1. Gün Topkapi Sarayi (1)


istanbulda konaklayacagimiz otele gece 23 de ulastik. Ertesi gün ilk planda olan Topkapi Sarayini gezmek icin sabah kahvaltiya 8 de inildi ve 9 da yola cikmak icin ilk arkadaslar foto cektirmek icin lobide siralanmisti bile. Digerleri son kahve ve caylarini yudumlaya dursunlar, bizim heyecanli arkadaslari merakla ve sabirsizlika yola cikmaya hazir ve nazirlar bende onlari yatistirmak icin, lobide cektigim foto.

iste 17 kisilik bir ordu ile ilk adimlar istanbulun dar sokaklarinda atilmaya baslandi bile. Grubumuza her gün disaridan gruptaki arkadaslarimizin bir kac akrabalarida katilarak, istanbullularindahi görmedikleri yerler i bizlerin gezileri sayesinde onlarda katilarak gördüler.

Topkapi Sarayina giden yol. Türkiye ye gelmeden her arkadasa bir dosya hazirlayip, gezi planini ve o semtlerin sehir haritasini, semt haritasini ve cizelgeyi, gezecegimiz yerler hakkinda bilgilendirme yazilarini hep bilgisayardan bularak, kitaplardan bularak, bir dosya halinde arkadasalara bir gün toplanti yaparak dagittmistim ve izin hakkinda nelere dikkat edilecegini iceren bir konusma yapmistim. Bende istanbulu pek bilmedigimden yol boyu fotograf cekerek, gittim. Hem begendigim yerleri arsivlemek acisindan hemde kaybolma ihtimalinde gectigimiz yerleri bilmek acisindan. Eee sehatimizde yanliz benim cektigim foto 1500ü gecti. Yoook yook korkmayin sizlere bu fotolarin hepsini gösterip yormuyacagim, ama yinede bakmaktan yorulacaksiniz ::))









Yolda giderken vitrinde oturup ipeklerle hali dokuyan bir hanim kizimiz.







Topkapi sarayinina girmeden alisverise ne dersiniz.

iste ilk giris kapisi



Naciye ablamiz hic dururmu, illa bu askerle fotografimi cek diye tuturdu.
Asker oglumuzda tabiki cekebilirsiniz dedi ve saziyede hemen benide cek diye kostu pesinden.







ikinci giris kapisi

Ben Sarayda cok foto cektim ama bloga uygun olsun diye ilk mutfakla ilgili bölümü buraya ekliyeyim dedim. Digerlerini ilerde ekliyecegim.



Sarayda sofra edabi ögrenilen bir resim. Bizim ziyaretimiz sirasinda 23 Nisan yakin oldugundan ve Turizim haftasi diye okullarda akin ediyordu. Bir lise ögretmeni ögrencilere bu Osmanli döneminde sofra edabi ögretildigini ve bu resmi acikliyordu. Bende dinledim ve hocam sizden dinledim cok memnun oldum, bende bunu kendi grubuma anlatayim dedim. Ben orda onu arkadaslarima anlatirken ordaki görevli geldi "siz rehbermisiniz, kartiniz nerde demezmi". Bende ben bu grubun baskani ve tercümaniyim dedim. "siz burda tercümanlik yapamazsiniz" dedi. "Neden" dedim, " yapamazsiniz, yetkiniz yok" dedi. "Bey efendi, ben bu grubun baskaniyim, ben Almanyada da burda da bunlara tercümanlik yapiyorum" dedim "hayir burda yapamazsiniz polis cagiririm" dedi. "Buyurun cagirin" dedim. "Ben suc islemiyorumki, haa sesli oluyorsak o baska disarda anlatirim" dedim. "Yok disarda da anlatamazsiniz" dedi.



Hani Polis cagirsa icim gam yemegecek, onuda yapmiyor, sadece agizi dolu olmazda olmaz, baktim arkadaslar, almanlar tedirgin oldu, yine rezil olmama adina Türkiye nin adini yanlis duyurmama adina, tamam cikiyoruz dedim.
Ya Türkiyede ne cok yasak var arkadaslar. Bunlar sadece bizemi denk geldi nedir. Sanki hic bir sey bilmiyoruz. Almanyada benim tercümanlik etmedigim yer kalmadi diyebilirim, mahkemesinden, okuluna, okulda veliler toplantisini dahi türk velilere tercümanlik ettim, birakin, polislige gider tercümanlik ederim, herkes minnattar kalir, paramida alir cikarim.
Ya kardesim sizden parada almiyacaktik yaniiiiii.......
Dedigim gibi mesele polis cagirma degi, kendi adamini tercüman olarak bizlere katmaydi onun amaci. cünkü bende tercümanlik karti yok onlar yapabilir, agizlari. Madiyet malesef hasiyetide götürüyor....

Bu harika cinlerin arasinda bu olaylar oldu ama yakismiyordu olanlar buraya.
Birde bazi yerlerdeki yabanciya ayri yerliye ayri fiyat uygulamasi bizleri üzdü, toplu giris bileti alacagim icin arkadaslardan para toplarken sen türksün az, sen almansin cok ödüyeceksin, diye ayrim yapilmasi, yine cifte standartlari konusunu öne gecirdi. Burada Almanyada böyle bir uygulama asla olmadi. Hatta yabancilar sosyal haklardan Almanlardan daha cok yararlaniyor diyebilirim.

Osmanli zamaninda bu kablarla harika helvalar pisermis. Güzel helva tarifim olsaydi ekliyecektim ama, en güzeli peynirli helva onuda ancak Türkiyenin peyniri ile yaparim.

