28 Eylül 2009

Baklava ve Su Bögregi


Merhabalar arkadaslar,
Ramazan, bayram, tasinma islerimiz, yorgunluk ve rahatsizliklar bitti.
Allahim her yil bu günlere cümlemizi saglik sihhatle cikarsin insallah.
Evin tasinma isi ve düzenini yaparken bayrama hazirlanmak icin Dünürümün bayram icin bana yaptigi Su Bögreyi, Lahana sarmasi ve Baklava icin burdan tesekkür ederek, tarif vermeden fotolari sizlerle paylasmak istiyorum.( Lahana sarmasini cekmedigimden onu paylasamiyorum)

Sagolsun Gülsüm hanim, bu telasimizin icinde cok yardimci oldu ve ayrica da bu nefis tatli ve bögreyi ile misafirlerimize de ikramlik hazirladi.
Almanyada olali da ilk defa olarakda bayram kahvaltisina kedilerin giderek de güzel bir bayramlasma yapmis olduk. Kendisine buradan tekrar her sey icin cok tesekkür ediyorum.

19 Eylül 2009

Kahke

Dostluğu, sevgiyi ve geleceği...
Aşımızı, ekmeğimizi, soframızı...
Hüznümüzü, acımızı, yalnızlığımızı paylaştığımız;
birlik ve beraberliğimizi,
kardeşlik ve dostluğumuzu en sıcak şekilde hissedeceğimiz
Mübarek Ramazan Bayramınızı tebrik eder,
mutluluklar dilerim.

Hiiim evimin ici buram buram memleket koktu. Annemin yaptigi mis gibi kahkelerden bu yil yine yaptim. Kahke ve gerebic bizim Kilis in vazgecilemez Ramazan Bayrami ikaramlarindan dir.
Baklava, sobiyet, katmer taze taze yenir biter ama bu gerebic ve kehke ikilisi her zaman icin uzun zaman saklanan ve dayanan tazeliyiginden hic bir sey kaybetmegen nefis yöresel tatlimizdir.
Birde malzemelerine nefis halis Zeytinyagi konunca lezzete diyecek yoktur. Ayrica icine konulan, rezen, cörek otu, susam ve mahlep de buram buram kahkenin nefisligini ispatlamak icin olmazsa olmazlardan dir.
Iste yine daha evelki tarifimden hafif degisiklige ugrayan yine tadina doyamadigim nefis Kahke tarifim.
Bu arada bu Gerebic ve Kahke Fotolarinida yegenim Ali cekti belirtmeden edemiyecegim.
Ellerine saglik Alicigim, seni simdiden cok özledik haberin olsun, sevgilerimle...

Kahke
Malzemeleri:
1,5 su bardagi Irmik
1,5 su bardagi Zeytinyagi
1,5 su bardagi Süt
1,5 su bardagi Seker
2 yemek kasigi Rezene
2 yemekkasigi Susam
1 yemek kasigi Cörekotu
1 kahve kasigi Mahlep
1 pak. Kabartma tozu
Aldigi kadar Un
Yapilisi:
ilk islem olarak Rezene dövülür veya kahve makinasinden cekilir. Bir tavaya susam, cörekotu ve rezene konularak hahfif kavrulur.
Yogurma legenine 1 tam yumurta birde beyazi kirilir (1 yumurta sarisi üzerine sürülecek). Süz ve seker de ilave edilerek karistirilir. Tüm diger malzemeler eklenereke un ilavesi ile yumusak bir hamur elde edilir. Hamur yarim saat dinlendirilip, ceviz büyüklügünde parcalar alinarak elde yuvarlanarak ufak simitler yapilir ve tepsiye dizilir.
Ayrilan bir yumurta sarisina 1 yemek kasigi süt ilave edilerek cirpilir ve kahkelerin üzerine sürülür.
175 derecedeki firinda 25-30 dakika pisirilir.
Soguyan Kahkeler saklama kabina alinarak muhafaza edilir.
Afiyet Olsun!

