Pakistan Mutfagi

Internasyonal Kültür haftasinda yapilan diger mutfak kültürü de Pakistan´a ait idi.
Ben eski is yerinde düzenledigim internasyonal cafe gününde degisik mutfaklarin yemeklerini yabanci arkadaslarin yapmasina olanak saglayip hep beraber ayri ayri ülkelerin yemeklerinin tadina bakiyorduk, simdi ise bu etkinlikle almanlarda bu degisik baharatlari ve kisnisin lezzeti ile tanisip degisik ülkelerin mutfaklarinin tadina bakma imkani buldular. Pakistan´inda cok güzel baharatlari, yemek ve pilav icinde kullandiklari zencefilin mis gibi kokusu yemek yapilirken herkesi büyülüyor.
Chatmasala denilenin Baharatin icinde cok degisik b
aharatlar karistirilmistir, bunlar:

  • 1 c.k. Tuz
  • 1/4 c.k Tarcin
  • 1/2 c.k. Kirmizi toz biber
  • 1/2 c.k Karabiber
  • 1 c.k. Kimyon
  • 1/2 c.k Zencefiltozu
  • 1/2 c.k. Kisnistozu
  • 1/2 Nar tohumu
  • 1/2 c.k. Mango Tozu
  • v.s iste bunun gibi baharatlarin karisimina Chatmasala deniliyor ve Pakistanlar cogu yemeklerinde bu baharati kullaniyorlar.
Chapati, Dhall ve Chana Yufka ile Mercimek ezmesi
Yufka (Chapati)

Malzemeleri:

500 gr Un Typ 1050
1 cay kasigi Tuz

aldigi kadar su

Yapilisi:

Un ve tuza su ilave edilerek kulak memesi yumusakliginda bir hamur hazirlanir. Hamur 15 dakika dinlendirilip 12-15 yumak yapilir her yumak tabak büyüklügünde merdane ile acilarak, sacda, firnda veya tavadaiki tarafida kizarana kadar pisirilir. (Saira´nin özel bir elektirikli firini vardi onun icinde pisirdi, ama Pakistanda tandirlarda pisirdiklerini anlatti)

Mercimek ezmesi (Dhall)

Malzemeleri:

500gr kahverengi Mercimek
3 dis Sarmisak
200 gr Tereyagi

1 demet taze Kisnis

5 aci sivri Biber

1 bas parmak kalinliginda ve büyüklügünde taze Zencefil

1 cay k. pul kirmizi Biber
Tuz

1/2 cay kasigi Turmerik (degisik bir eksi meyva ezmesi, bunun yerine yarim limonsuyu da kullanilabilinir)

1 c.k. Kimyon


Yapilisi:

Mercimek yikanir ve 2 litre su ilavesi ile kaynatilir. Icine tumarik, iri dogranmis samirsak, tuz ve pul biber konularak mercimek yumusayana dek pisirilir. Kisnis ince dogranirve biberler de ince dogranarak mercimeye ilave edilir. Tereyagi tavada isitilir icine taze olan zencefil ince ince ince ama daha iyisi havanda dövüldükten sonra tereyagida kizartilir ve hemen kimyonda ilave edilerek hemen mercimegin üzerine aktarilir. Ocaktaki mercimek 5 dakika daha pisirilerek Chapati ile servis edilir.
Afiyet Olsun!



Nohut Salatasi (Chat)

Malzemeleri:

1 kg Patates
1 kutu haslanmis Nohut (450gr)

5-6 taze yesil Sogan

1 aci sivri biber

1/2 demet taze Kisnis

2 cay kasigi Chatmasala (Pakistanin karisik Baharati)

1/2 cay kasigi Tuz
2 Papris yukardaki yufkanin sacda degilde yagda kizartilmisi

1 Limon suyu


Yapilisi:

Patates haslanir, kabuklari soyulur ve sogumaya birakilir. Nohutlar yikanir ve süzülür. Sogan,biber ve kisnis incecik kiyilir. Patatesler 2 cmlik küplere kesilir, diger malzemelerle bir kasenin icne alinir. Limonsuyu ve tuz ilavasi ile karistirilir. Papris yani kizarmis ekmek bir tabaga ufalanir, tabagasalata alindiginda o kizarmis ekmek dende yaninda alinarak servis edilir. Afiyet Olsun!

NOT: Diger sayfamdaki "Eyalet Bahce Fuari´ni" gezmek isteyenler burdan buyursun...

17 yorum:

  1. Ellerinize saglik,degisik lezzetler...bizim Paris'te Hindistan ve Pakistan restoranlari rövansta...bir kere gittim ama ben pek begenmedim,hele yemeklerin kokulari çok agir,bir türlü yiyemedim...ama ekmegi yerdim simdi...sevgiler

    YanıtlaSil
  2. ablam ablam canim ablam
    ne güzel böyle böyle dünya mutfaklarinida tanitman hersey enfes görünüyor tabiki herseyi denemek lazim katilan herkesin ellerine saglik ablacim sevgiler iyi pazarlar

    YanıtlaSil
  3. Canım arkadaşım sizi gönülden kutluyorum bizim kültür elçimizsiniz ne mutlu size bu güzel işlere gönül verip hakkıyla yerine getiriyorsunuz ellerinize, emeğinize, yüreğinize sağlık diyorum kucak dolusu sevgilerimi bırakıyorum hayırlı pazarlar canım

    YanıtlaSil
  4. Adsız12:16

    Hepsi harika olmuş. Pakistan mutfağını hiç bilmem.
    Beni arkadaş listenize eklicekmişsiniz. Lüften ekleyin. Bende sizi ziyaret ettiklerim bölümüme hemen kayıt ediyorum. Sevgilerimle..........

