HIDIRELLEZ Sağlık ve bolluk getirsin Insallah!!!

(tabaktakiler: Patatesli Köfte, Makarna salatasi, Havuclu yogurt salatasi ve Gülaydan Yulafli acili ekmek)
Ben küçüklüğümden hatırlıyorum; dost akrabayla bir gün evel haberleşilir, herkes bir şeyler hazırlar ''Harman Yeri'' ne giderdik, bazende ''Karataşa'' giderdik,  ne günlerdi onlar. Annelerimiz yiyecek hazırlıklarını yaparken bizlerde oynuyacağımız oyunlar için malzemelerimizi toparlar yanımıza alırdık (Top, İp, Peçiç v.s.).
Çocuk olarak ogün bizim için çok özeldi.
Yemekler yenecek, kırda oynayacağız ve gelecek için dualar edip, isteklerde bulunacağız.
Oyunlar oynanır, annemlerin getirdiği nefis Kısır Peynirli pide ve semirsekler yenir çekirdekler çıtlanır güle oynaya vakit geçirilirdi. Yakın çevrenin bahçecilerinden taze marullar alınır, kısırlar marul ile iştahla yenir getirdiğimiz tüplerle çaylar demlenirdi.
Çoluk çocuk, büyük küçük herkes orda olur eğlenirdi. Yakan top, ip atlama gruplar halinde orda edinilen diğer yeni arkadaşlarlada beraber oynanılırdı. Yorulunca bunda da oturulur ve Peçiç oynanılırdı.
Eve dönmeden, evden gelen kumaş parçaları bir ağaca dilek ederek bağlanırdı ve taşlarla gelecek için ne istiyorsak onun maketini yapardık (ev, arba, çocuk istiyenler çocuk, eş isteyenler eş, bu sondan ikisi çocuk olduğumuz için bizim isteğimiz dışı idi ama okul yapardık okuyalım diye).
Bizler bir Hıdırellez bittiğinde gelecek Hıdırellezi iple çekerdik. Baharın müjdecisi tüm canlıların kıpırdayışı ve canlanması ile bizlerede canlılık gelirdi. Şimdilerde Hıdırellezin gelmesine kaç çocuk seviniyor ki? Veya kaç çocuk Hıdırellezi tanıyorki?
Bilgisayarın ve elektronik arçların yaygın olduğu bu günlerde çocuklar elektronik oyunları tercih eder oldu. Ama ailelerin toplumsal yaşam ve sosyalleşme adına çocuklarına dikkat etmeleri, hiç yoktan bu özel günlerde çocukları ile daha çok vakit geçirerek, baharın gelişini karşılıyarak, yeşil alanlara çıkıp çevre ve toplumla bir bütün olmalarını sağlamalıdırlar.
Almanyaya geldikten sonra burda yaptığım, uyum projelerimde Almanlara tanıtmak amacı ile Hıdırellez gününü de programıma aldım ve tanıttım. Örf ve adetlerimizden, bahsederek  Türklerin geleneklerini, misafir perverliklerini, yemek kültürümüzü, komşu ve akrabaya karşı görevlerimizi dile getirdim. Almanların bahar bayramı (Osternfest) Nisan ayında ve okullar 15 gün tatil oluyor. Yumurta ve Tavşan ağırlıklı çikolatalar satılıyor ve bu çikolatlar aileler tarafından bahçeye saklanıp, çocukların bulması sağlanıyor. Ayrıca boyanmış yumurtalarda Almanların bu bahar bayramında çok önemli bir rol oynuyor ve dini olarak da  kiliselerde özel ayinler düzenleniyor. Almanlarda da baharı müjdeleyici boluk ve bereketi simgeleyen bir bayram olarak karşımıza çıkıyor.
Türk kültüründe Hıdırellez aşağıdaki özellikleri taşır:
''Hızır; yaşam suyu (ab-ı hayat'dır) içerek ölümsüzlüğe ulaşmış; özellikle de baharda aramızda dolanarak, bolluk ve sağlık dağıtır.  Hızır bir kişiye verilen addan çok aslında bir doğasal durumu, baharla vücut bulan yaşamın tazelenmesini imgeler. Türkiye'de Hızır’a atfedilen özelliklerin bazıları:
  • Kalbi temiz, Allah'a inanan insanlara yardım eder.
  • Uğradığı yerlere bolluk, bereket, zenginlik sunar.
  • Dertlilere derman, hastalara şifa verir.
  • Bitkilerin yeşermesini, hayvanların üremesini, insanların kuvvetlenmesini sağlar.
  • İnsanların şanslarının açılmasına yardım eder.
  • Uğur ve kısmet sembolüdür.
  • Mucize ve keramet sahibidir.'' (''...'' Net den alınmıştır.)
Sağlıklı ve bolluk dolu günler dilerim!

11 yorum:

  1. Amin,sizlere de bolluk,huzur,sağlık getirsin inşallah.

    YanıtlaSil
  2. Cok güzel bir sofra olmus. Afiyetle yenilmistir umarim. Adetlerimizi yasatmak ve tanitmak cok güzel.
    Benim sana danismak istedigim bir konu var. Email adresini blogda göremedim. Benim emailime sana ulasacagim bir email adresi birakabilirsen cok sevinirim. Sevgiler

    nesrin1973@live.de

    YanıtlaSil
  3. Amin! Cok da guzel anlatmissin. Benimde bu sekilde cocukluk hatiralarim var. Biz Anakarada yasiyorduk ama Hidirellezde kapinin onunde ates uzerinden atladigimizi, gul agacina yazilar yazilip dilek tutuldugunu hatirliyorum.

    YanıtlaSil
  4. Ne güzel anlatmışın arkadaşım,hep beraber sağılık ve mutluluk dilerim.

    YanıtlaSil
  5. Aminnnnn,umarim birgün dünya da baris sonsuz olur.......
    Acili ekmegi merak ettim,ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  6. Bolluk bereket getirsin inşallah..
    Harika bir sofra olmuş..
    Herkese afiyet olsun..
    Sevgielr.

    YanıtlaSil
  7. aminnnnn ablacım aminnnnn....

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  8. Canım inşallah hepimize. Bizde adetlerimizi yaşatmaya çalışıyoruz.
    Ellerine sağlık canım..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. benim küçüklüğümde de dediğin gibi kutlamalar olurdu :) yazıları okuyunca aklıma geldi :)

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. ablacım sanada bolluk bereket getirsin inşallah.bende döndüm bloguma.banada beklerim.

    YanıtlaSil
  11. Yazin benide o günlere kötürdü,bizde konu komsu toplanir piknik yapardik dilekler tutulurdu kimi ev kimi araba resmi cizerdi topragin üstüne
    Almanlar integrasyon deyince hep kendi kültürlerini Türklerin tanimasini ister biraz da bizim kültürü tanimak isteseler esitlik saglanir
    Kültürümüzü adet gelenekerimiz Almanlara tanittgin icin seni tebrik ederim arkadasim basarilar diliyorum bu yolda

    YanıtlaSil