Mürverli Elma Mermalatı


Her yil yaptigim nefis Mürverli Elma Mermalatını bu yilda yaptim. Kisin bogaz agrisina ve gripe iyi geldigi icin bende her yil bu receli soframizdan eksik etmiyorum, Mürver lerin meyvalari hazir olgunlasmis iken sizlerede siddetle tavsiye ederim.
Malzemeleri:
1 kg Mürver meyvasi
1 kg Elma
2 kg 1x1 Recel Sekeri

Yapilisi:
Mürver meyvalari saplarindan ayrilir ve yikanir.
Elmalar soyulur ve rendelenir. Tencereye alinir ve seker ilave edilerek 4-5 dakika kaynatilir. Isterseniz blanderdan gecirerek marmalet isterseniz böylece birakip recel yapabilirsiniz.
Ben blanderdan gecirdim, cünkü marmalet olarak cok seviliyor evimizde.
Hemen kavanoza alinir ve agzi kapatilir, kavanozlar ters cevrilerek sogumasi beklenir. Soguyunca geri normal haline cekilip serin yerde saklanir.
Afiyet Olsun!

Botanik Bilgi : Hanımeligiller familyasındandır. Mürver 3-10m arasında bazen çalı, bazen bir ağaç şeklinde olabilir. 20 kadar ağaç, çalı ya da otsu bitki türünün ortak adı Mürver’dir. Yaprakları genellikle iki çift ve bir tek olmak üzere beş parçadan oluşur ve her parça oval, kenarları çok hafif kertikli ve hafif kalkık yeşil renkli ve kısa saplıdır. Çiçekleri oldukça küçük olup; beyaz, sarımsı ya da bazen açık pembe renkli ve keskin kokulu küçük çiçekleri yayvan şemsiye ya da salkım biçimi oluşturarak açar. Çiçekleri olgunlaşınca 6-10 mm. çapında yuvarlak ve parlak siyah renkli meyvelere dönüşür. Meyvelerin içinde kan kırmızısı meyve özü ve uzunca oval biçimli 3-4 tane tohum bulunur. Ormanlık alanların funda toprağını seven kara mürver, döktüğü tohumlarıyla çoğalır.

Yetiştirildiği Yerler : Mürver ağacı dikildikten sonra hiçbir özene ihtiyaç duymaz ve kendiliğinden gelişir. Türkiye’nin Akdeniz bölgesi hariç her yöresinde yetiştirilebilir.Toplanması-Saklanması :Çiçekleri Haziran ve Temmuzda meyveleri ağustos ve eylül yaprakları Nisan’dan Temmuz’a kadar toplanıp kurutulabilir. Gölge yerde olabildiğince çabuk kurutulmalıdır.

Bilinen Bileşimi : Kara mürverin çiçekleri uçucu ve sabit yağ, yapışkan bitki sıvısı, reçine, tanen ve şekerler ile samburgin ve rutin adı verilen alkaloitleri içerir. Bitkinin meyvesinde doğal şekerler, meyve asitleri, tanen, C ve P vitamini, boya pigmentleri ile eser oranda uçucu yağ bulunur. Mürverin kabukları da tanen, reçine, alkaloit ile valeriyen asidini içermektedir.

Kullanıldığı Yerler : Meyvenin özü bazı yerlerde şarabı renklendirmekte ve bitkinin gövde ve dalları iplik makarası yapımında kullanılır.

Faydaları

Yaprak ve Çiçeğinin Faydaları

Müshildir. İdrar söktürücüdür.

Balgam söktürücüdür. Göğsü yumuşatır.

Terletici etkisi bulunup grip, üşütme, nezle, soğuk algınlığını geçirme etkisi vardır.

Kullanım Şekli : Kuru çiçek ve kuru ya da yaş yapraklarının karışımından 2 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak kaynar suda 10 dakika süreyle demlendirilir. Böylece elde edilen çaydan günde üç kez birer bardak içilir.

Kabuğunun Faydaları Müshil etkisi göstermektedir.Kusturucu etkisi vardır.

