23 Şubat 2011

Fahri Calisma icin Pataesli Börek

Merhabalar arkadaslar,
yazmayali on gün olmus bendeki yogunluk devam ediyor.
Meslek egitimi, diger yandan da daha evel de takip edenlerin bildigi gibi, alman ciftci dernegi kadinlari ve türk arkadaslarla olan Projemizden cikardigmiz kitap ve bu kitabin ardinda. Schleswig- Holstein Eyaletindeki diger Ciftciler derneklerinin istegi üzerine baslattigimiz alman arkadasim Sigrid ve benim verdigim Bilgilendirme toplantilari basladi.

Fahri olarak yaptigim bu calismayi cok sevdigim kadar bayada beni ugrastiriyor. Burdan topladigimiz yardim olarak para veriliyor bu paralari topluyor ve projemizin ayakta durmasina ve bayanlarla geziler yapmamiza katkida bulunuyoruz.
Kitabimizin adi Buttercreme und Börek oldugundan benda her gittigim yere Börek yapip götürmek düsüyor. Cünkü ilk sorulan "Börek Nedir?" oluoyor. Buttercrem- Tereyagili krema pastayi bildiklerinden, böregi tanitiyorum ve almanlar patatesi cok sevdiklerinden de pataesli börek yapiyorum.
Kitabimizi, grubumuzu ve projemizin 2006 da basladigimizi ve proje olarak 2 yil devam ettigini, ama aramizdaki güzel diyalogun ve arkadasligin 2 yillik proje ile kalmayip hala devam ettigini anlatiyoruz.
Ayrica ben Leptopumu da götürerek Projeden cektigim bazi fotograflarida duvarda gösteriyorum. Arkadasim Sigrid ile beraber bizi davet eden tüm ciftciler dernegi toplantilarina bu bilgileri anlatarak katiliyoruz. Kitabimizi anlatiyor, projeyi tanitiyoruz, fotograflar gösteriyoruz, kitabimizi satiyoruz, en sonda sorulari aliyoruz. Ilk soru basimin örtüsüne, sonrada bilgisayardan anladigim icin hayretlerine(cünkü alman arkadasim Sigrid ben bilgisayardan anlamiyorum teknik Aysenin isi diyor) ve günlük aktuel islam alemi ile ilgili sorulara v.s sorulara muhattap kaliyorum ve cevapliyorum.
Toplantilarin aksamlari 19,30 da ve köylerde veya kücük kasbada olmasi, ayrica bu kis aylarinda karda kisda bana ne kadar cok zor gelsede, toplantidan sonra begenilerini belirtmeleri, alkislarla cicekler ve hediye sepeti vererek alkis toplamamiz bizlerin yorgunlugunu alip götürüyor.

Su anda 13 ayri yerde toplanti daveti almis bulunuyoruz. Ayda bir veya iki davet ama yazin almanlar cok gezdigi icin kapali alanlarda toplantilardan kaciniyorlar ve hazirandan ekime kadar da davetimiz yok, ama yine kisa bol bol davetler devam edecek.
Iste ikinci toplantida fotograf makinasini beraber aldim ve sizlerle paylasiyorum. Genellikle bir retouran kiralayip yapiliyor bu toplantilar. Bizim konusmamizin ardindan yemek sparisleri veriliyor, ayrica gittigim yerlerde Rendsburgda yeni yapilan almanlarin dikkatini cok cektiginden benim de araciligim ile cami yetkililerinden randevu alip onlarin bu cami ziyaretlerinede yardimci oluyorum.
Not:Ben ince hamur acmayi pek becermedigimden bununla idare ediyorum, Patatesli Börek tarifine arsivimden burdan ulasabilirsiniz!

13 Şubat 2011

Künefe


Hayirli Kandiller!
Allah'ın rahmeti, bereketi sizinle olsun, gönül güneşiniz hiç solmasın, yüzünüz aydın olsun, kabriniz nur dolsun, makamınız Firdevs, dualarınız kabul olsun. Kandiliniz kutlu olsun..

Merhabalar arkadaslar grip gitti gidiyor derken simdi de belim tutuldu ama Allah sükür ayaktayim sadece cok hareket etmemeye ve yorulmamaya dikkat ediyorum.
Bu ara sinavlarim var okuluda ihmal etmek istemiyorum.
Ayrica fotograf makinamdan ayri kalali 15 gün kadar oldu ve dün ve bu gün Lübeck de kizimdaydik ve fotograf makinamida alip icinde cekilmis olan ve 15 gün evel yapmis oldugum bu künefeyi sizlerle ve tüm Künefe sevenlerle paylasmak istedim.
Künefe
Malzemeleri
500 gr Kadayif
3 paket Mozerella Peynir (tuzsuz Peynir)
200 gr Tereyagi
Serbeti icin:
3,5 su bardagi Seker
3 su bardagi Su
1 yemek kasigi Limonsuyu

Yapilisi:
Bir tencereye su ve seker ilave edilerek kayantilir. Yaksalsik 8 dakika kaynadiktan sonra limonsuyu ilave edilir ve 2 dakika daha kaynatilir ve sogumaya birakilir.
Mozerella peynirler 2-3 mm dilimlere kesilerek tabaga alinir.
Künefe yapilacak tepsinin icinde tereyagi eritilir, eriyen tereyaginin icine kadayif alinarak el yardimi ile kadayiflar cekistirilerek hem harmanlanir hemde 1-2 cm lik parcalara koparilir.
Bu islem bittikten sonra kadayifin yarisi bir tabaga alinir, diger tepside kalan yarisi tepsiye bastirilarak tepsiye esit kalinlikta yayilarak bastiriliri.
Kesilmis peynirler tepsideki kadayifin üzerine dizilir.
Kadayifin diger yarisi peynirlerin üzeri örtülecek sekilde esit miktarda kapatilir ve elle yine bastirilir.
Önceden 175 derecede isitilmis firinda 25-30 dakika pisirilir. Alti ve üstü nar gibi kizartilir.
Firindan cikarir cikarmaz üzerine sogumuz, veya ilimis serbeti dökülür. Tarcin ve fistik serpilir.
Hemen dilimlere kesilerek servis yapilir. Sicak servis yapilmasi peynirlerin sünerek nefis bir sekilde yenmesi saglanir.
Afiyet Olsun!

Bunlarada bakmak istermisiniz

Related Posts with Thumbnails