Biber - kurutmasi ve salcasi

Bu masum duran canli canli tazecik kirmizi biberlerin daha evel cook aci oldugunu yazmistim. Bu biberlerle yazda Türkiyede iken salca ve kuru biber yaptik. 25 kğ taze biberden 3.300 gr salça ortaya cikti.
20 kğ taze biberden ise 2 kğ kuru biber oldu. Tabi bu cikan rakamlar biberin cinsine göre degisebilir.
Biz asagidaki salca ve kuru biberi yaparken, aci ve tatli biberi bir arada kullanarak yaptik. Tatli kirmizi biberde, seker biberi dedigimiz sivri kirmizi biberide icine ilave ettik. Tadi böyle daha nefis oluyor.
Annem sagolsun, aci bibere bizim elimizi vurdurmayip tek basina yapti. Bizede seker biberlerini yapmak düstü. Allah annelerimizi basimizdan eksik etmesin, sagliklarini versin.
Yapilisi ise; önce biberler yikaniyor, sonra bicakla ikiye ayrilip, icindeki tüm tohumlardan ve yesil basinda ayirtilip kurutulmak üzere büyük sofra örtüsüne serilip, günes de kurutulur.

Kuruyan biberler, fabrikaya yollanarak cektirilir. Biber cekilirken toz vermesin diye zeytin yagi katilir, ayrica evde büyük tas havanlarda ( bizim yörede bu havana sokku denilir) da dövülecekse zeytinyagi eklenir, ama et makinasinda cekilecek isebibere zeytinyagi vermege gerek yoktur. Saklama kablarina cok iyi bastirilarak, hatta biber azar azar kaba alinir ve havanla vurularak bastirilarak doldurulur. Bu bastirma islemi, biberin saglikli güvelenmeden saklanilmasini saglar.



Salca yapilacaksa da ayni sekilde biberler temizlenir ve tohum ve yesil saplarindan arindirilip, ya et makinasindan cekilir veya simdi salca cekme fabrikalarina yollanip cektirilir. Büyük agzi kapali plastik ficilar da verilerek cekilen salca onun icine konularak eve getirilir ve tepsilere aktarilarak güneste salca kivamina gelmesi saglanir, bu arada günde 3-4 defa karistirilir.Bu görüntüler annemin terasindan, suyunu ceken salcalik biberler artik salca olmaya yüz tutmus ve 10-20 tepsiden sadece 4 tepsiye alinmis, yani baya katilasmis. Salca kivamina gelince de tuzu verilerek karistirilir ve kavonozlara doldurularak, agizlari kapatilarak kullanilmak icin serin dolaplarda saklanir.
Ablam bu gün ben yarin salca yapacagim deyince cok sasirdim, Kiliste havalarin hala sicak olmasi ne güzel, hemen aklima Kilis´te cektigim bu Fotograflar geldi ve sizlerle paylasmak istedim.
Afiyet Olsun!

21 yorum:

  1. Bizim Bursada güneşte bir şey kuratımıyoruz havası rutubetli olduğundan küfleniyorlar...Şimdi görüntülere bakarken imrendim doğrusu....Hepsini ağız tadınla yiyin arkadaşım...Anneciğinin ve senin ellerinize sağlık...
    Sevgler...

    YanıtlaSil
  2. canım ne güzel ellerine sağlık afiyetle yiyin inşallah öptüm sevgiler

    YanıtlaSil
  3. ooooo ne kadar güzel ev yapımı salça çok meşaggatli bir iş salça yapımı ve hâlen yapanları görmek sevindirici,ama ben asla cesarat edemem orası ayrı..

    fotoğraflar harika ,elinize sağlık

    öpüyurum ablacım..

    YanıtlaSil
  4. Adsız17:25

    Oh Ayse abla neler neler hazirlamissiniz kis icin öyle, salcalar harika. Kurutulmus biber de cok severim, söyle kuru fasulye'nin icerisine koyunca yemesi harika olur. Aslinda biberleri böyle kendin kurutunca daha saglikliymis, doktorlara göre. Imkan olunca yapmak gerekir. Hepinizin ellerine saglik, afiyet olsun canim.

