Kilis`te Bağ bozumu

Kilis bağları çeşit çeşit üzümleri ile de çok meşhur bir şehirdir. Bağdan gelen bir sepet üzüm ve üzerine eklenen incirlerin tadını hiç bir yerde bulamazsınız. Bu yıl dayımın anneme getirdiği sepet sepet üzüm ve incirlerin tadına yemekle doyamadım. Şimdi bağ bozumunun yaklaştığı ve üzümle çeşit çeşit şeylerin yapıldığı bu sıralar, evlerde faliyetler çoğalmış ve Üzüm sucuğu, pekmez, bastık (pestil) ve kuru üzüm yapmak için yoğun çalışmalar başlamıştır. Sucuk başlı başına bir emek ve yürek isteyen bir iştir, kadınlara da bu sucuk yapımında erkekler kadar iş düşer. Önceden ceviz, fıstık,badem ve fındıklar taze alınarak kırılır ve iplere saplanır. Üzümler bağdan kesilip getirilir. Üzümler curunda (taş sele) özel şıra toprağı denilen (Havara) serpilerek ayakla çiğnenir ve suyu süzülür. Sonra muhallebi kıvamında nişasta ile hapsa dedigimiz bir karışım yapılır. Tabi bu işlemler çok büyük ölçülerde ve büyük kablarda yapılır. Halle denilen koca kazanlarda pişer. Akrabalar genelikle birleşerek beraber yaparlar bu işleri. İplere saplanmış ceviz ve diğer cinsleri sopalara da bağlanır onada çangal denir. Bu çangalların ipe saplanmış kısmı pişirilmiş bu hapsaya batırılır. Yani ceviz bir kat hapsalanmış olur tüm çangalların batırma işlemi bitince ilk yapılanlardan başlanılarak bu işlem tekrarlanır. İsteğe göre 2-3 veya 4 defa bu işlem tamamlanır ve sucuklar iplere asılarak kurutulur. İyice kurumuş sucuklar çangaldan ipleri kesilerek alınır ve temiz dikilmiş patiska kumaş torba çiçinde serin yerlerde saklanır. İşte Kilis’in kışa hazırladığı ve tatlı olarak tükettiği nefis üzüm sucukları böyle yapılır. Kilis de Bağ bozumunda iş çoktur, tüm kışlık yiyecekler bu sıralar hazırlanır ve afiyetle kışın yenir.

2 yorum:

  1. Off harika görünüyor üzümler. Osepeti alıp götürsem mi:))

    YanıtlaSil
  2. çok güzeller.allah kolaylıklar versin.

    YanıtlaSil