30 Ocak 2009

1. yari yil karneleri alindi!


Almanyanin Schleswig-Holstein Eyaletinde karneler bu gün alindi.
4 aydir calistigim ilk okulda cocuklarin bazilari karnelerindeki kötü durumlarindan dolayi aglarken, bazlari zayiflari olmadiklarindan memnun, bir kismida karneleri cook iyi oldugu icin cok sevincliydiler.
1. yari yil karnesi alindi ama burda yari yil tatili olmadigindan, pazartesi cocuklar yine okula devam edecekler. Almanyada, sonbahar, kis ve ilk bahar aylarinda asagi yukari 15 günlük tatiller var. Yaz tatili ise sadece 6 hafta ve her eyaletin tatili genellikle ayri zamanlarda . Her sene bu tatilerin zamani degisiyor.
Bu gün karnelerin alinmasi dolayisi ile cocuklar okludan erken alindi, hic birinin bu gün ev ödevi yok idi. Ev ödevleri olmadigindan, ev ödevi grupunda olan arkadaslarla bende eve erken döndüm..
Tüm cocuklara 2. dönemde basarilar diliyorum.

25 Ocak 2009

Otlu Labnepeynirli Hamur torbaciklari - Windbeutel mit Kräuterquark Gefüllt


Yeni projeme katilan Anke´nin gecen haftaki toplantiya gelirken yapip getirdigi bu hamurcuklari sizlerle paylasiyor ve arkadasimizin fzehra´nin P.D.C.S etkinligine yolluyorum.

Otlu Labnepeynirli Hamur torbaciklari

Malzemeleri:
250 ml Su
100 g Tereyagi veya Margarin
Tuz
125 g Un
4 Yumurta
500 g Labne Peyniri
2-3 yemek kasigi süt veya kremsanty
1 er kasik ince kiyilmis Maydanoz, taze sogancik yesilleri, kekik, nane v.s
1 y.k Limonsuyu

Yapilisi:
Su, yag ve bir fiske tuzu bir tencerede kaynatin. Unun hepsini hemen icine aktarip, mixerle hamur tencereden ayrilana kadar cirpin.
1 yumurtayi ilave edip cirpin ve hamurun biraz sogumasini saglayin. Sonra diger yumurtalari da ekliyerek hamuru iyice karistirin. Tepsiye yagli kagit serin. Hamuru sikma torbasina alarak kücük hamurciklar cikarin. Yaklasik 12 hamur olacak. Isitilmis firinda 170° de 30-35 dakika pisirin.
Labne peynirin icine limonsuyu, süt veya sivi kremsantyi ve itediginiz otlari karistirin. Pisen hamurla biraz soguyunca ortadan kesilir ve bu labne peynir karisiminda ortasina bolca sürülür ve kesilen parca üzerine oturturularak tüm hamurlar böylece hazirlanir.
Cay saatinde veya kahvaltida ikram edilir.
Afiyet Olsun!

Windbeutell mit Kräuterquar Gefüllt

Zutaten:
250 ml Wasser
100 g Butter oder Margarine
Salz
125 g Mehl
4 Ei(er)
500 g Quark (Magerquark)
Schlagsahne
Kräuter (Petersilie, Schnittlauch etc.)
1 EL Zitronensaft

Zubereitung:
Wasser mit Fett und 1 Prise Salz aufkochen. Das Mehl auf einmal zugeben und mit dem Handrührgerät bei ausgeschalteter Kochplatte so lange kneten, bis sich der Teig vom Topfboden löst.
1 Ei unter den heißen Teig kneten, etwas abkühlen lassen, dann 3 Eier nach und nach hinzufügen. Den Teig in einen Spritzbeutel füllen und 12 Tupfen auf ein mit Backpapier belegtes Blech spritzen. Im Backofen bei 170-190°C (Umluftbackofen 160-180°C) auf unterer Schiene 30-35 Minuten backen.
Quark mit einem Schluck Sahne, etwas Salz, Zitronensaft und gehackten Kräutern glatt rühren.
Windbeutel aufschneiden und Quarkmasse einfüllen. Anrichten.

23 Ocak 2009

Kitabimiz Cikti!