Osmanli usuli helva bilen arkadaslarim buyursun, bilen bilmeyene ögretsin.

















Agirlik tarti ölcüleri.

Bu harika fotgraflarla Topkapi Sarayinin mutfak bölümüne veda ediyoruz.
Yakinda baska fotolarla degisik yerlerdegiz, ama hala Topkapi sarayindayiz cünkü burasi icin ancak 1 gün planlamak gerekiyor, ki bir gün dahi az geliyor.

9 yorum:

  1. Adsız08:08

    Ayse ablacim resimlerdeki görüntülere bayildim dogrusu. Ne kadar güzel gezmissiniz, imrendim vallahi. Gezinin iyi gecmesinie de cok sevindim ama o yasadiginiz olaylar beni de üzdü. Insallah eger bir daha gittiginiz de hersey cok daha iyi olur. Öpüyorum Ayse ablacigim.

    YanıtlaSil
  2. Adsız08:39

    Ablacım bloğunu takip ediyorum. Topkapı sarayında yaşamış olduğunuz tatsızlık canımı sıktı. Haksızlığa tahammülüm yok. Valla iyi sabretmişsin:)

    İnsanların egoları ve azmış nefisleri malesef bizleri bu hale getiriyor. Türkiye'nin bir yüzü. Ticarete çeviriyorlar her yerde işi. Halbuki güzel şeylere vesile olmak ve bununlada mutlu olmak varken bu anlayışsızlık niye dimi? Memleketim güzel vatanım ama insanlar...........

    Ablacım iyi olmaya çalışıyorum ama evlendiğimden beri bir hastalıktır gidiyor. Biri gidiyor biri geliyor:) İnş. günahlarımın dökülmesine vesiledir ne diyeyim. Böyle olunca insan gitmekte istemiyor artık doktora.

    Haftaya gideceğiz inş. tekrar. :) Ama çok şükür kötü birşey yok.

    Şükürler olsun. Çok öpüyorum ablacım. yazılarının devamını bekliyorum.

    blogcu/zahide

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar Ayşe hanım...
    Öncelikle nispeten ağız tadı ile gezinizi tamamlayıp sağ salim evinize dönmenize sevindik...
    Çektiğiniz resimler çok güzel, bizde bu gezimiz esnasında bayağı foto çekmiştik. Hepsi tatlı birer anı şimdi...
    Yaşadığınız olayda teşhisinize katılıyoruz, bizim açıklamalarımız kendi bilgi çerçevemizde olanlar, maksat paylaşım aktarım maddiyat değil !...
    Gelelim eşime (soframdan)a...
    Anjiodan sonra biliyorsunuz Ankaraya gittik, orada kontroller temiz çıktı, bugünde dopplere girdi orada da temiz sonuçlar alındı çok şükür.
    Eskisine göre daha iyi olmakla beraber nefes sorunu zaman zaman tekrarlıyor. Kalp ve tansiyon sıkıntıları da düzene girdi.
    İnşallah kendini biraz daha topladığında sizlerin arasına dönecek zaten sabırsızlanıyor...
    Ailecek sevgi ve selamlarımızla..

    YanıtlaSil
  4. ayşe ablacım evine döndğün demek hoşgeldinnnnnn..
    ama çok güzel anılarla ve fotoğraflarla dönmüşsün ne güzel..
    sevgiyle...

    YanıtlaSil
  5. Ayse Abla,beni niye götürmediniz?
    Resimlere baktim durdum,Kasikci Elmasinin resmi nerde?Hep merak etmisimdir...
    Yasadiginiz tatsiz olaylara da hem gülüyorum,hem de kiziyorum.Öylesine komik nedenlerden sorun cikarmislar ki....Hayirli cumalar diliyorum,sevgiyle...

    YanıtlaSil
  6. Ne güzel gezmişsiniz.Ama yaşadığınız tatsızlıklar çok rahatsız edici.Ben kaç kere gittim,yabancı turistlere fiyat uygulamasından haberim vardı.Ama işin senin söylediğin boyutunu hiç düşünmemiştim.Gerçekten ne kadar zor bir durum.

    YanıtlaSil
  7. Adsız11:40

    hayırlı cumalar ablacım

    blogcu/zahide

    YanıtlaSil
  8. MERHABA ARKADASIM BIR GUN BAHAR OLMAK ISTERSEN CICEKLERIN DAIMA ACIK OLSUN BIR GUN CICEK OLMAK ISTERSEN YUZUN HEP GUNESE DONUK OLSUN VE BIR GUN BIRINI SEVERKEN KALBIN HEP ONUNLA OLSUN
    ANNELER GÜNÜN KUTLU OLSUN

    YanıtlaSil
  9. A n n e

    var mı onun gibisi, var mı söyle
    uyursun başucunda o bekler
    üşürsün, üstünü örter vefalım
    hastalansan o hastalanır sanki
    seninle ağlar seninle g ü l e r…

    var mı onun gibisi, var mı söyle
    senden ne mal ister ne de mülk
    arada bir hatırlasan yeter
    dünyaları verirsin ona, Annene
    unutmaz da bir çiçekle gidersen
    var mı onun gibisi, var mı s ö y l e…

    taşır seni dokuz ay karnı burnunda
    geceleri bölünür uykusuz kalır
    yıllar yılları kovalar zamansız
    saçlarına aklar düşer vefalımın
    var mı onun gibisi, var mı s ö y l e…

    Ali Hakan Düz


    canım,anneler gününü kutluyorum ve öpüyorum... :)
    çok çok güzel kareler bunlar :)
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil