Alman ve Türk yöntemi ile Lahan Sarmasi

Daha evel basladigim Projelerim baska sehire tasinmama ragmen beldeiyenin istegi ve benimde onlari kirmayip kabul etmemden dolayi yine devam ediyor.
Entegrasyonun amci da iki kültürün bir birine uyum saglamasi oldugundan. Bende iki sehir ve kültürler arasindaki köprügü saglamlastirmaya devam ediyorum.
Gecen hafta bayramin ikinci günü, eski ve yeni ögrencilerimizle, arkadasim Sigrid ve benim baskanligimda, yeni dönem icin eski sehrime gittim ve projemiz Rio Tokio´yu baslattik.
Ilk bulusmamizda tanitim ve tanisma konusmasindan sonra, mevsime göre hazirladigimiz ilki Lahana ile yemek yapma günüydü. Daha evel Sigrid ile neler yapacagimiza ikimiz karar verip, alisverisi yaptiktan sonra, Almanlar, alman lahana sarmasi, bizlerde türk lahana sarmasi yaptik.
Yaninda almanlarin, üzeri visne soslu irmikli pudingi.
Türk Tatlisi olarakda benim bayram icin evden getirdigim baklava ve alman arkadasin evde yapip getirdigi elma pastasi afiyetle sohpetler esliginde yendi.
Ramazan Bayraminin ikinci gününe rast gelmesi dolayisiyla evden ikramlik Kolanya, seker ve cikolatada getirerek arkadaslara ikram ettim ve bayrami nasil gecirdigimizi anlattik.

Götürdügüm baklava (Dünürümün benim icin yaptigi) cok begenildi ve alman arkadaslar tarifi almak istegince iste orda tüm türkler koptuk. Lütfen hemen tarifi verin yazalim dediler. Gülsüm hanim, Serife hanim ve Gül arkadasim tarifi anlatmaya basladi. Sira yapilisina gelince 100 tane findik büyüklügünde yumak alinip acilacagini duyup, her yumagin 10 lu gruplar halinde tekrar acilacagini anlayinca sok olmuslardi. Yazmayi biraktilar biz bu baklavayi asla yapamayiz vaktimiz olmaz diyerek kalemi ellerinden biraktilar(Alman arkadasimiz Anke´nin yüzünün ifadesi ve elindeki kalem birakisi bana, dava hakiminin kalem kirisini andirdi). Ankenin ve diger Almanlarin hayretlerine bizler gülmekten katila kaldik.
Evet alman ve türk lahan sarmasi pisirdik, cogu arkadaslar türk sarmasini cok begendi. Bir de benim tarifteki lahan sarmasina Nar eksisi koymam onlar icin bu tarifi dahada ilginclestirip exotik bir hal ve tada dönüstürdü. Arsivimde olan Türk yöntemi ile yapilan Lahana sarmasinin tarifine burdan ulasabilirsiniz.

Alman Lahana Sarmasi

Malzemeleri:
1 Beyaz Lahana
500 gr Karisik kiyma (dana ve koyun)
2 Sogan
1 Yumurta
1 y.k. Galetetozu
4 y.k. Siviyag
1 yemek kasigi Tereyagi
2 s.b. etsuyu veya su
3 y.k. sos katilastirici veya 1 yemek kasigi un
Tuz, karabiber, kirmizibiber
yaninda yemek icin 600 gr soyulup haslanim Patates
Lahanalari sarmak icin ip

Yapilisi:
Lahana yapraklarindan ayrilir ve tuzlu suda haslanir. Kökünden ayrilmayan lahanain kökü oyulur ve genis tenceredeki kaynayan suyun icine atilarak ayrilmasi saglanir.
Diger yandan Kiyamanin icnie ince dogranmis sogan, yumurta, galetetozu, karabiber ve tuz eklenir ve karistirilir.
Lahana yapraklari bütün olarak, ikiye kesilmeden icine yaklasik 3 yemek kasigi kiyma önce elde oval sekil verilerek lahanin ortasina konulur ve kenarlari icine katlanarak sarilir. Kiyam bitene kadar yapraklar sarilir ve her yaprak ayri ayri acilmasin diye iple sarilir genis bir tavaya sivi yag ve tereyagi alinir sarilmis lahanalar icinde kizartilir. Sonra bir firin tepsisine sarmalar alinir, bir bardak icine et suyu ilave edilir ve firinda 45 dakika pisirilir. Tavadaki yaga un eklenir kavrulur ve icine et suyu ve baharat eklenerek sos hazirlanir. Lahana sarmasi sosu ve yaninda haslanmis patateslerle servise alinir.
Afiyet Olsun!

NOT: Gelecek paylasimim Lahana Müzesi ile ilgili!

10 yorum:

  1. Ablacım ellerine sağlık diğer tarifi de bekliyoruz :)))

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  2. ellerinize sağlık ablacım.Ne güzel biriş yapıyorsunuz tebrik ederim.

    EE yoktur dünyada bizim mutfağımız gibi,yapamazalar tabi baklavayı :D

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,

    Sizi tebrik ediyorum.Bizleri ve kültürümüzü tanıttığınız için.

    Sevgilerimle*

    YanıtlaSil
  4. Ne güzel bir iş yapıyorsunuz...

    YanıtlaSil
  5. Alman bir bayani baklava acarken düsünemiyorum bile,onlar Torte'de birinciler ama bizim hamurisleri onlari biraz asar gibi
    Entegrasyon icin cok güzel aktiviteler yapiyorsunuz takdirle izliyorum canim seni
    basarilar dilerim

    YanıtlaSil
  6. ablam her zaman sana olan hayranligimi bilirsin yine cok güzel bir organizasyon herkesin ellerine emegine saglik sevgiler öptüm

    YanıtlaSil
  7. herkesin emeklerine ellerine sağlık..
    harika görünüyorsunuz :))
    ne çok severim..
    sevgiler..
    güzellikler..
    iyi haftalar..

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel bir şeyi görev edinmişsiniz tebrik ederim.
    Baklavamız ve daha birçok şeyimiz şüphesiz çok uğraştırıcı ve bir o kadarda lezzetli herkesin harcı değil sanırım değilmi?
    Diğer tarifide bekliyoruz, ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  9. Harika yemeklerimizi yabancılara tanıtmanız hem gözlerine hem midelerine hitab ederek gönüllerini fet ediyorsunuz sizi cani gönülden kutluyorum herşey harika görünüyor kucak dolusu sevgiler Ayşe'ciğim

    YanıtlaSil
  10. Adsız14:30

    Baklava macerasi ve kalem kirma benzetmesi cok hos.Turklerle ne kadar iletisim icinde olurlarsa yabancilar da belki onyargilarindan siyrilir, oz hakiki Greek diye tanitilan yemeklerin tadlarin aslinin bizim oldugunu ogrenirler.

    YanıtlaSil