Bir yil boyunca yaptigimiz Uyum Projesi adi altindaki, alaman ve türk bayanlarla yaptigimiz Projenin, yilbasindan evel uzun calismalar ve emeklerin verildigi bu kitabimiz yayina hazirlandi.
Burdaki ve cevre sehirlerdeki kitapcilara dagilarak satilmaya baslandi.
Yilbasindan evel Belediyedeki ve Valilikdeki bayanlarin esitlik dairesinin düzenledigi basin toplantisinda, almanlarin sorumlusu Sigrid arkadasim, türklerin sorumlusu ben, belediye baskani, vali, eski sefim, kursu yaptigimiz okulun müdürü de olmak üzere büyük bir basin toplantisi yapildi ve ertesi gün sigrid ve ben gazetelerde koca koca fotograflar ile kitabin tatnitimin yaptik.
Projemiz 1 yil tam tesekküllü devletin yardimi ile devam etmis, 2. yilinda devletten bir kisim yardim alinip bazilarin herkes kendi karsilamisti.
Bu projenin amaci almanlarin ve türklerin bir birleri ile kaynasmasi, alman ve türk kültürünü ögrenmek, akillari kurcalayan bazi kültürel ve dini sorulara cevap vermekti. Tabi bu arada bulusmalarda yemek kültürünü de tanitmak isin en zevkli yaniydi. Bir okulun mutfaginda bulusup, Hidirilyas, asure günü, Iftar, Ramazan bayrami, kurban bayrami gibi kutlamalr yaparken. Almanlarinda noel, yumurta bayrami, hasat sükran günlerini tanidik.

Ilk baslarda zorluklar oldu, arkadaslarin cogu almanca bilmiyor, yanlis anlasmalar oluyordu. Ben aralarinda tercümanlik yaparken baya gerildigimde cok oldu.
Yemek yaparken etleri ne kadar ben türk kasabindan alsamda, alisveris sirasinda tarifte olan bir et suyu tabletinin almanlarin bilmeden alman marketinden almasi, icinde domuz olabilecegi endisesi ile türklerin o yemegin hic tadina bakmamalari, bazi zorluklarla karsilasmaya sebep oldusada sonra konunun hassasiyeti anlatilinca daha cok dikkkat edildi ve bu gibi konularda daha cok dikkkat edilmeye baslandi.

Bir yil nereleri gezdik, ne yemekler yaptik, hangi bayram ve özel günleri kutladik, yil boyunca cekilen fotograflar ve yazilan raporlar isiginda bu kitap yayinlandi ve cok begeni ile satiliyor.
Projemiz su an 3. yilinda ve bizim dostluk hale devam ediyor, devletten her hangi bir yardim alinmadan bayanlar birbirlerini ziyyaret edip, elisleri yapiyor, konusup sohpet ediyorlar.
Bu proje hakkinda daha evel yazdiklarimi burdan bakabilirsiniz.

Eski blogumda da bu Projem ile ilgili cok Fotograflar eklemistim oraya bakmak isteyenlerde burdan buyursun.

20 Ocak 2009

Havuclu ve Cevizli Kek



Esimin cook sevdigi Havuclu ve cevizli keki bir hafta icinde ikinci yapmam, kisin havuclar lezzetini yitirmeden tavsie ederim.
Malzemeleri:
400 gr Havuc rendelenmis
1 su bardagi iri cekilmis Ceviz
4 Yumurta
1,5 su bardagi Seker
1 su bardagi Sivi yag
2 su bardagi Un
1 pak. Vanilya
1 pak. Kabartmatozu
1 cay kasigi Tarcin

Yapilisi:
Yumurta ve seker köpük köpük cirpilir. Sivi yag eklenerek cirpmaya devam edilir. Elenmis un, kabartma tozu ve vanilya sekeri eklenir. En son rendelenmis havuc, iri cekilmir cevizler ve tarcin eklenerek karistirilir. Kek kalibi yaglanarak hamur icine alinir ve 175° isitilmis firinda 40 dakika pisirilir. Soguyunca kaliptan alinarak dilimlenerek servis yapilir.
Afiyet Olsun!

