Katilki Ekmek (Antakya`dan)


Merhabalar Arkadaslar,
Fatma Hanimin (http://soframdan.blogspot.com/) Blogunda görüp ve hamen yaptigim bu tarifi sizlerle paylasiyorum.
Harika bir börek türü diyebilirim, adi her ne kadar Katikli ekmekse de ben bunu börek niyetine yedim. Icindeki nefis, tuzlu yogurt da cok güzel tad veriyor.
Fatma Hanimin tavsiyesi, tuzlu yogurdu olmayanlar icin: Süzme yoğurdu teflon tavada sürekli karıştırarak altı tutmadan pişirip az katılaşınca yoğurt miktarına göre tuz katıp karıştırıp altını kapatıp soğuyana kadar kaşık sürmeden beklersen, tuzlu yoğurt ta yapabilirsin....Bu tavsiye ile tuzlu yogurdunuzuda kendiniz yapabilirsiniz.
Ayrica lor peynirim olmadigindan normal beyaz peynir kullandim. ispanakli olan ve icindeki baharat ve biber salcasi ile cok nefis oldu. Benim hamur biraz kalin olsada yinede hamur tarifinin güzelligi ve icinin malzemelrinin cesnisi ile harika bir lezzetti. Bizim ailede herkes severek yedi, ertesi gün gelen misafirime dahi ikram ettigimde yumusacik ve nefis bir tadi vardi, denemenizi öneririm.
Malzemeler:

Hamuru için:
6 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı kuru maya
Alabildiği kadar un

İçi için:
1 kg ıspanak
1 kase tuzlu yoğurt (Antakya’ya özel)
1/2 kg çökelek
1 kuru soğan
2 çorba kaşığı acı biber salçası
Kırmızı pul biber, zahter(kekik)
1 kase zeytinyağı
Nar ekşisi (Miktarı arzuya göre)
Açmak için ayrıca zeytinyağı

Yapılışı:
Bir yoğurma kabına maya, şeker, zeytinyağı ve ılık suyu koyarak karıştırın, biraz bekleyin, maya kabarmaya başlayınca alabildiği kadar un ve tuzunu katarak kulak memesi kıvamında bir hamur yapın ve ağzını kapatarak mayalanmaya bırakın. Su sıcak olmamalı eli yakmayacak şekilde ılık olmalı yoksa mayanız kabarmaz.
Hamurunuz mayalanana kadar iç malzemeyi hazırlayın. Ispanakları iyice yıkadıktan sonra ister incecik keserek elinizde ovuşturarak suyunu sıkın. Ya da kendi suyunda çok hafif haşlayın.
Soğanı incecik doğrayın, çökelek, tuzlu yoğurt, zahter, salça, pul biber ve ıspanakları da katarak karıştırın. Bu sırada zeytinyağı ve nar ekşisini de ekleyin. Eğer tuzlu yoğurt bulamazsanız katmasanız da olur veya süzme yoğurt kullanabilirsiniz. Acısını kendi ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz, biz acı sevdiğimiz için biraz acı yapıyoruz, daha lezzetli oluyor. Çoğu kişi nar ekşisi koymuyor ama ben bu şekilde denedim ve daha lezzetli olduğunu görünce nar ekşisi de koymaya devam ediyorum.
Mayalanmış hamurdan istediğiniz büyüklükte veya küçük bir yumurta büyüklüğünde bezeler kopartın. Daha sonra bir tepsiyi hafifçe yağlayarak üzerinde, hamurları yağlayarak elinizle esneterek inceltin, resimde görüldüğü gibi ortasına iç harcını koyup karşılıklı kenarlar birleşecek şekilde birleştirin. Üzerine hafifçe bastırın. Katlanmış kısmı alta gelecek şekilde yerleştirin. Tepsiye yerleştirirken hafif aralık kalacak şekilde yerleştirin. Tepsi mayasını aldığında kabaracaktır. Tüm bezelere aynı işlemi uygulayın. Fırına girmeden bir yarım saat kadar bekletirseniz çok daha güzel olacaktır. Hafif kabarmış olan ekmeklerin üzerine elinizle bastırarak zeytinyağıyla yağlayın, böylece biraz daha incelecektir. 200 derece fırında pişirerek, sıcak veya soğuk olarak servis yapabilirsiniz. Yumuşacık çok lezzetli bir ekmek oluyor. Yapıldığı günde ertesi günlerde de ilk günkü yumuşaklığını koruyor.
Antakya’da iç malzemeyi hazırladıktan sonra taş fırınlara göndererek yaptırırlar, tabii tadına doyum olmaz, incecik açarlar. Ama bizim buralarda böyle bir imkânımız olmadığı için evde yapıldığı şeklini sizlerle paylaşmak istedim. Yapacak olanlara kolay gelsin.
Afiyet olsun.


