslar dilegimle ve ayni dilekleri kendimede ediyorum:))

1 Temmuz 2012

Tavuklu mantar sotesi ve pilav


Bu nefis tadı muhakak deneyin ve pilavı önceden hazırlayıp sonra tavuklu mantar sotesini hazırlamaya başlayın ve hemen dinlenmiş pilavla servis edin.
Malzemeleri:
 2 Tavuk göğsü
400 gr Mantar
30 gr Tereyağı
200 ml Krema veya Süt
1 yemek kaşığı Un
30 gr Tereyağı
1 yemek kaşığı Sebze tozutuzu
tuz, karabiber

Yapılışı:
Tavuk göğsü kuşbaşı olarak kesilip yıkanır. Bir tencereye alınarak ağzı kapalı olarak kısık ateşte kendi suyunda pişirilir. Suyu çekince içine 30 gr tereyağı ilave edilir ve kavrulur. Daha sonra temizlenmiş mantalrar dilimlenir ve tavuğa ilave edilir. Önce cevrilerek kavrulur sonra tencerenin kapağı kapatılarak kendi suyunda sotelenir. yaklaşık 10 dakika sotelenir. Diğer yandan bir ufak tencereye 30 gr tereyağ alınır ve bir yemek kaşığı un içinde kavrulur. Çırparak içine krema katılır sonra sebze otutuzu, tuz ve karabiberde eklenerek tavuk ve mantarların üzerine karıştırılarak eklenir kısa bir karıştırılarak 2-3 dakika ocakta bekletilerek ocaktan alınır ve pilav yanında ikram edilir.

Afiyet Olsun!

Bunlarada bakmak istermisiniz

Related Posts with Thumbnails