18 Ocak 2009

Iyiki Dogdun Nurcan!

Bu gün benim kizimin dogum günü. Kendisine saglikli, mutlu ve huzur dolu yillar dilerim.


Aksam kizima bu Muzlu ve Ahududulu Pastayi yaptim. Ümit ederim ki begenir.
Hos kizim benden güzel pastalar yapmaya basladi ben onun kadar ugrasamasamda kendi capimda bir seyler yapmaya calistim.

Dilerim yeni yaşında mutlulukların en güzelini yaşar,
başarı merdivenlerini kolaylıkla tırmanırsın ve dilerim yüzün hep güler,
neşeni hiç yitirmezsin. Dünyada eşsiz bir güzellik varsa o da kalbindedir.
Hayatının bundan sonrası kalbinin güzelliği gibi geçsin.
Hep sevgi dolu kalman ve mutlu olman dileğiyle...
Doğum günün kutlu olsun!

Tarifi ilerde eklegecegim, bu gün dünürlerimiz ziyarete gelecek ve benim acilen mutfaga gecmem gerek, hepinize hayirli günler....

Malzemeleri:
5 yumurta
125 gr Seker
150 gr Un
1 Vanilyasekeri
1/2 pak Kabartmatozu
1 y.k. sicak su
1 fiske Tuz

Ici ve üzeri icin;
1 kavanoz 450 gr Ahududu receli (3 y.k üzeri icin ayrilir)
2 Muz
1 Pak Vanilyali Puding
Süt ve seker (Puding icin)
1 Yumurta
1 y.k. Tereyagi

Üzerine:
500 gr sivi Kremsanti
1 pak Kremsantisertlestirici
1 pak. Vanilyasekeri
2-3 y.k. cikolata rendesi
2-3 y.k. file Badem

Yapilisi:
Yumurtalar sarilari ve beyazlari ayri ayri cirpma kabina alinir. Önce yumuta sarisi bir kasik sicak su ile cirpilir. Krema haline gelince icine seker ve vanilya sekeri azar azar ilave edilerek, güzelce cirpilir. Diger kabdaki yumurta beyazlarida bir fiske tuz ile kar gibi oluncaya kadar cirpilir. Yumurta sarisi beyazina ilave edilir, un ve kabartmatozu elenerek, yavas yavas eklenerek tahta kasikla karistirilir. Yuvarlak kek kalibina alinip 175° de 20 dakika pisirilir.
Arasi icin paket üzerindeki tarife göre puding pisirilir, ocaktana almaya yakin 1 yumurta ve tereyagi eklenerek hizla cirpilir ve ocaktan alinir. Soguyan kek ikiye kesilir. Ilk katina Ahududu receli sürülür(3 yemek kasigi üzeri icin ayrilir). 1 cm kalinliginda kesilmis muzlar recel sürülmüs pastaya dizilir. Ikinci kek üzerine yerlestirilir. Ortasina 3 kasik recel sürülür diger bosta kalan yerleri ve kenarida cirpilmis kremsanti ile kapatilir. Bicakla recelin üzerinden kremsantiye dogru sekiller verilir. Cikolata rendesi ve File badem ile üzeri ve kenarlar kaplanir. Buzdolabinda en az 2 saat sogutulduktan sonra servis edilir.

Afiyet Olsun!

Not: Kizim, misafirlerimiz ve ev halki pastami cok begendiler. Tadi cok hafif ve keki cok güzel kabarmisti. Pasta yapmak istegenlere bu Pastanin hamurunu siddetle tavsiye ediyorum.

14 Ocak 2009

Lübeck Noel Pazari Gezisi


Yilbasindan evel Projemizin bayanlari ile Lübeck`in yilbasi pazarini gezmege gittik. Grubumuzdaki alman, pakistanli, cinli ve türk arkadaslar ve kücük cocuklari ile birlikte güzel bir gezi olmustu. Ancak bu gezi hakkindaki fotograflari hala yayinlamadigim fark ederek yeni hazirladim.
Bu grupla projemiz bu yilda devam edecek ve yeni paylasimlarim olacaktir eminim.
Lübeck`in tanitimini sizlere daha evelde yapmistim. Lübeck in bu meshur "Holstentor" yapisini daha evel göremedigimden, fotografini bu defa görüp cektim.