    YanıtlaSil
  5. Pakistan mutfağıda pek bir güzelmiş.Bana çok garip gelmedi.Helede nohut salatası tam benlik:))

    YanıtlaSil
  6. Güzel Ablam, ilk önce geçmiş bayramını kutlarım... Ne güzel de pişirmiş ve hazırlamışsınız. Senin ve arkadaşlarının eline sağlık ...

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Anneminkızı :)
    Öncelikle yorumun için ultra teşekkürler, incesin... Bizde Cevher ile operasyondan yeni geldik valla, o yüzden anca yazıyorum... Antep Baklava ve instat Cafe koyduk Cevher ilen oturuyoruz... Bekleriz :)
    Bu arada Pakistan Mutfağı deyince sana detaylı bilgi verebilirim. 8 sene Hint Kralıyla çalıştım :) ellerine gönlüne sağlık :)

    YanıtlaSil
  8. canım resimleri göremedim.bir dahakine inşallah.sevgiler bırakayım dedim gelmişken...

    YanıtlaSil
  9. Ayşeciğim merhaba canım, bu güzel çalışmaların için seni yürekten kutluyorum.
    Tatil süresince hiç pc ye giremedim, biraz da rahatsızdım mevsim hastalıkları işte önce çocuklar ardından bana da bulaştırdılar,şimdi daha iyiyim ama baş ağrısı beni mahvetti.Tatil bitti ben şimdi dinleneceğim.Canım tabii ziyaretlerine de gelemedim, geçmiş bayramını kutluyor, daha nicelerine sevdiklerinle birlikte ulaşmanı diliyorum canım.
    Canım Pakistan lezzetleri çok değişik ve güzel, o baharat karışmının benzerini Antakya'da da kullanıyorlar, ben biraz daha iyi olayım bu lezzetleri mutlaka deneyeceğim. Canım patlıcan kebabın, bayram lezzetlerin de harika görünüyor, ellerine sağlık senin de kızının da ...
    Canım çok teşekkürler bu güzel paylaşımın için, ailecek en içten sevgi ve selamlarımızla...

    YanıtlaSil
  10. Canım,
    ellerine sağlık. Hepsi de değişik.Sayende dünya mutfaklarından da haberdar olacağız.
    Emeğine sağlık.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  11. Merhaba canım nasılsın? ziyaretine gelemedim kaç zamandır günlerim yoğun geçiyor kusuruma bakma lütfen. ama eksik olma hep gelmişsin ziyaretime yorumlarını bırakmışsın.teşekkür ederim.Pakistan mutfaağından bize tanıttıkların nefis görünüyor ellerine sağlık.iyi günler!..

    YanıtlaSil
  12. Ayşe'cim nefis tatlar gördüm..Pakistan mutfağınıda sayende görmüş olduk..Şu baharatlar çok şeye kadir değilmi.
    İllede tatlar değişiyor onlarla.
    Mercimekli sanki batırık benzeri geldi bana..Yufkalarda ayrı nefis görünüyor.
    Arkadaşların ellerine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. Ayşe hanımcım beni sobe lemişsiniz inanın bayramdan döner dönmez gördüm ve hemen cevapladım çok mutlu oldum :) sizlerle olmaktan sizleri tanımaktan mutluluk duyuyorum canım muhteşem gözüküyor herşey tarifler yine leziz ellerinize saglık hertürlü yemek kültürünü bizlerle paylaşman bu arada geçmiş bayramını en içten dileklerimle kutlarım nice güzel bayramlara:))

    YanıtlaSil
  14. ayşe ablacım değişik kültürler ve değişik yamekler çok güzel dir mutlaka bizlere değişikk lezzetleri tanıtman çok güzel
    senin yapmış olduğun yemekler için ellerine sağlık ablacım

    YanıtlaSil
  15. Adsız10:16

    Ayse ablacim, ne güzel böyle diger yemek kültürlerinin bir araya gelmesi. Ben cok severim degisik ülkelerin lezzetlerini denemeyi. Gerci ben pek cesitli baharat tutkunu degilim ama böyle degisik lezzetleri denemek isterdim. Yufka da müthis görünüyor, o yufkanin özelligi kullanilan undanmidir acaba? Sevgilerimi yolluyorum canim.

    YanıtlaSil
  16. canım ne değişik lezzetler paylaşımın için çok tşkler sevgiler

    YanıtlaSil
  17. valla mutfaktan mutfağa dalıyorumm.başım döndü.çok güzel yazmışsınız..bir de kendileri olsaydı..bahceperim.blogspot.coma beklerim.Çok canım çekti çok.Siz bu arada kilonuz nasıl.Bu kadar güzel yemekler..?

    YanıtlaSil