29 Kasım 2007

Muzlu Muffens


Bu muffens tarifini ilk 1995 yilinda Kanadali arkadasim Anita, yapip almanca kursuna getirmisti, ilk yememde bu pasta ickili mi diye düsündüm, icindeki muz tadi bana o hissi verdi, ama Anita anlatinca icindekileri anladim, o günden bu yana bu muzlu muffenslari hep yaparim, ilk kalibi arkadasim kanadadan bana getridi, daha sonra kiz kardesim Yasemin, Allah kendisine saglik versin insallah, o Adanadan bulup bana bu muffens kaliplarindan 2 tane aldi, 1995 de daha Almanyada yoktu ve ileriki seneler burda da bu muffens kaliplarindan iki ayri boy olarak satilmaya baslandi. Bende de iki boyu da var ama kücük olanlar bir iki lokmalik oldugundan cocuklarimin ve benim cok hosumuza gidiyor. Iste canim arkadasim, arkadas canlisi, benim gibi gurbetci ve cok vatan özlemi ceken Anitanin bu tarifini sizler icin yayinliyorum.

Malzemeleri:

3 Muz catalla ezilmis
2 cay kasigi Karbonat
2 cay kasigi Backpulver
375 g Un (3 kupa fincan)
125 g Tereyagi
1 Yumarta
180 g Seker (1 kupa fincan)
1 caykasigi Tuz
125 g findikli cikolata iri kiyilmis

Yapilisi:
Seker ile yumurta cirpilir, yumusak tere yagi eklenerek devam cirpilir diger malzemeler de ilave edilerek karistirilir. Yaglanmis Muffins kaliplarina bir yemek kasigi aktarilarak 190°C isitilmis firinda 15- 20 dakkika pisirilir.
Afiyet Olsun!!!

26 Kasım 2007

Mücver -Kabakli



Malzemeleri:
1 orta boy Kabak
3 kücük Patates
1 demet taze Sogan
1 demet Maydanoz
1 demet Nane
3-5 dis isteye göre Sarmisak
3 Yumurta
1 dolu kase Un
1 bardak Su
Tuz, Kirmizi biber, Kimyon
Kizartmak icin Ay cicegi yagi

Yapilisi:
Sebzeler soyulup rendelenir. Sogan, maydanoz ve nane ayiklanip yikanir ve incecik kiyilir. Bir kaseye bu hazirlanan tüm malzemeler konur. Yumurta, un ve baharatlar su ilavesiyle cirpilir ve sebzelerin üzerine aktarilip hepsi birlikte karistirilarak bir bulamac yapilir.
Ay cicegi yagi, tavaya konur ve isitilir. Iyice yag isininca sebzeli bulamactan 1 yemek kasigi alinarak tavaya 1 yemek kasigi olarak aktarilarak alti ve üstü cevirilerek kizartilir.

Afiyet Olsun!

22 Kasım 2007

Brüksel lahanali sebze tavasi ve makarna

Brüksel lahanasi ailecek cok sevdiyimiz bir sebze.
Bu lahana cinsinden tabiki degisik yemekler yapildigi gibi,
etsiz yemek sevenler icinde bu alternetif cok güzel ve lezzetli oluyor.
Ben 3 günlük seminere gidiyorum ben yok iken sizlere sicak sicak eslik etsin diye,
bu kendi bulusum olan bu yemeyimi burada sizlere ikram ediyorum, afiyet olsun...



Malzemeleri:

Malzemeler kisi basina göre istenilen miktarda hazirlanir.
100 gr Brüksel lahanasi
150 gr kücük patates
4 Havuc
8 siska Sogan
4-6 sivri aci biber
2 kirmizi biber
4 y.k Zeytinyagi
1 y.k. salca 1 su bardagi su ile ezilir
tuz, karabiber, kirmizi biber, kekik
Garnatür olarak yaninda Peynirli makarna



Yapilisi:
Sebzeler temizlenir, havuc 2-3 cm halkalara kesilir. Bir tavada zeytinyagi isitilir, icine Brüksel lahanalari, sogan ve havuc alinip kavrulur. Daha sonra da
patates ve biberler ilave edilip tavanin agzi kapatilarak kendi suyunda terletilerek kisik ateste 5 dakika pisirilir, salcali suyu ve baharatlari da ilave edilerek, 15 dakika tavanin agzi kapali olarak pisirilir. Makarnanin yaninda servis edilir. Tabiki bunun yaninda et köfteleri, pirzolada harika olur, denemek isteyenlere afiyet olsun.

