15 Nisan 2012

Şıhılmahşi


Merhabalar arkadaşlar kısa bir Türkiye- Kilis ve Gaziantep ziyaretinden sonra Allahın izni ile burdayım gene. Annemin nefis yemeklerinden, Kilisin olmazsa olmaz yemeklerinden olan bu enfes Şıhılmahşi yemeğini şimdiye kadar yapmak ve yazmak kısmet olmamıştı. Kilis'e gitmem ve bu nefis yemeği tadıp fotoğraflamama da sebep oldu. Annemin ve benim ellerimize sağlık nefis olmuştu, denemenizi ısrarla tavsiye ederim. Eee bu yemek ''Padişah Yemeğidir''bilmeyenler öğrensin ve padişahlara layık ağız tadı ile yensin inşallah.

Şıhılmahşi

Malzemeleri:
10 tane küşük beyaz dolmalık Kabak
400 gr Kıyma
100 gr kırık Kudama (yarım leblebi)
2 Soğan
1 demet Maydanoz
Zeytinyağı
Tuz, Karabiber, kırmızı pul Biber

Sosu:
5 Domates

Ayrıca garnetür için:
300 gr Yoğurt
3-4 diş Sarmısak

Süslemek için taze sarmısak ve maydanoz

Yapılışı:
Kabaklar yıkanır başların göbçüğü kesilir ve bir kerede kapaklık kesilir yarım cem kadar. Sonra kabakların içi oyulur. Tüm kabaklar oyulunca bol zeytinyağında tavada hafif olarak hertarafı kızartılır. Son olarakda kapak olarak kesilen yuvarlak parçalar kavrulur ve bir tabağa alınır. Diğer yandan kıyma tavda az bir 2-3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ilavesi ile kavrulur. Kıyma suyunu salıp geri çekince ince kıyılmış soğan ilave edilir. Kıymanın içinde soğanlarda kavrulup solunca, baharatları, kırık kudaması ve kıyılmış maydanozda ilave edilip karıştırılır ve ocaktan alınır.
Kabakların içi bu kavrulmuş kıyma ile iyice doldurulur. Kapakları kapatılır. Bir tencereye dizilir. Üzerine kabukları soyulmuş ve ince ince doğranmış domates aktarılır. Bir bardak da su ve tuz ilavesi ile önce hızlı sonra kısık ateşde yarım saat pişirilir.
Bir kasede sarmısaklı yoğurt hazırlanır. Servis tabağına şıhılmahşi alınır üzerine domatesli sosu ilave edilir ve sarmısaklı yoğurt ile servis edilir. Tabağı süslemek içinde sarmısak ve maydanoz dallarından yararlanılır.

Not: Kırık Kudama yani yarım leblebi bulamıyanlara bir öneri: Akşamdan bir avuç nohut ıslanır ve yemek yapmaya başlamdan öncede 5-10 dakika haşlanır. Çok haşlanmamasına özen gösterilir. Sonra nohutlar elle kabukları soyulup ikiye bölünür ve teflon tavda yağsız hafif kavrulur ve yemeğe ilave edilir. Bu nefis yöresel yemegimi "safiyeile" arkadasimin Yöresel Yemekler Etkinligine yolluyorum. Arkadasima da kolayliklar ve basarilar diliyorum....

15 yorum:

Tombul Tarifler dedi ki...

ilginç bir yemekmiş adı kadar içindeki kırık leblebide ilgimi çekti eminim tadı da kendi kadar güzeldir eline sağlık sevgiler selamlar

feray dedi ki...

çok ilginç leblebili olması hoş. Mutlaka deneyeceğim ellerine sağlık canım..
Sevgiler..

aytebru dedi ki...

Gelibolu17'nin hazırladığı
"Çay,Kahve Bahane" etkinliğine
16 NİSAN-1MAYIS tarihleri arasında
http://pastaeli.blogspot.com yani ben ev sahibeliği yapacağım...
Bildiğiniz gibi çay kahve bahanedir çoğu zaman,dostlarla,arkadaşlarla,dertleşmek,görüşmek için.bir çoğumuz sevdiğimiz bir arkadaşımıza ziyarete giderken "hadi çayı koy" geliyorum diye gideriz,yada müsaitsen "sabah kahvesine geleceğim" deriz...
Çünkü o sohbet muhabbet kuru kuruya olmaz,tamam tatlı dil güler yüzde gereklidir,hatta suratı sirke satan bir ev sahibi size bal baklavada ikram etse orda çok kalmak istemezsiniz öyle değilmi,ordan ayrılmak için sabırsızlanırsınız....
“Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse akrabasına iyilik etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse ya faydalı söz söylesin veya sussun!”
Muhammed Mustafa (s.a.v)
Ve yukarıdaki güzel hadis-i şerifi sizlerle paylaşıp,evlerinize gelen misafirlerinize,eşinize,çocuklarınıza,yada bu dünya hanesinde en güzel misafir benim deyipte kendiniz için hazırlamış olduğunuz birbirinden güzel tariflerinizi,ikramlarınızı sayfalarınızdan almaya geleceğiz :)
Tariflerinize "çay,kahve bahane" etkinliği için Pastaeli' ne gönderiyorum yazıp bana haber verirseniz,büyük bir zevkle gelip tariflerinizi alıp
http://pastaeli.blogspot.com adresimde yayınlayacağım :)
Son olarak arkadaşlar,her zamanki gibi etkinliğimize herkes davetlidir,(lütfen davetiye götüremediğimiz arkadaşlarımız kırılmasınlar)