İdrar söktürür.

Dıştan kullanıldığında cildi yumuşatıcı ve yara iyileştiricidir.

Kullanım Şekli : Bitkinin gövde kabukları kuru ya da taze yapraklarıyla karıştırılıp parçalanır. Bu karışımdan 2-3 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak suda kaynama noktasına kadar ısıtılır. Ateş kısılıp 10-15 dakika daha ısıtma işlemi sürdürülerek elde edilen dekoksiyon, günde iki kez birer bardak olarak içilir. Cildi yumuşatıcı ve yara iyileştirici olarak dıştan uygulanır.
Mürver Meyvesi

Faydası : Kabızlığı giderir. Ateşi düşürür. Vücuda rahatlık verir. İdrarı çoğaltır. Anne sütünü artırır. Nezlede faydalıdır. Güneş yanıklarında da faydalıdır.

Mürver (patlangıç) : Hanımeligiller familyasından; türlerinin çoğu Kış aylarında çiçekleri döken çalı veya ağaçcık halinde odunsu, ender olarak da otsu karakterde olan bir bitki cinsidir. Sürgünlerinin geniş bir özü vardır. Tomurcukları bol sayıda pullarla örtülmüştür. Çiçekleri beyazdır. Meyveleri kabuksuz tane şeklindedir. 20 kadar türü vardır. Yurdumuzda doğal olarak bulunur. Yaprakları uçucu yağ, şekerler ve bazı organik asitler taşır. Meyvelerinde acı madde, tanen, şekerler, valerian asidi ve bol miktarda renk maddesi bulunur. Yapraklar ve meyveler müshil olarak kullanılır. Köklerinde müshil tesiri vardır. Çiçekleri terletici ve hafif yatıştırıcıdır. Kullanılan kısımları; yaz aylarında toplanıp, kurutulur.

9 yorum:

  1. Elma mermalatiniz cok guzel gorunuyor.Murverli olanini ilk defa gordum. Mutlaka tadida muhtesemdir. Ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
  2. ağzımın suları akıyooo tutamıyoruuum =)

    YanıtlaSil
  3. ♥ Olá, amiga!
    Voltei...
    Não conheço essas frutinhas.
    Parecem muito deliciosas!!!...♥
    Bom fim de semana!
    Beijinhos.
    ♥Itabira
    Brasil♥♥

    YanıtlaSil
  4. ablacim ilk defa duydugum bir meyve cesdidi dogrusu degisik ve ilginc ellerine saglik babacinin mekanida insallah cennet olur rabbim rahmet eylesin yogunluktan gelemiyorum kusura bakma güzel yorumlarin icin tesekkür ederim öptüm...

    YanıtlaSil
  5. bu arad blogunun yeni imajida süper harika begendim:))

    YanıtlaSil
  6. nasilsin canm eline saglik

    YanıtlaSil
  7. Canım,
    öncelikle yeniden gelip sizlerle olduğum için çok mutluyum.
    Ziyaretlerin için çok teşekkür ederim.
    Tatlım, mürveri ilk defa duydum dersem çok mu gülersin. Ama görüntüsüne bayıldım. Açıklayıcı bilgilerin için de teşekkürler.
    Ellerine sağlık. Afiyetle yersiniz inşallah.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  8. Adsız00:59

    nasilsin aysecigim,marmalatin güzel görünüyor,benmde bahcemde iki tane ayva agaci var ayvalar dökülüyor,yakin olsam sana versem ne recel yaparsin. Sen masallah marifetlisin canim .Bende receli yiyen olmadigi icin bu sene yapmiyorum.ellerine saglik....seher

    YanıtlaSil
  9. Sehercigim,
    yorumun icin cok tesekkürler. Canim ayvalari recel olarak degilde, ayva pestili,lokumu olarak da degerlendire bilirsin.
    Blogumda tatlilar bölümünde tarif var, denemeni tavsiye ederim canim, sevgilerimle....

    YanıtlaSil