21 Kasım 2007

Ananasli ve sucuklu Pizza


Ananasli ve Sucuklu Pizza

Malzemeleri:

500 gr Un
1 Maya (42 gr)
2 yemek kasigi sivi yag
1 fincan Süt
aldigi kadar ilik Su
Tuz

Üzerine:
100 gr Sucuk dilimlenmis
1 Sogan
1 kirmizi Biber
1 yesil Biber
2 Domates
1 kutu konserve Misir
1 kutu konserve Ananas kücük kesilmis
200 gr rende Kasar Peyniri
1 y.k. Domates ve Biber Salcasi
tuz, karabiber, kirmizi biber
3 y.k. siviyag
1 c.k. Kekik
3 yemek kasigi ay cicegi cekirdeyinin ici

Hazirlanisi:
Bildiginiz üzere hamur yogrulur, ve mayalanmaya birakilir.
Üzeri icin hazirlanacak malzemeler ufak kesilip, baharatlarla karistirilir. Hamur incecik 2 parca halinde 2 tepsiye yayilir ve pizza malzemesi üzerine yayilir, en son peynir üzerine serpilir ve aycicegi cekirdeginin ici de serpilerek, 225 derceli firinda 20-25 dakika citir citir pisirilir. Afiyet olsun!!!


18 Kasım 2007

Bamya ve Pilav

Bamya ve pilavi böyle etsiz denedinizmi? iste cok pratik yemek, kolayca hazirlanip sofraya gelecek nefis bir lezzet.


Not: Almanyada benim oturdugum bu sehirde taze bamya pek bulunmaz onun icin konserveden yapiyorum, cok lezzetli oluyor. Ama taze bamya yapmak istiyenler bamyayi temizleyip hazir duruma getirince önceden tencereye bir limonun suyunu eklemeleri gerek, bu bamyanin salgili olmamasini saglar.

Bamya:

Malzemeleri:
1 kavanoz konserve Bamya
1 sogan
1 Domates
1 yemek kasigi d. salcasi
4 yemek kasigi zeytinyagi
1 cay kasigi seker
tuz, karabiber, kuru kirmizi biber

Yapilisi:
Bir tencerede yag tavlanir icine ince kiyilmis soganlar alinarak acik pembe renkte kizartilir. Sonra ufak küplere kesilmis domates de ilave edilerek domatesin solmasi saglanir. Domates salcasi, 1/2 su bardagi sicak su ile ezilip domateslere ilave edilir. Konserve bamyanin icinde eger domatesde varsa onlarda ufak küpler halinde kesilerek bamyalarla beraber tencerey ilave edilir. Baharatlari ve sekeride eklenerek, 8 dakika kadar pisirilir. Yaninda pilavla servise hazirdir. Afiyet olsun!


17 Kasım 2007

Sultan Kebabi


Bu Sultan Kebabini teyzem kizi Hatice bana msn de tarif etti. Kendimde deniyeyim ve bloguma koyayim diye , kendisi Gaziantepte oturuyor. Burdan selamlar ve sevgiler, Haticecigim cok tesekkürler, nefis bir tad oldu Sulatanlara layik....

