11 Mayıs 2008

Koca Pisirme Rehberi


(Bu resimi Topkapi Sarayinda cektim)

Merhabalar arkadaslar,

sizlere bu cok hos ve her kadinin dikkatce okumasi gereken yaziyi, gelinimiz Sule`nin bana yolladigi bir e.mailden alarak buraya ekliyorum.

Yemek pisirmeden haric, kadinlarin koca pisirme tarifinede ihtiyaclari oldugunu düsünerek bu tarifi sizler icin paylasiyorum, kolay gelsin, sevgiler....

KOCA PİŞİRME REHBERİ

Kocaların çoğu pişirilme sürecinde 'yanlış işlem' gördüklerinden yumuşaklıklarını ve iyi niteliklerini kaybederek bozulurlar.Gerçek odur ki, bazı kadınlar onları sıcak suda haşlayarak, bazıları ilgisizlikleriyle dondurarak, bazıları da basıp, ezip turşusunu kurarak ve yine kimileri de savurganca harcayarak bozulmalarına neden olurlar.

Özenilerek hazırlanan her kocanın iyi ve yumuşak olacağı söylenemez. Ancak iyi pişirilenin gerçekten tadına doyum olmaz. Koca seçiminde ne lüferin alımındaki gümüş pırıltısı, ne barbunyanın altın yaldız görünümü geçerlidir.Bunun için çarsı pazar dolaşmaya da gerek yoktur. Genellikle en iyileri kapınızın önüne gelenlerdir.

Beğeninin kişisel olduğunu düşünerek koca seçimini yalnızca kendiniz yapınız.Kendinizi sabırla pişiremeyecekseniz almaktan vazgeçiniz.

Kocayı pişirmek için en iyisi porselen bir kap ise de, elinizde toprak çanaktan başkası yoksa özenle kullanıldığında aynı işi görebilir.

Kocalar da karides ve ıstakoz gibi canlı pişirilirler. Bazen pişerken tencerenin dışına taşıp yanabilir yada kenarları sertleşerek kabuk tutabilirler.

Onları tencerelerinde tutmak için 'görev duygusu' adlı zayıf iplikten çok 'huzur' adlı sağlam sicimle sıkı sıkıya bağlanmalıdır.

Sevgi, sıcaklık ve neşeden oluşan sürekli bir ateş yakılır. Kişiliğinde uygun bir ısıya ayarlanarak ateşe oturtulur. Köpürerek taşması halinde kaygılanılmamalıdır. Pek çoğu iyice pişinceye kadar sık sık köpürebilir.

Özellikle sirke ve karabiber yerine tatlıcıların 'öpücük' adı altında sattıkları şekerden biraz konulabilir. Tadına bakarken hoşgörü, iyimserlik ve neşe benzeri baharattan birer tutam katmanız önerilir.

Ancak bunlar diğer baharatlar gibi azar azar ve dikkatlice kullanılmalıdır. Yumuşaklığını kontrol ederken sertleşmesinden kaçınılmalıdır. Fazla yayılmasını ve kabın dibine oturarak ise yaramaz hale gelmesini önlemek için arada bir hafifçe karıştırılmalıdır. Kıvama geldiğini anlamamak olanaksızdır.

Böyle pişirildiği zaman size çok uygun ve sindirilmesi kolay olacaktır.

Dikkatsizlik nedeniyle ev ateşini soğutmazsanız, bozulmadan istediğiniz süre dayanır
. Bu yolda hazırlanmış 'koca' mutlu bir ömür boyunca tadını korur!


(bu yazı 1800 yıllarında basılmış bir yemek kitabının ön sözünden alınmıştır.)



Mehmet Nefi ISSIN
AFYONKARAHİSAR

7 yorum:

Serap'la turuncu lezzetler dedi ki...

ayyy bayıldım ben bu koca pişirme rehberine çok hoş ya:))) paylaşımın için teşkrler canım öpüyorum kocaman sevgiler

şengül dedi ki...

ayşe ablacım senin ellerinden öper anneler günün kutlarım sevgiyle kal ablacım

disal dedi ki...

çok güzelmiş valla.....

peki bozuk çıktı diye değiştirilmiyomu bu kocalar.....hihii.....aman allah korusun.....

ayşe ablacım çok güzel bir tespitmiş..paylaştığın için teşekkürler....

anneler günün kutlu olsun bitanem.....

antepası dedi ki...

ne güzel pişirme yöntemi.Denesem fayda edermi acaba.Daha fazla sertleşmesin:)))

Yaren dedi ki...

Ayse ablacim cok dogru,herseyin dozunu iyi ayarlamak lazim.Aslinda kocaya göre pisirmek degisir,bazilari riskli zor piser bazilarida kolay :)Ama en iyisi hazir pismis olanidir,anneleri tarafindan pisirilmis olanlar:)))
Ayse ablacim anneler günün kutlu olsun.Cumartesiden beri evde degildim,o yüzden zamaninda kutlayamadim,bugüne kismetmis.Sevgiyle kal canim:)

sofraozlemi dedi ki...

yazı çok hoşmuş.doğruluk payıda yok değil hani:)
geçmiş anneler gününüz kutlu olsun
sevgiler

deryadanlezzetler dedi ki...

PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 23
http://porselendemlik.blogcu.com ,
http://birdemliksohbet.blogspot.com ve
http://selmahlc.blogcu.com tarafından hazırlanmıştır.

Akşamüstü sohbetine gelen dostlara
Hanımlarla yapılan günlere
Beş çayına gelen misafirlere
Her biri birbirinden lezzetli tarifler

12 Mayıs 2008 (pazartesi) , 25 Mayıs 2008 (pazar)
tarihleri arasında Porselen Demlik Çay Saati Etkinliğini 23
http://www.deryadanlezzetler.com arkadaşımızda düzenlenecektir..
Tüm blogcu arkadaşlarımızın katılımlarını bekliyoruz..

22, etkinliğimize harika bir ev sahipliği yapan
http://fatostuncay.blogcu.com/ arkadaşımıza ve
tüm katılımcılara sonsuz teşekkürler ediyoruz..
Sevgilerimizle..

PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ DERGİSİ ÇIKIYOR..
Yayına Hazırlayanlar
http://nasibim.blogcu.com
http://birdemliksohbet.blogspot.com
Sorumlu Müdür
http://selmahlc.blogcu.com
Grafik Tasarım Düzenleme
Yağmur İpar

Sizde sunumuna özen göstererek hazırladığınız, leziz ikramlarınızın dergide yer almasını istiyorsanız porselendemlikdergi@hotmail.com adresine onay mesajı gönderebilirsiniz.
Bunun için yapmanız gereken tek şey:

Adınızı
Sitenizin adresini
Dergide yer almasını istediğiniz tarifin adını
Tarifin link adresini göndermeniz yeterli olacaktır.

Örnek
isim: SEVİL SAHİN
site adı: http://birdemliksohbet.blogspot.com
Tarif : SALATA YARIŞMASI
Link:http://birdemliksohbet.blogspot.com/2008/05/ite-salata-yarimamizin-birincisi.html

Ayrıca bu dergi için sponsor olmak istiyorsanız porselendemlikdergi@hotmail.com adresine başvurabilirsiniz.

Bunlarada bakmak istermisiniz

Related Posts with Thumbnails