22 Mart 2012

Balkabaklı Börek


Hamur için:
1 su bardağı süt
1 su bardağı ılık su
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 maya
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
aldığı kadar un

İçine:
1 kg Balkabağı
1 su bardağı Şeker
Tarçın


ayrıca hamur için:
1 çay baradağı Sıvıyağ
üzerine 1 yumurta sarısı,
1 yemek kaşığı Süt

Yapılışı:

Ilık su ile maya ezilir ve diğer tüm malzemeler katılarak un ilavesi ile yumuşak güzel bir hamur yoğrulur. Hamurun üzeri kapatılarak mayalandırılır.
Diğer taraftan kabk soyulur ve iri rende ile rendelenir, içine şeker ve tarçın ilave edilir ve bir tarafta bekletilir.
Hamurdan 8 eşit yumak yapılır ve üzeri örtülür, her yumak hamur tabak büyüklüğünde açılır. Her hamurun üzeri sıvı yağla yağlanarak üst üste konulur. Tüm bu hamurlar ayni sekilde hazirlanınca açılan yağlanmış hamurların hepsi beraber ters cevrilir ve ilk acilmis hamur üste gelir. İlk hamur elde çekiştirilerek büyütülür ve kabaklı içten üzerine serpiştirilir. Hamur gevşekce rulo yapılr ve her hamur 3 kesilerek iki ucu birbirine birleştirilerek tepsiye dizilir. Tüm hamurlar aynı şekilde hazırlanarak tepsiye dizilir ve üzerine çırpılmış yumurta ve süt sürülür ve önceden ısıtılmış 200° fırında 20-25 dakika pişirilir.

Afiyet Olsun!

15 Mart 2012

Fırın Yapması


Tarifimi arkadasimin catlakkahve nin etkinligine yolluyorum.
Fırın Yapması Kilis’in meşhur sitti simitli (en ince bulgurlu) yöresel yemeğidir. Sitti simidi ve kırmızı yağsız köftelik et ve baharatlarla evde hazırlanır, mahalle fırıncısının koca siyah tepsilerine dizilir ve fırına yollanarak orda pişirtilir. Fırından gelen sımsıcacık yapmalar, sıcak sıcak salatayla yendiği gibi, buzdolabında da saklanarak çayın yanında gelen misafirlerede harika bir ikramlık olarak sunulur. İşte bu annemden öğrendiğim nefis fırın yapmasını evde herkes çok sever. Gelen misafirlerimde şimdiğe kadar ilk bende taddıkları bu enfes tadı çok severek yerler.

Dün gene Fırın yapması yaptım ve bu defada sizlere ikram ediyorum! Bu, ev fırın yapması oldu evde hazırlayıp, evde pişirdim, normalde Kilis de daha büyük boylarda yapmalanır, ama benim Fırın yapmaları biraz küçük oldular fakat tadından hiç birşey kaybetmediklerini garenti ediyorum!

Malzemeleri:
1 kg çok ince Bulgur (sitti simidi)
400 gr yağsız Et
2 büyük Soğan
1 cay bardağı kuru Nane
1 yemek kaşığı Kimyon
1 cay kaşığı Karabiber
1 y.k. kırmızı pul Biber
2 yemek kaşığı biber Salçası
1 yemek kaşığı domates Salçası
1 çay bardağı Zeytinyağı
Tuz

Yapılışı:

Sitti simidi yoğurma leğenine alınır ve her yeri ıslanana kadar soğuk su ile ıslatılır. Soğanlar soyulup dilimlenilir, et 3- 4 parçaya ayrılır ve sitti simide ilave edilir. Tüm baharatlar ve malzemeler de eklenip et makinasından 2 defa çekilir. Et makinasında çekilen bu tüm malzemeye ve zeytinyağıda ilave edilerek yoğrulur. Köfteden mandalina büyüklüyünde parçalar alınıp el ıslatılarak avuç arasında bastırılarak, yapmalanır (yani iri köfte şekli verilir). Yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Önceden 200° de ısıtılmış fırında 30 dakika kadar altı ve üstü kızarana kadar pişirilir.

Afiyet Olsun!

Bunlarada bakmak istermisiniz

Related Posts with Thumbnails