Malzemeleri:
2 Patlican kebaplik patlican
4 Patates
2 Tavuk gögsü
4 y.k. sivi yag
5-6 arpacik sogan
2 sivri biber
2 kirmizi biber
1 cay kasigi Kekeik,
1 yemek kasigi salca
tuz, karabiber, kpulbiber
 
Yapilisi:
Patlicanlar soyulur 2 cm kalinliginda halkalara kesilir.
Patateslerde ayni soyularak 2 cm halkalara kesilir ve patlicanlarla birlikte 2 y.k. sivi yag, tuz ve karabiberle karistirilir.
Diger tarafta kusbasi kesilmis tavukgögsü 2 yemek kasigi sivi yag yardimi ile kizartilir, tuzu, kekiyi ve karabiberi eklenir. Tencereye bir patlican bir sebze konularak dizilir. üzerinede soyulmus soganlar, dilimlenmis biberlerdizilir. Bi bardak suda salca ezilir, tuz ve toz biber karistirilir, yemeyin üzerine aktarilip agzi kapali olarak 15-20 dakika pisirilip servise alinir.
Not: Hatice patlican ve patatesleri kizartarak anlatmisti, bizde pek kizartma yenmediyinde ben böyle denedim sonuc harika oldu,  eee nede olsa Sultan Kebabi....

13 Kasım 2007

Hashasli Simitler

Blogcu arkadasim emelinmutfagi bana hashasli cörekler konusunda yardimci olmustu. Bende onun tariflerinden yararlanarak, bir kac degisiklik yaparak bu Hashasli simitleri yaptim. Canim Emelcigim cok tesekkürler.


Hashasli simitler

Malzemeleri:

1 su bardağı ılık su,

1/2 su bardağı ılık süt,

1/2 su bardağı yoğurt,

1/2 su bardağı sıvı yağ,

2 yemek kasigi Hashasezmesi,

2 tane yumurta (bir sari üzerine),

1 paket maya,

1 yemek kaşığı tuz,

1 tatlı kaşığı şeker.


Yapilisi:

Tüm malzemelerden yumuşak hamur yogurun ve mayalanmaya birakin.
Hamurdan limon büyüklüğünde bezeler alip, kücük simit sekilleri verin ve tepsiye dizin.
Tepside tekrar mayalandirilir. Sonra üzerine yumurta sarisi sürülüp, susam serpilir. 125 derecedeki firinda 25 dakika kadar pisirilir. Afiyet olsun!!!

Karni Yarik

iste sizlere nefis bir Patlicanli Karni Yarik tarifi. Arkadasim Gülsüm bu tarifi ve resmi yayinlamak icin bana yolladi. Kendisine cok tesekkür edip sizlerin begenilerine sunuyorum.

Karniyarik

Malzemeler:

6 Patlican

2 Sogan

3 Domates

2-3 sivri Biber

250 gr. Kiyma

3 y.k. Siviyag

Tuz; Karabiber,

1 su bardagi domates suyu

veya bir yemek kasigi domates salcasi bir bardak suda ezilir

Maydanoz

Kizartmak icin yag

Yapilisi:

Patlicanlari basi kesilir ve 1 cm araliklar halinde uzunlamasina soyulur. Kizgin yagda kizartilir, sonra ortalari kayik sekilde kesilerek ici acilir. (Patlicanlar büyük ve kalinsa ikiye kesilip, karni kayik sekilde acilir.

Kiyma 3 yemek kasigi yag ilavesi ile kavrulur ve icine ince kiyilmis sogan da ilave edilerek 5 dakika daha kavrulur, tuz ve karabiberi ilave edilir. Bir firin tepsisine patlicanlar alinir ve yarilan karin yerine kiymalar doldurulur. Üzerine dilim biber ve domates düzülür. En son üzerlerine domates suyu gezdirilip 225 dereceli firinda 20-25 dakika pisirilir. Cesitli garnetürlerle servise alinir.
Afiyet Olsun!