Fatma Hanima bu Antakya nin güzel Katikli Ekmegi bizlerle paylasmasindan dolayi tesekkür ediyor,tarifini oldugu gibi buraya ekliyorum ve sevgilerimi iletiyorum....

9 yorum:

  1. Sevgili Ayşe'cim, ilgin için çok teşekkür ediyorum, beğenmenize de çok memnun olduk zaten, afiyetler olsun.
    seninde elerine sağlık çok güzel görünüyorlar..
    ailecek selam ve sevgilerimizle...

    YanıtlaSil
  2. Ayşe hanım.... maşallah ellerinize sağlık ne kadar albenili görünüyorlar... gerçekten bizler yapıldığı zaman evde öyle birkaç gün kalmasına fırsat vermiyoruz, o kadar seviyoruz...
    sizlerin de beğenmesine sevindik...
    sağlıkla afiyetle yiyin...
    ailecek selam ve sevgilerimizle...

    YanıtlaSil
  3. mıımmmm ellerine sağlık ablacım nefis
    hayırlı cumalar
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Vallahi nefis görünüyor ama tuzlu yoğurt yapmak çok zahmetli geldi bana ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  5. Canım ablacığım bende çok beğenmiştim bu ekmekleri.Vaktim olsada yapsam diyordum.Ne güzel olmuş seninkide.Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Adsız20:54

    Cok sahane olmuslar Ayse abla'cim, ellerine saglik canim. Iyi hafta sonlari diliyorum sana.

    YanıtlaSil
  7. oyyo yyy oyyy ablam benimm...ellerin dert görmesin.bir antakyalı oalrak antakya aşığı olarak...süpersinnn...öptümm

    YanıtlaSil
  8. ELLERİNE SAĞLIK. ÇOK NEFİS GÖRÜNÜYOR.DOSTLUKLARIN TÜKENMEDİĞİ, SEVGİLERİN ÖLMEDİĞİ, GÖZ YASLARININ AKMADIGI, GÜLÜCÜKLERİN BİTMEDİĞİ, EN GÜZEL GÜNLER SİZİNLE OLSUN HOŞÇAKAL.

    YanıtlaSil
  9. Adsız05:05

    EGER SENIN KADAR SUPER YEMEKLER BILSEYDIM BURAYI FETHEDERDIM AMERIKALILAR BUNLARA BAYILIYOR...BURADA BIR TANE ADAM AKILLI TURK RESTORANTI VAR ONADA AMERIKALILAR GIDIYOR.ASLINDA ESKISI GIBI DEGIL FIYATLARI ACAYIP ARTTIRINCA ESKISI GIBI KIMSEDE GITMIYOR VE BU YUZDEN AGIZ TADIMIZI PEK TANITAMIYOZ.BENDE ELIMDEN GELDIGI KADARI ILE KENDIM ARKADASLARIMA ULKEMIZI TANITIYORUM.:)))))))HOS HALA YEMEKLERIMDEN ZEHIRLENEN OLMADI.:))))) INSALLAHTA OLMAZ.....

    YanıtlaSil