18 Eylül 2009

Gerebic


Bayram yaklasirken, Kilis´ten duydugum son haberler, herkesin Gerebic yapiyor olmasi. Komsuya gerebice yardima gidenler. Gerbic yapmak icin firindan randevu alanlar. Annemlerin firincisi her sene özel gerebic saatleri ayarlar müsterilerinin koca kara firin tavalarinda gerebicleri firinda pisiriri evlere yollar. Tüm ara sokaklar ve firinlar bu siralar pide ekmeklerin yerine gerebic kokulari ile sokaklari süsler.
Iste bende bu gelenegi burda almanyada sürdürerek evde kendimin firininda gerebicler yaptim. Bu defaki tarifim daha da nefis oldu ve bayram gelmeden benim gerebicler bitmek üzere....
Herkese Hayirli, Saglikli ve huzurlu Bayramlar dilerim....

Gerebic
Malzemeleri:
2 su bardagi Zeytinyagi
2,5 su bardagi Un
5 su bardagi Irmik
bir fiske Tuz
2 yemek kasigi Seker
1 pak kabartma tozu
aldigi kadar süt ve su karisimi yaklsaik 2 su bardagi
Ici:
300 gr ceviz kiyilmis
1 su bardagi seker
1 cay kasigi tarcin
1 cay kasigi karanfil
1 cay kasigi Zencefil
üzerine:
Pudra sekeri

Yapilisi:
Irmik ile un karistirilir. Diger malzemeler de ilave edilerek cok sert olmayacak bir hamur yogrulur ve yarim saat dinlenmeye birakilir.
Diger taraftan cevizin icine seker, tarcin, karanfil ve istege göre zencefil eklenerek karistirilir.
Hamurdan ceviz büyüklüyünde parcalar alinir. Her parca isaret parmagi ile ortasindan bastirilarak ortasi acilir ve icine ceviz karisimi eklenir.
Gerebic kalibinin icine bastirilarak sekil verilip cikarilir. Tepsilere yerlestirilir ve 180° firinda 25 dakika tam pemebelesmeden cikarlilir. Hafif soguyan gerebiclerin üzerlerine pudra sekeri elenir. Saklama kablarinda bir ay ve daha cok serin ve rütübetsiz yerde saklanir. Bayramda gelen ve daha sonralari ani gelen misafirler icin harika bir lezzettir.
Afiyet Olsun!
Not: Yarin de Kahke Tarifim geliyor sirada...

13 Eylül 2009

Mürdüm Erik Püreli Krep


Herkese güzel iftarlar diliyorum, Bayrama bir kac gün kala, nihayet ben biraz olsun yeni evime yerlsemeye ve alismaya gayret gösteriyorum ama bayramda insallah tam yerlesmis olurum, cünkü diger evimden burasi baya farkli ve cogu esyalarim buraya denk gelmiyor, perdeler, halilar, dolap....
Bir mola verip arkadasim gelibolu17-midedenkalbe nin davetine, yegenim Ali nin ve oglumun hazirladigi bu nefis Mürdüm erikli Kreple katilmak istedim.
Canlarim benim birde tabaga böyle güzel yerlestirip bana servis yaptilar.
Arkadasima ayrica calismalari icin kolay gelsin diyerek tarife geciyorum.

Malzemesi:
200 gr. un
4 yumurta
1 bardak süt
1 Y.K. siviyağ
1 tutam tuz
Icine:
500gr. Mürdüm erigi püresi veya Elma Püresi
Pudra şekeri
Erik dilimleri, karpuz dilimi
Bal üzerine süs olarak gezdirmek icin
Hazırlanışı:
Cirpma kabinda un, süt, yumurta, yağ ve tuzla akıcı bir hamur elde edip 1 saat dinlenmeye bırakın. Krepler taflon tavada incecik pişirdikten sonra her bir krepin içine erik veya elma püresini sürün. Krepleri rulo halinde kıvırın. Krepleri hafifçe yağlanmış bir fırın tabağına dizin. Üstüne pudra şekeri serpin. Sıcak fırında 5-10 dakika tuttuktan sonra servis etmeden önce tekrar üstüne pudra şekeri serpin ve erik dilimleri ve karpuz parcasi ile süsleyip üzerine biraz bal gezdirin.
Afiyet Olsun!

Bunlarada bakmak istermisiniz

Related Posts with Thumbnails