Ayva Lokumu- Ayva Ekmegi - Quittenbrot

Bu harika ikramlik Ayva Lokumlarini 56.PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ'NE (lezizce)Lezzet Günlügüm arkadasima yolluyorum, kolay gelsin canim.

Gecen hafta eski is arkadasim Gaby´in evinde davetliydim. Arada bir alti eski is arkadasi sira ile birbirimizde bulusup hosca vakit geciriyoruz. Gaby`nin harika pastalarinin yanda bu nefis "Ayva Ekmegi" diye adlandirdigi bu tatliyi Renate getirmisti. Kendisinede arkadasi hediye etmis, begenmis ve bizimde tadmamizi istemis.
Ben buna "Ayva Lokumu" diye de ayri ad verdim, cok nefis bir tadi vardi. Ayva zamani gelince muhakak bende deniyecegim. Yildizli, ayli bisküvi kaliplari ile kesilerek de yapilabilinir.

Malzemeleri:
2 kg Ayva
1 kg Seker
1 y.k. Portakal kabugu rendesi
Tepsi icin yagli kagit
2 y.k. yag tepsi icin

Yapilisi:
Ayvalari bir bezle iyice silin. Saplarini ve cicek yerlerini kesip cikarin ve ayvayi dörde dilimleyin. Tencereye alip yaklasik yarimlitre su ekleyin ve agzini kapiyarak 50 dakika kayantin. Pismis ayvalari Blenderdan gecirerek püre olmasini saglayin. Icine sekeri ve portakal kabugu rendesini ilave ederek karistirarak kaynatin. Püreniz tencerenin dibinden ayrilacak sekilde pisinceye dek.
Tepsiye yagli kagidi serip üzerine 2 yemek kasigi yagla yaglayin ve bu pisen püreyi tepsideki yaglanmis kagidin üzerine istege göre 1-2 cm kalinliginda aktararak yayin. 2 gün kurumaya birakin veya firini 75 derece isitip 1,5-2 saat icinde agzi az acik olarak pisirin.
Iyice kuruduguna emin oldugunuz ayva ekmegini firindan alip istediginiz büyüklükte dilimliyerek kesin.
Istege göre sekere veya hindistan cevizine bandirarak soguttuktan sonra cam kavanozlarda saklayin.
Afiyet Olsun!!!

Quittenbrot

Zutaten:
2 kg frische Quitten
1 kg Zucker
1 EL Orangenschale
Backpapier fürs Blech
2 EL Öl fürs Blech

Zubereitung:
Die Quitten mit einem Tuch gründlich abreiben. Stiele und Blütenansätze entfernen. Die Früchte vierteln und mit Wasser bedeckt ca. 50 Min. kochen lassen. In einem Sieb abtropfen lassen. Das Quittenmus durch ein Sieb streichen und 1 kg abwiegen.
Das Quittenmark mit Zucker und Orangenschale zum Kochen bringen. Unter Rühren kochen lassen, bis sich die Masse vom Topfboden löst.
Ein Backblech mit Backpapier belegen und mit Öl bestreichen. Die Quittenmasse ca. 1 cm dick darauf streichen. Das Quittenbrot ca. 2 Tage trocknen lassen. Sobald sich die Oberfläche trocken anfühlt, wenden, damit die andere Seite trocknet.
Das Quittenbrot in Würfel oder Rauten schneiden.

Guten Appettit!!!

17 yorum:

  1. Ooo portakal aroması nefis yakışmıoştır çok hoş bir ilramlık ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,

    Ne kadar ilginç.Tadı güzeldir eminim.ÇÜnkü Yapımı pestile benziyor.
    Bende denemek istiyorum fırsat bulursam.

    Sevgiler*

    YanıtlaSil
  3. http://belguzar anne.blogspot.com15:00

    merhaba lezız görünüyor elıne sağlık

    YanıtlaSil
  4. Değişik bir tarif görüntüsü harika ilk fırsatta demek istiyorum elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. ne güzel görünüyor ablacım
    hazırlayanların eline sağlık
    ayva zamani iken denemek lazım


    sevgiyle kal ablacım

    YanıtlaSil
  6. ellerinize sağlık değişik bir lezzet.sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Canımcım güzel yorumun ve katılımın için çok teşekkür ederim.Bende deniycem tarifini inş.
    Sevgilerimi bıraktım canım...

    YanıtlaSil
  8. Çok değişik bir tarif gerçekten lezzeti süperdir eminim yapanın ellerine sağlık...öpüyorum canım

    YanıtlaSil
  9. Adsız04:23

    Tarifinizi etkinlikte gördüm,ne kadar farklı ve güzel bir tarif!elinize sağlık,sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. vefalı arkadaşım benim,güzel yorumların ve desteğin için çok teşekkür ederim.
    Harika bir tarifle gelmişsin yine.Bunu mutlaka yapmalıyım ama ayva zamanı geçti:)Deiğin gibi seneye inşaallah.
    Arkadaşınında seninde ellerine sağlık.Allah'a emanet ol canımsın...

    YanıtlaSil
  11. cok degisik ve nefis bir tarif
    ellerine saglik ayse ablacim

    YanıtlaSil
  12. harika olmuş pestilin kalını gibi seneye inşallah yaparım eline sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Adsız16:25

    Merhaba. Tarif için teşekkürler. Ayva lokumu, Türk patentli bir lokumdur. Patenti Bilecik ilinin Osmaneli ilçesine aittir. Şu sıralar da bu ilçede imalathanesinin kurulmasına yönelik girişimler mevcuttur. Yani bu tarifini verdiğiniz lokum tek Türk patenti olan lokumdur. Osmaneli Ayva Lokumu adı altında bulabilirsiniz. İsteyenler bana da ulaşabilir; zira ayva lokumu yeni bir ürün ve heryerde bulamayabilirsiniz. Sipariş etmek isteyen var ise nazli_ipek@hotmail.com adresinden bana ulaşırsa yardımcı olabilirim :)

    YanıtlaSil
  14. Adsız16:27

    Merhaba. Tarif için teşekkürler. Ayva lokumu, Türk patentli bir lokumdur. Patenti Bilecik ilinin Osmaneli ilçesine aittir. Şu sıralar da bu ilçede imalathanesinin kurulmasına yönelik girişimler mevcuttur. Yani bu tarifini verdiğiniz lokum tek Türk patenti olan lokumdur. Osmaneli Ayva Lokumu adı altında bulabilirsiniz. İsteyenler bana da ulaşabilir; zira ayva lokumu yeni bir ürün ve heryerde bulamayabilirsiniz. Sipariş etmek isteyen var ise nazli_ipek@hotmail.com adresinden bana ulaşırsa yardımcı olabilirim :)

    YanıtlaSil
  15. Merhabalar Nazlicigim, ziyaretin ve yorumun icin cok tesekkürler. Bu ayva lokumunu ilk defa türk mali diyen duydum. Cünkü almanyada yillarca var ve evel hafta gittgim Italyanin Bergamo sehrinde dahi cesitli sekerleme satan bir markette rast geldim. Bende bu haft evde yapmayi düsünüyorum.
    Selamlar....

    YanıtlaSil
  16. Evet doğru yıllardır almanlar yapıyor bunu

    YanıtlaSil
  17. Evet almanyada yıllardır yapılır bizim yasimizdaki almanlar bilir nasıl yapıldığını gençler için bir şey diyemem ben bugun yapmaya başlıyorum hemde dalından aldima ayvalari

    YanıtlaSil