27 Nisan 2012

Aglayan Kek

Bu nefis tarifimi de pastaeli nin "Çay,Kahve Bahane" etkinliğine yoluyorum, arkadasima kolay gelsin.
Teyzemin yapip bizlere sundugu bu nefis Aglayan keki sizlerle paylasmak istiyorum.
Malzemeler: 
4 Yumurta
3 fincan Şeker
3 fincan Un
1,5 çorba kaşığı Kakao
1 fincan Süt
1 paket Kabartmatozu
 Üzerinin malzemesi: 
 1 su bardağı Süt
 Sos mazemesi:
 1 su bardağı Süt
1 çorba kaşığı Un
1 su bardağı Su
1 çorba kaşığı Kakao

Yapılışı:
Keki için önce yumurta ve şekeri çırpılır. Sonra 2 çorba kaşığı sütü ve kakaoyu ilave edilir. Biraz daha çırptıktan sonra unu konup tekrar çırpılır. En son kabartma tozunu konup çırptıktan sonra yağlanmış tepsiye boşaltıp 175 derece ısıtılmıs fırında 30 dakika pişirilir, sonra hemen sıcak kekin üstüne 2 su bardağı sütü her yerine gezdirerek aktarılır. Sonra soğumaya bırakılır.
Sosu için malzemeler bir tencereye alınıp karıştıra karıştıra pişirilir. Kaynadıktan sonra ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra kekin üstüne yayılır. En sonda hindistancevizi ve fıstık içi serpilerek soğumaya bırakılır ve dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet Olsun!

20 Nisan 2012

Yagli Köfte

Bu nefis tarifimi pastaeli nin "Çay,Kahve Bahane" etkinliğine yoluyorum, arkadasima kolay gelsin.
Kilis erkekleri çok beceriklidirler, ellerini deyirdikleri yemekler nefis bir tad alıp, mükemmel oluverir ve benim diyen aşçılarla rakebet etmeye hazırdırlar. Kardeşimin elinden de bu yağlı köfte, işte böyle nefis ve harika oldu. Eşi ile beraber bizlere bu iştah açıcı enfes köfteyi zevkle hazırlayıp, mükemmel bu bahar günlerinde bol yeşilliklerle ikram ettiler ve bizede iştahla yemek düştü. Kardeşimin ve gelinimizin ellerine sağlık diyerek hemen tarife geçiyorum.
Malzemeleri: 
 5 çay bardağı ince Bulgur (Kişi başına bir çay bardağı Simit)
 3-4 orta boy Domates
 2 ortaboy Soğan
 2 kırmızı Biber
 1 demet Maydanoz
 5 iri diş Sarmısak
 1 su bardağı Zeytinyağı
 1 yemek kaşığı Bibersalçası
 1/2 yemek kaşığı Domatessalçası
 Tuz, Karabiber, Kırmızıpulbiber, Kimyon, Yenibahar
 Garnetür olarak; Marul yaprakları, tere, turşu v.s.
Yapılışı: 
Simit leğene alınır, içine kabukları soyulmuş ve ince doğranmış domates ve baharatlar ilave edilir. Yaklaşık yarım saat su vermeden yoğrulur. Bu arada Zeytinyağı ısıtılıp içinde ince kıyılmış soğan ve kırmızı biber soldurulur. Maydanoz ve sarmısak incecik kıyılır ve bir tabağa alınır. Yoğrulan köfteye yavaş yavaş avuçla su alınarak son beş dakika daha yoğrulur. (Yaklaşık 1-1/2 su bardağı su alınır, bu domatesin sulu olup olamadığına göre ayarlanır.) Eğer az bir yenilip tadılınca simit çıtır çıtır değilse yumuşamışsa oldu demektir. Yağ da kızarmış soğan, biber yağı ile ve doğranmış sarmısak da beraber eklenir kısa bir yoğurmadan sonra son olarak da maydanozda eklenerek karıştırılır ve köfte sıkımlanır. Yani elde şekil verilerek servis tabağına dizilir. Yanında nefis soğuk ayran, yeşilliklerle ve turşu ile hemen ikram edilir. Bu nefis yöresel Yagli Köfteyi de "safiyeile" arkadasimin Yöresel Yemekler Etkinligine yolluyorum. Arkadasima da kolayliklar ve basarilar diliyorum....

15 Nisan 2012

Şıhılmahşi


Merhabalar arkadaşlar kısa bir Türkiye- Kilis ve Gaziantep ziyaretinden sonra Allahın izni ile burdayım gene. Annemin nefis yemeklerinden, Kilisin olmazsa olmaz yemeklerinden olan bu enfes Şıhılmahşi yemeğini şimdiye kadar yapmak ve yazmak kısmet olmamıştı. Kilis'e gitmem ve bu nefis yemeği tadıp fotoğraflamama da sebep oldu. Annemin ve benim ellerimize sağlık nefis olmuştu, denemenizi ısrarla tavsiye ederim. Eee bu yemek ''Padişah Yemeğidir''bilmeyenler öğrensin ve padişahlara layık ağız tadı ile yensin inşallah.

Şıhılmahşi

Malzemeleri:
10 tane küşük beyaz dolmalık Kabak
400 gr Kıyma
100 gr kırık Kudama (yarım leblebi)
2 Soğan
1 demet Maydanoz
Zeytinyağı
Tuz, Karabiber, kırmızı pul Biber

Sosu:
5 Domates

Ayrıca garnetür için:
300 gr Yoğurt
3-4 diş Sarmısak

Süslemek için taze sarmısak ve maydanoz

Yapılışı:
Kabaklar yıkanır başların göbçüğü kesilir ve bir kerede kapaklık kesilir yarım cem kadar. Sonra kabakların içi oyulur. Tüm kabaklar oyulunca bol zeytinyağında tavada hafif olarak hertarafı kızartılır. Son olarakda kapak olarak kesilen yuvarlak parçalar kavrulur ve bir tabağa alınır. Diğer yandan kıyma tavda az bir 2-3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ilavesi ile kavrulur. Kıyma suyunu salıp geri çekince ince kıyılmış soğan ilave edilir. Kıymanın içinde soğanlarda kavrulup solunca, baharatları, kırık kudaması ve kıyılmış maydanozda ilave edilip karıştırılır ve ocaktan alınır.
Kabakların içi bu kavrulmuş kıyma ile iyice doldurulur. Kapakları kapatılır. Bir tencereye dizilir. Üzerine kabukları soyulmuş ve ince ince doğranmış domates aktarılır. Bir bardak da su ve tuz ilavesi ile önce hızlı sonra kısık ateşde yarım saat pişirilir.
Bir kasede sarmısaklı yoğurt hazırlanır. Servis tabağına şıhılmahşi alınır üzerine domatesli sosu ilave edilir ve sarmısaklı yoğurt ile servis edilir. Tabağı süslemek içinde sarmısak ve maydanoz dallarından yararlanılır.

Not: Kırık Kudama yani yarım leblebi bulamıyanlara bir öneri: Akşamdan bir avuç nohut ıslanır ve yemek yapmaya başlamdan öncede 5-10 dakika haşlanır. Çok haşlanmamasına özen gösterilir. Sonra nohutlar elle kabukları soyulup ikiye bölünür ve teflon tavda yağsız hafif kavrulur ve yemeğe ilave edilir. Bu nefis yöresel yemegimi "safiyeile" arkadasimin Yöresel Yemekler Etkinligine yolluyorum. Arkadasima da kolayliklar ve basarilar diliyorum....

Bunlarada bakmak istermisiniz

Related Posts with Thumbnails