Zahter

sag alt kösede görünen kahverengi renkli olan zahter dir. Daha evel yayinladigim kahvalti sofrasindan olan bu zahterin tarifini simdi sizlerle paylasiyorum..
Zahter yapimi emek isteyen, zaman alan ve yapildiktan sonrada bir yil boyu saklanip afiyetle yenen bir kahvaltilikdir. Kilis`de yaz sonu, sonbahara dogru annem bu malzemelerin 2-3 katini yapip hazirlar.
Annemin anneannemden ögrendigi usulde kendi elleri ile yaptigi kahvaltilarimizin vaz gecilmez lezzeti ve sofralarimiza tad veren sifali, cocuklarin istahini acan zahteri sizlerle paylasmak istiyorum.
Icindeki malzemelerden de anlayacaginiz gibi oldukca saglikli ve enerji verici olmasi, midenin dostu bu nefis tadi, bizler ve cocuklarimizda severek kahvaltilarimizda kullaniyoruz.
Simdi hemen Zahter´in tarifine geciyorum.
Bazi aileler icine haslanmis kavrulmus bugdayda ekler ama annemler bizim tarife kullanmiyorlar.

Malzemeleri:
1 kg kirik Kudama (KIRIK Leblebi)
1 kg Kekik
500 gr Merengic (yabani fistik, asilanmamis fistik)
500 gr Karpuz cekirdegi veya ici
250 gr Kavun cekirdegi veya ici
50 gr Koruk eksisi
100 gr Summak
100 gr Kimyon
150 gr Susam
250 gr Cevizici
200 gr Fistikici
yeterince Tuz
100 gr Kirmizibiber

Yapilis:
Daha evelden tüm malzemeler sap cöp gibi seylerden ayirtilir.
Kudamlar tavanin icine alinir ve kavrulur. Hafif kizarmaya baslayinca büyük bir tepsiye cekilir.
Ayni tavada kekik de kisik atesde hizli karistirilarak hafifi kavrulur. Kekik de kudamalarin üzerine alinir.
Mernegic, kimyon ayri ayri hafif kavrulur yine tepsiye alinir. Karpuz ve kavun cekirdeginin ici cikmamissa kabugu ile hafifi kavrulur ve bu malzemelerin hepsi birbirine karistirilir.
Carsilardaki bir makina degirmenine götürülür ve hepsi ince ügütülür. (Toz biber cektirme yerlerinde bu üyutme isi yapilir).
Elekle hepsi elenerek karpuz cekirdekleri kabuklarindan ayirtilir.
Son olarak susam da hafif kavrulur. Susam ayri kaba alinir.
Havanda dövülmüs ceviz ve fistik, susam, cekilmis koruk eksisi, kirmizi biber ve tuz bu cekilmis kekikli malzemeye katilir ve tadi ayarlanir.
Tüm malzemeler iyice karistirildiktan sonra saklama kabina iyice bastirilarak arasinda hava olmayacak sekilde istif edilir. Kavanozun agzi kapali olarak serin bir yerde veya buzdolabinda saklanir.(Plastik torbalarda da havasi alinarak saklana bilir, buzdolabinda daha az yer kaplayacak dir.)
Kahvaltida bir kaseye bu zahterden konur ve baska bir kaseyede hakiki zeytinyagi konarak, pide ekmekden bir lokma alinir, önce zeytin yagina batirilip sonra zahtere bandirilarak kahvaltida afiyetle yenir.
Afiyet Olsun!

13 yorum:

  1. çok değişik ve şifalı merak ettim ne olacak şimdi:) eline sağlık harikasın maşallah

    YanıtlaSil
  2. canim ablam selam
    yogunluktan gelemedim kac zamandir kusura bakma
    Annecim hastaneye felan yatti anju felan derken 10 gün kadar kaldi simdi iyi sükür cikti hatta vatana bile döndü birde arada dügündü felan hic kimselere ugrayamadim ....

    sen nasilsin izin insallah iyi gecmistir ??

    zahterde dedigin gibi zahmetli ama deger bence ne varsa yine eskilerde var teyzem yapmis sanirim ellerine saglik olsun
    sevgiler hayirli bir hafta dilerim öptüm ablam ...

    YanıtlaSil
  3. selam cok ilginc bir kahvaltilik,hic yemedim fakat cok metak ediyorum tadini.ellerine sahlik,cokda güzel anlatmissin.sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Canım,
    bunu yedikten sonra enerji hiç bitmez herhalde. İçinde yok yok.
    Ellerine sağlık. Paylaşım için teşekkürler.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  5. ne çok malzemesi varmış zahterin :) ama çok lezzetli oluyor kahvaltıda. Tarif için teşekkürler ablacığım, hazırı artık tercih edilse de bu tür tarifler unutulmamalı, bilinmeli..

    YanıtlaSil
  6. Çok değişikmiş ablacım merak ettim bir ara mutlaka denyeceğim.

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  7. Hiç biz hazırlamadık ama çok yemişimdir eskiden:((Kilosal sorunlar:))
    Bu sırada biliyorum sizleri ihmal ettim ama arada uğramaya çalışacağım inşallah.

    YanıtlaSil
  8. Hosgelmisin Ayse ablacim,sefalar getirmisin.Havalar güzellestigi zaman dönmüsün.Günesin güzelligini orda yasayamamisin galiba.Ama eminim yine öyle güzel yerleri gezmisindirki,hava sartlari seni etkilememistir.Resimlerini merakla bekiyorum canim.Sana kucak dolusu seviglerimi gönderiyorum,öpüyorum ablacim:)

    YanıtlaSil
  9. cok degisik bir kahvaltilik,simdiye kadar isimini bile bilmiyordum türkiyemizin okadar cok yöresel lezzetleri varki daha bilmedigimiz cok lezzetler vardir
    anneciginin ellerine saglik tadini merak ettim ,olurda yolumuz düserse kilise ilk deneyeceklerim arasinda

    YanıtlaSil
  10. merhaba ben geldim...:))) bende beklerim..:)))ilk kez duyuyorum Zahter'i, tadini cok merak ettim...afiyet olsun...sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. Selamünaleyküm ablacım, cesaret veren samimi yorumunuz bizi çok mutlu etti çook teşekkür ederiz:)
    Bize Ürdünden gelen Zahteri, kahvaltıda ve hamurlarda kullanıyorum, yapımı gerçekten çok zahmetliymiş ayrıca içeriğinin bu kadar teferruatlı olduğunu bilmiyordum, bizimkinin içinde leblebi ve karpuz çekirdekleri yok (çok şaşırdım). ben azıcık susam kavurup birazda sumak ekliyorum. Annenizin ellerine sağlık herkese şifalar olsun:)sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. mono03:07

    Bizim tarifde de kavun ici cekirdegi yok....Herkese tavsiye ederim...Bagimlilik yapici bir lezzete sahiptir.... ince dilimlenmis ekmeklerin uzerine zeytinyagi ile karistirilarak surulup , firina verilierek de yenebilir...

    YanıtlaSil
  13. Mono cugum, ziyaretin icin cok tesekkürler.
    Bizde kavun ici cekirdegi özellikle eklenir, cünkü daha lezzetli ve harika bir tad veriyor. Kavun ici cekirdekli olan la olmayan arasindaki farki yiyince anliyorsun, sevgiler...

    YanıtlaSil