    YanıtlaSil
  5. Süper yaaa sizlere afiyet olsun :)fazla zahmeti kalmamış eskiden daha zordu şimdi fabrikalar sagolsun hemen salça haline getiriyorlar çok güzel görüntülemişsin canım paylaşımın için teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Ayşe'ciğim ne güzel görüntüler. Yazın memlekette kışlıkları da hazırlamışsınız. Sağlıkla yersiniz inşallah.
    Ah o acı kırmızı biberlerden burada yok onların kurutulmuşundan cevizli biber yaparlar Antakya'da onu lezzeti bir başka oluyor. Biz salçayla idare ediyoruz ne yapalım. Benim de bir on gün sonra gelecek salçalarım, ekşilerim, onların lezzetine alışınca başkası lezzetsiz geliyor. Bizim buralarda da salça yapılıyor ama oranın hem biberi farklı hem de güneşte kurutulanın lezzeti ayrı.
    Canım öpüyorum, ailenle birlikte güzel bir pazar geçirmeni diliyorum, selamlar...

    YanıtlaSil
  7. süpersin gerçekten imrendim:) ellerine sağlık canım..iyi pazarlar

    YanıtlaSil
  8. ABLACIM MAŞ NASIL UĞRAŞMIŞSIN BU SENE BANA ELTİMDEN GELDİ HAZIR ALMIŞ ODA TADI ÇOK GÜZEL OLUYOR BİBER SALÇASININ AFİYETLE YİYİN.

    YanıtlaSil
  9. Adsız17:18

    Ne kadar uzun uğraşlı bir emek.
    Ellerinize sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Bloğumda bir ödül seni bekliyor. :)
    Öptüm kocaman.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. ayşecim annenin ve senin ellerinize sağlık afiyetle yiyin canım.bu arada blogumda senin için bir ödülüm var uğrarsan sevinirim canım.
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  12. Hayatı yenecek kadar güçlü, hayattan beklentilerini alacak kadar umutlu, umudunu yitirmeyecek kadar inançlı, mutlu ve sevgi dolu bir hafta senin olsun...

    YanıtlaSil
  13. elinize sağlık.ne güzel görünüyorlar ben zevkle izledim.uğraştırsada değiyor ben ce.afiyet olsun

    YanıtlaSil
  14. CANIM SANA BİR HEDİYE ÖDÜLÜM VAR BLOĞUMDA KABUL EDERSEN SEVİNİRİM SEVGİLER

    YanıtlaSil
  15. canım sana bir ödülüm var bloğuma uğrarsan sevinirim:)

    YanıtlaSil
  16. Valla süper görünüyor anneciğininde seninde ellerine sağlık.iyi akşamalar!..

    YanıtlaSil
  17. Ayşe'cim merhaba canım..Önce desteğin için çok saol canım..
    Biberlere gelince valla imrendim..Bolu'da beş yıl hiçbişey kurutamadım nemliydi çünkü.
    Ama Mardin'de güzel olurdu kurutmalar..Biber,fasulye kuruttum..Salçayıda bugün yarın derken kaldı valla..Maraştayken eylül ayında kamyonlarla getirip biber satarlardı bir döneme mahsus olurdu..kendim yaptım aynen anlattığın şekilde..burda kamyon yokki ancak çuvalda ama seçeceksin çürük çarık oda..
    alışmışım bibere salçasına..ellerinize sağlık olsun afiyetle yiyesiniz..

    YanıtlaSil
  18. Hamarat ablam benim.Neler neler yapmışsınız böyl.....................ellerinize sağlık.Bloguma uğrarsan sevinirim:))

    YanıtlaSil
  19. biber salçasını çok severim...ankarada çok yapılıp tüketilen bir salça değil ama bende adanadan veyada doğudan tanıdıklardan getirtiyorum..çok lezzet veriyor yemeklere kısırlara...

    sevgiler ...

    YanıtlaSil
  20. canım seni sobeledim.cevaplarını bekliyorum öptüm..güzel günler!..

    YanıtlaSil
  21. siteme bakarsanız sevinirim ödül sırası sizde sevgilerlee:)

    YanıtlaSil