Kuru Dolma

Bu güzel dolmalari Hülyaninmutfagi arkadasimizin P.D.C.S. Etkinligi 25 e yolluyorum, daveti icin Hülya ya tesekkür edip, kolayliklar diliyorum.

Canim Teyzemin ve Sule`nin ellerine saglik, izine gittigimde kuru dolmalik vermislerdi. Gecen misafirlerim geldiginde yapayim dedim harika oldular. Fotograf cekmek yine en son aklima geldiginden kirmizi kuru biber dolmalari cooktan bitmisti. Yinede sizler icin bu minicik oyulmus, patlican ve acur dolmalarindan bir tabak düzenlegip sunuyorum.

Malzemeler:
15 kuru dolmalikPatlican

15 kuru dolmalik Acur(kücük yesil olanlar acur, bunlara bizim oralarda tüylü acur da denilir, bu acur her yerde olmadigindan kendimi bu aciklamayi yapmak zorunda hissettim)

1 bardak Pirinc

250 gr Kiyam

2 Sogan
4 dis Sarmisak
istege göre Maydanoz, Nane
1 yemek kasigi Domates salcasi

1 yemek kasigi Biber salcasi

1 yemek kasigi Pulbiber

1 cay kasigi Karabiber

3 yemek kasigi Nar eksisi(sonra eklenecek)


Yapilisi:
Kaynamis suyun icine kuru dolmaliklar alinarak yumusayincaya kadar haslanir. Yumusayinca sicak sudan alinip soguk su ile yikanir. Suyu süzülüp bir tarafa alinir. Diger yandan soganlar ve sarmisaklar soyulup ince ince kiyilir. Istenirse maydanoz ve nanede ince kiyilarak birer yemek kasigi kullanila bilinir. Kiyamanin icine tüm baharatlar ve salcalar eklenerek yogrulur. Yikanmis pirinc de icine ilave ederek karistirilir. Sebzeler bu hazirlanan icle cok olmayacak sekilde doldurulur. Her iki dolma agiz agiza gecirilerek tencereye dizilir. Hepsi doldurulup tencereye dizilir. Üzerine dolma tasi veya bir tabak kapatilir.

Özel Dolma Tasim
Üzerine cikacak kadar su eklenir ve kaynamaya alinir, kaynayinca ocagin isisi azaltilir ve 30 dakika devam pisirilir sonra nar eksisi bir cay bardagi sicak su ile sulandirilip dolmanin üzerine aktarilir ve 15 dakika daha pisirilir ocaktan alinarak suyu süzülür ve sogumaya birakilir. Yaninda salata ve cacik yapilarak afiyetle yenir. Afiyet olsun!!!

5 yorum:

  1. Merhabalar...
    Öncelikle ellerinize sağlık, çocukluğumuzda yapıldığı zaman bizleri tencerden uzak tutmak için bayağı uğraşırlardı.. Gerçi şimdi de evde yapıldığı zaman biz kızlarımızdan kurtarmaya çalışıyoruz ya, bize kalmıyor zira.
    VE..
    Ziyaretiniz vediğiniz bilgi için de teşekkürler. Yaptığım kısa araştırmada bu bitkinin Königin der Nacht latince adının Selenicereus grandiflorus olduğunu öğrendim. Bizde açanın bir türü ama aynı familiadan. Bizde yaklaşık 25 çeşit kaktüs var (bir kısmı evde bir kısmı yazlıkta) ve hepsi de çiçek açıyor, renkleri, şekilleri, kokuları hep farklı..
    İnşallah onları da ileriki günlerde yayınlarım. İnanın açtıkları zaman seyre doyulmuyorlar...
    Birkaç gün daha aynı kaktüsün diğer resimlerini yayınlamaya devam edeceğim umarım onları da beğenirsiniz..
    Türkçe olarak bakmak isterseniz http://www.kaktusrehberi.com/, burada da ilgi çekici bilgiler var.
    Ailecek içten selam ve sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Tarifin yayında canım.. Ellerine sağlık. Etkinlik 15 gün sürüyor bu süre zarfında istediğin kadar tarif gönderebilirsin. Sevgilerimi ve teşekkürlerimi bırakıyorum.Kabul buyur olurmu. Sevgiyle kal.

    Ayrıca sende; sunumuna özen göstererek hazırladığın, leziz ikramlarının PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ dergisinde yer almasını istiyorsan porselendemlikdergi@hotmail.com adresine onay mesajı gönderbilirsin.
    Bunun için yapman gereken tekşey; adını, sitenin adresini, dergide yer almasını istediğin tarifinin adını ve link adresini yazarak göndermen yeterli olacaktır.
    Örnek
    isim: SEVİL SAHİN
    site adı: http://birdemliksohbet.blogspot.com
    Tarif : SALATA YARIŞMASI
    Link:http://birdemliksohbet.blogspot.com/2008/05/ite-salata-yarimamizin-birincisi.

    YanıtlaSil
  3. Canım arkadaşım dolmalar bitmediyse hemen oradayım.Nefisssssssssss.Misssssss.Tam benlik.

    YanıtlaSil
  4. Ellerine saglik Ayse Abla,dolmalar nefis gözüküyor.Ama ben asil dolma tenceresi kapagina bayildim,ben de istereeeeemmmm.
    iyi pazarlar diliyorum.Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  5. BEN BU DOLMA TAŞINDAN NEDEN BULAMIYORUM.ÇOK İSTİYORUM AMA NERDE VAR BİLMİYORUM.EN ÇOK SEVDİĞİM YEMEKTİR DOLMA-SARMA ELLERİNE SAĞLIK AYŞE ABLACIM.

    YanıtlaSil