Melisa ve Flix de bizimle güzel yerler görmek icin sabirsizlaniyor.

Noel Pazarinin süslenmis degisik manzaralari ve isiklandirmalari.


Her bir hikayeye uygun güzel konzepler hazirlanmis.

Nole Babanin yaninda resim cekilmezsek olmaz dimi ama.

Son olarak da Tren istasyonunau yanindaki Köz Urfada nefis Iskender Kebaplar yendi.

8 Ocak 2009



Grip asisi oldugum halde felaket grippe yakalandim.

SAĞLIK

“Yeryüzünde muteber,

Nesne yok devlet gibi

Olmaya devlet cihanda,

Bir nefes sıhhat gibi.”


İşte böyle söylemiş,

Büyük Sultan Süleyman.

Sağlığı önde tutmuş,

Krallıktan her zaman.


Sağlık öyle bir mülk ki,

Kaybedince bulunmaz.

Bir can telef olursa,

Başka bir can alınmaz.


Sağlıklı yaşamanın,

Kuralını bilmeli.

Sıhhatli bir baş için,

Vücut sağlam olmalı.


Bil ki “Sağlam vücutta,

Sağlam kafa bulunur.”

Sağlığın bilgileri,

Okullarda alınır.


Nurettin ERTEKİN

Not: Foto ve siir net den alinmistir!

Blogcu arkadasim Hayattan Yansimalar`in yorum olarak bana yolladigi bu netten alinmis cok önemli bilgiyide buraya ekliyerek kendisine cok tesekkür ediyorum. Allahim tüm hastalara sifa versin insallah. Ben Allah sükür bu gece ateslenmedim, sabah uyaninca gülerek, Allaha sükrederek kalktim ama kalkinca hapsirmalar, basagrisi ve burun akintisi son siddet hala devam ediyor(11.01.09)

Durduk Yere Grip Aşısı Olmayın....

Grip geçiren kişinin vücudunda o virüse karşı koruyucu antikorlar oluşur ve bir daha aynı virüsle karşılaştığında etkilenmez. Nietzsche'nin 'Beni öldürmeyen, beni güçlü kılar...' dediği gibi geçirdiğiniz her gripten daha güçlü çıkarsınız. Bu yüzden grip olmaktan korkmayın. Tavuk suyuna çorba, nane limon, ıhlamur için, bol bol sebze meyve yiyin, en önemlisi, istirihat edin, biraz tembellik yapıp gribin tadını çıkarın...
Çocuklarınıza 'doktoru özellikle önermedikçe' grip aşısı yaptırmayın. İçeriğindeki 'timerosal' katkı maddesinin cıva içerdiğini ve çocuklar için nöro-nefrotoksik (sinirler ve böbreklere zehirli etki) olabileceğini unutmayın...
Grip aşısının aşı yerinde şişlik, kızarıklık ve ağrıya, nadiren de olsa bizzat kendisinin grip benzeri bir hastalığa yol açabileceğini bilin. Occulo-respiratory sendrom dediğimiz bu durumda hırıltılı öksürük, gözde kızarma, ateş ve kas ağrıları ile grip benzeri bir tablo ortaya çıkar.
Grip aşısının özellikle yumurta alerjisi olan kişilerde nadiren ürtiker ve anaflaktik şoka neden olan alerjik reaksiyonlar yapabileceğini bilmenizde fayda
var...
Unutmayın ki grip aşısı sadece seçilen bazı grip suşlarına (cinslerine) karşı koruma sağlar. Aşı olmanız 'kesinlikle grip olmayacağınız' anlamına gelmez.
Peki kimler aşı olacak? FDA, basit bir gribin hayati risk oluşturacağı kadar düşkün ve yaşlı insanların, astımlı ve kronik bronşitli hastaların, kalp hastaları, böbrek hastaları, şeker hastalığı, AIDS gibi kronik hastalığı olanların grip aşısı olmasında fayda olduğunu söylüyor.""

Dr. Murat Kınıkoğlu, 08.10.2006, AKŞAM

6 Ocak 2009

Ankarali Arkadaslara Duyru!