Saglıklımutfak dedi ki...

Nasıl severim. kışın kuru acurla yapmıştım bende. Ellerine sağlık canım. sevgiler

Erguvan Vakti dedi ki...

Çok severim,ellerine sağlık,sevgiler:)

MAZES dedi ki...

ben kabak dolması hiç yapmadım ,ne ayıııp,seninkini not ettim,bakalım benim ev ahali beyenecek mi ,ellerine sağılık arkadaşım ,değişik tarif ,denemem lazım.

Hayat Cafe Tarifleri dedi ki...

Offf inanılmaz canım çekti..
Ellerine sağlık canım..
Nefisss ötesi görünüyor.

Hülya dedi ki...

Minik kabak bulursam mutlaka deneyeceğim, çok değişik ve nefis görünüyor.

Ellerine sağlık..

Baharcicegi dedi ki...

Öncelikle Hosgeldin canim annenle hasret giderdin böyle nefis yemekler yaptin memleketini gördün daha ne olsun moral depolayip gelmissin
ismide tarifde cok degisik,leblebiyle cok degisik olmustur tadini cok merak ettim tembellik yapmayip kesinilkle denemem lazim
Anneyinde seninde ellerinize saglik

yöresel yemek ve örgü dedi ki...

Merhaba arkadaşlar;
Hepinizin malumu olduğu üzere, oldukça farklı ve zengin bir yemek
kültürüne sahibiz Ülke olarak.
Zaman zaman çeşitli programlarda ve etkinliklerde daha önce hiç
duymadığımız tatmadığımız lezzetlerle karşılaşıp şaşırıyoruz ve
çoğunlukla bizde yapmaya çalışıyoruz,
Bende düşümdümki "Yöresel Lezzetler Etkinliği" düzenleyip bloglar
arasında değişik kültürlere,farklı bölgelere ait
yemek,çorba,tatlı,hamur işi gibi bir çok çeşitli yöresel yemeği
elimizden geldiği kadar bir araya toplayalım istedim...Tabi siz
değerli arkadaşlarımın sayesinde...

"Yöresel Lezzetler Etkinliği"mize 22 Mart-12 Mayıs Tarihleri arasında

ben http://safiyeile.blogspot.com/ blogumda ev sahibeliği
yapacağım,göndereceğiniz güzel tarifleri
beklerim,tariflerinize "Yöresel Lezzetler Etkinliği" için Safiye'ye
gönderiyorum diye linkimle birlikte not düşüp,tarifinizede hangi
yöreye ait olduğunu yazıp,
bana haber verirseniz
tariflerinizi severek yayınlayacağım.
Blogu olmayan fakat tarif göndermek isteyen arkadaşlarımızda tariflerini,
fotoğrafını ve yapılış şeklini yazarak

safiye.serbest@hotmail.com adresime mail atarak etkinliğimize katılabilirler...

Etkinliğimize herkes davetlidir,istediğiniz kadar yöresel lezzetle
katılabilirsiniz...
Teşekkürler

yöresel yemek ve örgü dedi ki...

Selamlar arkadaşım tarifin yayında desdegin için teşekkürler tekrar beklerim katılmanı böyle günyüzüne çıkmamış tariflerinle .Ellerinize saglık annenizin ve sizin padişahlara layık bir tarif

ehlikeyfchef dedi ki...

tarifinizi etkinlikte görüp geldim çok lezzetli bir yemeğe benziyor,antepten lezzetsiz yemek çıktığınıda görmedim aslında:) ellerinize sağlık...

yolcu dedi ki...

İlginç bir ismi var.

yolcu dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Özgür Tatlar dedi ki...

ellerinize saglik.hic duymamistim.ama tum yoresel yemeklere bayilirim.eminim tadida cok guzeldir.

Bunlarada bakmak istermisiniz

Related Posts with Thumbnails