10 Kasım 2007

Elmali-Cevizli Pasta


Bahcemin Elmalarindan Elmali Pasta

Malzemeleri:

150ml Siviyag,

150 gr, Seker,

1 p. Vanilya,

1 Limon kabugu rendesi,

2-3 y.k. Limon suyu,

bir fiske Tuz,

3 Yumurta,

200 gr. Un

1 p. Kabartma tozu





Üzerine:
4-5 Elma,
2 y.k. kahverengi Seker,
1 y.k. Limon suyu,
1 cay bardagi cekilmis Ceviz,
1/2 c.k. Tarcin



Yapilisi:
Seker ve yumurta cirpilir, üzerine siviyag ve diger malzemeler de ilave edilerek ve güzelce karistirilir. Yaglanmis bir tepsiye alinir, üzerine önceden karistirilmis elma karisimi dizilir. Bu karisim icin elmalar dilimlenir, bir kaseye alinir, üzerine limonsuyu, tarcin seker ve ceviz ilave edilip karistirilir. Hamurun üzeri kapancak sekilde dizilen elmalarin arasinada kasedeki cevizler serpistirilir. 200 dercedeki firinda 25 dakika kadar pisirilip dilimlenerek sicak ve soguk servis yapilir. Afiyet olsun!

8 Kasım 2007

Saray Helvasi


Saray Helvasi

Malzemeleri:

1 su bardagi irmik,
100 gr. Tereyagi,

1 su bardagi cig kaymak (Sahne) veya 200ml süt,

1/2 su bardagi Ceviz,

2-3 yemek kasigi Fistik,

Tarcin,

1,5 su bardagi seker,
veya az sekerli sevenler icin 1 su bardagi seker de kafi

1 su bardagi su

Yapilisi:
Bir tencereye tereyagi alinip eritilir, icine irmik ilave edilerek 10 dakika kisik ateste kavrulur, diger taraftan seker ve su baska bir tencerede 5 dakika kaynatilir. Kavrulan irmigin icine sekerli serbet aktarilir ve hizlica bir karistirili daha sonrada cig kaymak ilave edilerek kaynamasi saglanir, cevizler ve fistiklar ilave edeilerek agzi kapatilar. Cok kisik ateste 2-3 dakika pisirilir ve sonra ocaktan alinip 5 dak. dinlenmeye birakilir, en son tabaklara alinip, üzerine tarcin serpilerek servis edilir.

6 Kasım 2007

Icli köfte


Köfte malzemesi:

300 gr kirmizi yagsiz cig köftelik koyun eti,

1 kg ince bulgur,

1 büyük sogan,

Tuz, kirmizi biber ,

½ yemek kasigi biber ve domates salcasi,

Kizartmak icin bol yag


Icinin Malzemeleri:

1 kg orta yagli kiyma,

5-6 büyük kuru sogan,

300 gr, ceviz ici iri cekilmis,

2-3 yemek kasigi sivi yag,

Tuz, salca, kirmizi biber, karabiber,

½ yemek kasigi biber ve domates salcasi,

1 tatli kasigi Tarcin


Yapilisi:

Öncelikle icli köftenin icinin kiymasi hazirlanir. Bunun icin kiyma genis bir tavaya alinip tuz ilavesi ile, yüksek ateste cabucak karistirilarak kavrulur, icine 2- 3 yemek kasigi sivi yag ilave edilip kisik ateste yavas yavas 5 dak. kadar daha, karistirilmaya devam edilir. Ince kiyilmis soganlar ilave edilip, 10 dakika daha kavrulur. Daha sonra icine salcalari, biberleri ilave edilir 5 dakika daha pisirilip tarcin ve cevizide eklenerek karistirilip sogumaya birakilir.
Köfte yogrulacak kaba ince bulgur alinip, bulgurun islanacagi kadar, 1-2 su bardagi soguk su aktarilarak karistirilir, tüm bulgurun islanmasi saglanir.
Sogan soyulup dörde kesilir, et iri kusbasi kesilir veya kiyma seklinde ise bulgura oldugu gibi eklenir. Tuz, kirmizi biber ve salcalar ilave edilip bu karisimin hepsi et makinasindan 2-3 kere ince süzgecden cekilir.
Bu et makinasindan cekmek sizin isinizi kolaylastirip, köftenizin cabuk olmasini saglayacaktir. Ben elektrikli makinadan cekip sonra icli köfteyi oyarken el makinasi ile yapiyorum. Köfteler soguk su ilavesi ile biraz yogrulur ve köfte dörde ayrilir her parca ayri ayri alinarak bir yemek kasigi un ilavesi ile unu yedirerek yogrulur. (köftelere un katmak kizartmasinin renginin güzel olmasini saglar). Bu unlu köfte el makinasindan icli köfte


