Şıhılmahşi


Merhabalar arkadaşlar kısa bir Türkiye- Kilis ve Gaziantep ziyaretinden sonra Allahın izni ile burdayım gene. Annemin nefis yemeklerinden, Kilisin olmazsa olmaz yemeklerinden olan bu enfes Şıhılmahşi yemeğini şimdiye kadar yapmak ve yazmak kısmet olmamıştı. Kilis'e gitmem ve bu nefis yemeği tadıp fotoğraflamama da sebep oldu. Annemin ve benim ellerimize sağlık nefis olmuştu, denemenizi ısrarla tavsiye ederim. Eee bu yemek ''Padişah Yemeğidir''bilmeyenler öğrensin ve padişahlara layık ağız tadı ile yensin inşallah.

Şıhılmahşi

Malzemeleri:
10 tane küşük beyaz dolmalık Kabak
400 gr Kıyma
100 gr kırık Kudama (yarım leblebi)
2 Soğan
1 demet Maydanoz
Zeytinyağı
Tuz, Karabiber, kırmızı pul Biber

Sosu:
5 Domates

Ayrıca garnetür için:
300 gr Yoğurt
3-4 diş Sarmısak

Süslemek için taze sarmısak ve maydanoz

Yapılışı:
Kabaklar yıkanır başların göbçüğü kesilir ve bir kerede kapaklık kesilir yarım cem kadar. Sonra kabakların içi oyulur. Tüm kabaklar oyulunca bol zeytinyağında tavada hafif olarak hertarafı kızartılır. Son olarakda kapak olarak kesilen yuvarlak parçalar kavrulur ve bir tabağa alınır. Diğer yandan kıyma tavda az bir 2-3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ilavesi ile kavrulur. Kıyma suyunu salıp geri çekince ince kıyılmış soğan ilave edilir. Kıymanın içinde soğanlarda kavrulup solunca, baharatları, kırık kudaması ve kıyılmış maydanozda ilave edilip karıştırılır ve ocaktan alınır.
Kabakların içi bu kavrulmuş kıyma ile iyice doldurulur. Kapakları kapatılır. Bir tencereye dizilir. Üzerine kabukları soyulmuş ve ince ince doğranmış domates aktarılır. Bir bardak da su ve tuz ilavesi ile önce hızlı sonra kısık ateşde yarım saat pişirilir.
Bir kasede sarmısaklı yoğurt hazırlanır. Servis tabağına şıhılmahşi alınır üzerine domatesli sosu ilave edilir ve sarmısaklı yoğurt ile servis edilir. Tabağı süslemek içinde sarmısak ve maydanoz dallarından yararlanılır.

Not: Kırık Kudama yani yarım leblebi bulamıyanlara bir öneri: Akşamdan bir avuç nohut ıslanır ve yemek yapmaya başlamdan öncede 5-10 dakika haşlanır. Çok haşlanmamasına özen gösterilir. Sonra nohutlar elle kabukları soyulup ikiye bölünür ve teflon tavda yağsız hafif kavrulur ve yemeğe ilave edilir. Bu nefis yöresel yemegimi "safiyeile" arkadasimin Yöresel Yemekler Etkinligine yolluyorum. Arkadasima da kolayliklar ve basarilar diliyorum....

13 yorum:

  1. ilginç bir yemekmiş adı kadar içindeki kırık leblebide ilgimi çekti eminim tadı da kendi kadar güzeldir eline sağlık sevgiler selamlar

    YanıtlaSil
  2. çok ilginç leblebili olması hoş. Mutlaka deneyeceğim ellerine sağlık canım..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Nasıl severim. kışın kuru acurla yapmıştım bende. Ellerine sağlık canım. sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Çok severim,ellerine sağlık,sevgiler:)

    YanıtlaSil
  5. ben kabak dolması hiç yapmadım ,ne ayıııp,seninkini not ettim,bakalım benim ev ahali beyenecek mi ,ellerine sağılık arkadaşım ,değişik tarif ,denemem lazım.

    YanıtlaSil
  6. Offf inanılmaz canım çekti..
    Ellerine sağlık canım..
    Nefisss ötesi görünüyor.

    YanıtlaSil
  7. Minik kabak bulursam mutlaka deneyeceğim, çok değişik ve nefis görünüyor.

    Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  8. Öncelikle Hosgeldin canim annenle hasret giderdin böyle nefis yemekler yaptin memleketini gördün daha ne olsun moral depolayip gelmissin
    ismide tarifde cok degisik,leblebiyle cok degisik olmustur tadini cok merak ettim tembellik yapmayip kesinilkle denemem lazim
    Anneyinde seninde ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  9. Selamlar arkadaşım tarifin yayında desdegin için teşekkürler tekrar beklerim katılmanı böyle günyüzüne çıkmamış tariflerinle .Ellerinize saglık annenizin ve sizin padişahlara layık bir tarif

    YanıtlaSil
  10. tarifinizi etkinlikte görüp geldim çok lezzetli bir yemeğe benziyor,antepten lezzetsiz yemek çıktığınıda görmedim aslında:) ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  11. Adsız19:05

    İlginç bir ismi var.

    YanıtlaSil
  12. Adsız19:05

    Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  13. ellerinize saglik.hic duymamistim.ama tum yoresel yemeklere bayilirim.eminim tadida cok guzeldir.

    YanıtlaSil