Merhabalar Arkadaslar,
arkadasimiz Nalan´in, Kaat´i sanatinin kurs duyrusunu sizlerle paylasmak istiyorum.(arkadasimizin diger blogu)
Bu unutulmaya yüz tutmus el sanaatimizi yasatmak ve ögretmek adina arkadasimiza basarilar diliyorum.
Ankara´li arkadaslara duyrulur, bol katilimli güzel paylasimlar olur insallah.
Ankarililari kiskandim inanin, keske Ankara´da olsaydimda bende katilsaydim dedim.

ANKARADA KAAT'I KURSU AÇIYORUZ



Kaatı sanatını Tanıtmak ve öğretmek amacıyla işbirliği yaptığımız IZMIR KULTUR VE DAYANISMA DERNEGI
(Ankara'da Yaşayan İzmirliler)ile hazırladığımız proje başlıyor. Üstte ve altta afişlerini gördüğünüz bu çalışmaya katılmak isterseniz bana e-mail veya yorumla ulaşabilirsiniz.(resme tıklayarak ayrıntılı görebilirsiniz)
Ya da derneğe telefonla,e-mail ile ,şahsen de başvurabilirsiniz.

Kursumuz

Derneğimiz gençlerinin oluşturduğu Gnç-İz Proje Topluluğu, unutulmaya
yüz tutmuş geleneksel tasvir ve süsleme sanatlarımızdan biri olan
Kağıt oymacılığı sanatı "KAATI"sanatının canlandırılması ve genç
nesillere öğretilerek çağdaş, genç, enerjik bir dokunuşla
uyandırılması, hayata döndürülmesi ve geçmişten geleceğe
kazandırılması amacıyla; kaatı sanatçısı Nalan Güler ile belirli bir gruba "KAATI"
yapımının öğretilmesi; yapılacak konferans, sergi ve hazırlanacak
kitap çalışması ile de geniş bir kitlenin bu konuda bilgilendirilmesi
ve eğitimlerle canlandırılarak geleceğe kazandırılması için "Türk
Süsleme Sanatlarından KAATI Sanatını Duydunuz mu?" Projesini
hazırlamıştır. Projemiz, DPT'ye bağlı AB Eğitim ve Gençlik Daire
Başkanlığı-Ulsal Ajans arafından kabul edilmiştir.Bu Projemiz
kapsamında ayrıca Hüsn-i Hat Sanatı, Tezhip Sanatı, Ebru Sanatı
hakkında bilgilendirmeler de yapılacaktır. Ocak ayında Proje
çalışmasına başlanacak olup,dönem sonuda üretilen eserler yapılacak
bir konferans beraberinde sergilenecektir.
--
Zehra ZİHNİOGLU
Yönetim Kurulu Başkanı
IZMIR KULTUR VE DAYANISMA DERNEGI
(Ankara'da Yaşayan İzmirliler)

Tel&Fax: 0-312-435 731
Tel&Fax: 0-312-435 6803
GSM : 0-537 471 8500
e-posta : izderankara@gmail.com
Web : www.izderankara.org
Adres :Bayındır-2 Sok.No:39/8 Kızılay/ANKARA

4 Ocak 2009

Kilis Tavasi

Kilis Tavasi (Tepsi Kebabi)

500 gr Kiyma

1 ince kiyilmis Sogan

1 ince kiyilmis yesil Biber

2-3 dis Sarmisak ezilmis

Istege göre Domates salcasi, Biber salcasi

Karabiber, Kirmizi biber ve Tuz



Malzemeler tepsiye konulup yogurulur

Üzeri icin:

2 Domates dilimlenmis

3 cerliston Biber dilimlenmis

1 Sogan dilimlenmis

Firinlanmaya hazirlanmis hali

Yapilisi:

Firin icin kullanacaginiz tepsiye, kiyma , sogan, biber, salcalar ve baharatlar eklenip, hepsi beraber, güzelce yogrulur, el su ile islatilarak ve et tepsiye bastirarak yayilir. Üzerine dilimlenmis, domates, biber ve soganlar dizilir. 225 derecede önceden isitilmis firinda pisirilir.


