Kolza, Kanola Yagi


Simdi Kolza veya Kanola tarlalarini seyir etmek ve fotograflamanin tam zamani. Gördügüm güzellikleri karelemek benim icin büyük bir zevk. Sehirler arasi seyir ederken sapsari renkelerle bezenen tarlalar göz aliyor. Almanya da adi Rapsöl dedigimiz bu Kanola yagini severek sofralrimizda kullaniyoruz. Bu yag hakkinda net den buldugum bilgileri size aktarmak istiyorum. Ayrica net de Kanola yagi hakkinda negatif bilgilerede ulastim, ben memun oldugum icin bu bilgiyi paylasmayi uygun gördüm, sizler arastirarak karar vermeniz en uygunudur diye düsünüyorum.

KANOLA YAĞI

Kanola yağı en ideal yağ oranılarına sahip bir bitkisel yağdır.Benzerleri arsında en düşük doymuş yağ oranına sahiptir. Bu özelliğinin yanında ciddi miktarda Omega-3 yağı içerir. Zeytinyağının önemli bir alternatifi olan Kanola yağı zengin içeriğiyle tercih edilmesi gereken bir yağdır.

1 yemek kaşığı Kanola yağında (14 gram)

Kolesterol:0

Protein:0

E Vitamini:2.4 miligram

K Vitamini:266 mikrogram

Doymuş Yağ:1gram-1.7 gram

Doymamış yağ:12-13 gram

Tekli doymamış:8.2 gram

Çoklu doymamış:4 gram

Serbest yağ asidi:% 0.3

* Kanola yağı tekli doymamış yağlar yönünden zengin dolayısıyla kötü kolesterolü engelleme özelliğine sahiptir. Bu zeytinyağını da yararlı yapan özelliktir. Tekli doymamış yağ oranı zeytinyağında %73, kanola yağında ise bu orana çok yakın olup %63'tür.
* Kanola yağı ayçiçek yağından daha fazla ısı ya dayanır.
* Diyette serbest yağ asidi miktarının en az olması gerekir. Çünkü Serbest yağ asidi miktarının kanda kronik olarak yüksek seyrettiği durumlarda, pankreasın iyi çalışmadığı ve diyabet hastalığına ortam hazırladığı sonucuna varılmış bulunuluyor.

Kanola ve diğer yağlı tohumlar filizlenme sırasında aldıkları yağış miktarından ya da işlenmeden önceki depolanma koşullarından etkilenerek serbest yağ asidi miktarı artabilmektedir. Ancak bu miktarın binde 4'ten (%0.40) az olması ürünün kaliteli olarak nitelenmesi için yeterlidir. Kanada ya da Avustralya'da üretilen kanola yağları % 0.35 serbest yağ oranları içeriyorlar ve kaliteli olarak nitelendiriliyorlar.

Bu durumda ülkemizde üretilen kanola yağı için %0.30 serbest yağ oranı ile daha kaliteli diyebiliriz.

Not: Netten alinmistir.

5 yorum:

  1. Sevgili arkadasim, bloguma biraktigin güzel dileklerine cok tesekkür ediyorum.,... Haklisin bu aralar tüm tarlalar buralarda da sapsari.... Kanola (Rapsoil) yagini ben de denedim... Gayet leziz ve saglikli... Bu güzel paylasimin icin sagolasin.. Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  2. danke für deinen "besuch in irland"! leider verstehe ich auf deinem blog fast gar nichts... außer canola-öl (ich habe bücher über ätherische und fette öle geschrieben).

    YanıtlaSil
  3. Merhaba. Kanola yağını ben de denedim. Hakkında duyduğum negatif bilgilerden sonra biraz kafam karıştı ama her ürün için yüzde yüz güvenilir demek de zor galiba.
    Yorumunuz için teşekkür ederim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Ben zeytin yagindan cok rapsöl kullaniyorum senelerdir, bilgiler icin tesekkürler canim

    YanıtlaSil
  5. ablacim hic bilgim yoktu vallahi iyi oldu yani bu bilgiler
    bu arada 27 haziranda bielefelde bulusuyoruz ablacim gelebilirmisin ??? haberlerini bekliyorum öptüm sevgiler...

    YanıtlaSil