Pismis ve yemege hazir hali
Not: Bu Kilis tavasi genelikle Kilis`de, kasaba sparis verilir, kasap hazirlayip sparis eden kisinin evinin yakinindaki firina pismesi icin yollar ve firinda pisince sicak sicak eve yollanir. Yaninda taze pismis tirnak ekmeklerle ve koyu buz gibi yapilmis ayranla nefis olur.

Iste bu gün yaptigim Kilis tavasi, ne kasapta, ne de firinda yapildi. Burada öyle bir lux`sumuz yok. Onun icin kendi yaptigimi sizlerle paylasmak istedim.
Afiyet Olsun!

1.Not: Kilis Tavasi, Kiliste lokantalarda ve kasaplarda belki daha degisik yapilsada benim ailede böylece sevildiginden, tarifi benim yaptigim sekilde veriyorum.

2. Not:Bu Kilis Tavasi yemegini diger blogum olan maharetler`de yayinlamistim, simdide buraya kayit ediyorum.
Hafta sonu misafirim geldiginde yapmistim, cok begenildi ama bir türlü fotografini cekemedigimden diger blogumda olani yayinladim.
Kizimda esine yapmis ve esi cok begenmis.

1 Ocak 2009

Oruk

Oruk Kilis halkinin vazgecilmezlerinden olan ve genellikle mangalda pisirilen bir Kebap türüdür.

Biz Kilis`liler bu yemeye Oruk diyoruz, ama Gaziantep`liler bu yemeyimize Kilis kebabi veya Simit Kebabi diyorlar (Kilis ve G.antep yöresinde köftelik Bulgurun adina Simit denir, orugun icine de simit girdiginde, simit kebabi diyorlar galiba). Oruk mangaldan haric, firinda veya az yapilacagi zaman teflon tavada da yapilir.
Orjinal adi Oruk`tur.

Malzemeleri:
1 kg. yagli Et veya Kiyma
1 su bardagi Ince köftelik Bulgur
1 su bardagi bulguru islatmak icin Su
1 büyük Sogan
3 dis Sarmisak
1 dolu cay bardagi Nane
1 yemek kasigi kuru kirmizi Biber
1 cay kasigi kara Biber
1er cay kasigi Biber ve Domates Salcasi, Tuz

Yapilisi:
Köftelik bulgur, genisce bir kab icinde,  su ile islatilir. Soyulmus ve dörde bölünmüs sogan, sarmisak ve tüm malzemeler katilarak et makinasindan iki defa cekilir. Sonra bu karisim, bir köfte kivamina gelene kadar biraz yogrulur.
Kücük bir kaseye biraz su konur, köfte karisimindan ara sira el islatilarak cevizden az büyük parcalar yapilir.  Ardindan, bir ele ince kebap sisi alinir diger el yine su ile ara sira  islatarak, köfteler sise saplanarak oruklanir yani ince uzun fotografta görüldügü gibi sekil verilir.  Mangalda pisirilecek ise, Izgara kullanilir ve  iyice isinmis izgaraya oruklari dizerek, hertarafi güzelce kizartilir. Bu oruklari sislerin üzerinde de pisirebilirsiniz, o zaman daha cok sise ihtiyaciniz olacaktir.
Firinda pisirilecek ise
firin tepsisi tereyagi ile bolca yaglanir ve sira sira oruklar dizilir, 225° önceden isitilmis firinda 30-35 dakika alti üstü kizarana kadar pisirilir. Bazen bir iki kisilik az malzeme ile yapilacak ise, Teflon tavada yag ilave etmeden de her tarafi iyice kizarana kadar pisirilir.
Ben bu defa servisi közlenmis biber, domates dilimleri, taze soganla ve ekmek dilimi ile hazirladim. Tabiki marol salatasi ve soguk ayranla da cok nefis oluyor.
Hafta sonu mangala gitmek istiyenlere ve evde yapmak isteyenlere sunuyorum.
Afiyet Olsun!

 



Not:
Bu Oruk yemegini diger blogum olan maharetler`de yayinlamistim, simdide buraya kayit ediyorum.

Bunlarada bakmak istermisiniz

Related Posts with Thumbnails