agzi takilarak boru seklinde cekilerek cikarilir. 10-15 cm uzunlugunda cikinca koparilip bir tarafa birakilir. Taki bu dörtte bir köfte bitene kadar. Sonra tek tek bu hamurlarin bir tarafi yine eller su ile islatilarak cok muntazam sekilde yavas yavas kapatilir. Kapatilan köftelerin icine sogumus kiyma doldurulur ve bu köftelerin bas kismida yine yavas yavas eller isaltilarak ve elde sikilarak kapatilir. Bu kapatilan hazirlanmis köfteler bir tepsiye dizilir ve üzerleri temiz bir mutfak bezi ile örtülür. Diger köftelerde böyle, yani diger dörde bölünenin her bölümü bu islemden gecirilir.

Köfteler bitince bir tavaya bol yag konulur, yag iyice kizinca, isininca köfteler cok olmamak sarti ile 3-4 tane, yaga konularak kizartilir. Yagin kizgin olmamasi köftelerin dagilmasina yol acar. Onun icin yagin iyice kizdirildiktan sonra köfteleri icine koymak gerekir.

Biz icli köftyi hep kizartiriz. (bir defasinda haslama yaptim, bizim damak tadina uygun degildi, belki midesi rahatsiz olanlar icin haslamak bir alternatif ama bizde kizartma seviliyor, firinda kizartma yi da denedim, köfteler firca ile yaglayip firinda kizarttim, hafif oluyor ama tam tadi bol yagda kizartma veriyor.)


Ben evin tüm fertlerini basima toplayip beraberce yaparim, hem zevkli oluyor hem de herkesin emegi gecerek, güzel bir sohpetle eski günleri ananrak icli köfteyi yapiyoruz.

Denemek isteyenlere Afiyet olsun!

NOT: Bu Kaliplar Kilis´te, Gaziantep´te 40 yildir ben kendimi bildim bileli satilir, almak isteyenler buyursun, ordaki herhangi mutfak esyasi satan bir saticidan temin edilebilinir.(yogun istek üzerine bu aciklamayi sonradan ekliyorum)

4 Kasım 2007

Cig Köfte


Cig Köfte
Malzemeleri:
250 gr. cig köftelik taze koyun veya kuzu eti,
250 gr ince Bulgur,
1 kücük Sogan,
3-4 dis Sarmisak,
3-4 taze Sogan,
1 demet Maydanoz,
150 gr Ceviz,
1/2 yemek kasigi Domates salcasi,
2 yemek kasigi aci Biber salcasi,
1 yemek kasigi kirmizi pul biber veya isot
tuz, karabiber,
2 tutam tarcin

Yapilisi:
ince koftelik bulgur cig köfte yogurma legenine alinir, icine ince kiyilmis sogan, baharatlar ve salcalar ilave edilerek yogrulur. Bulgur biraz yumusamaya baslayinca yaklasik 15 dakika sonra, etdögme makinasindan incecik macun haline getirilmis kirmizi et, köfteye ilave edilip, yogurmaya devam edilir. yaklasik 10 dakika sonra, bir kaseye alinan soguk su yavas yavas yogurma esnasinda ilave edilerek, köfte kivamini almasi ve bulgurun dahada cok yumusamasi saglanir (yaklasik 1 su bardagi su). Yumusayan kivamini ve tadini alan köfteye daha evelden ince dogranmis, sarmisak, yesil sogan katilir, tekrar bir yogrulur. En son olarak ince kiyilmis maydanoz ve iri cekilmis ceviz ilave edilir yogrulmadan harmanlanir ve elde sekillendirilerek, servis tabaklarina alinir. Köftenin yanin bol salata yapilarak ikram edilir.
Afiyet Olsun!

Kadin Budu Köfte

Bu Kadin Budu Köfteyi arkadasim Gülsüm yapip yayinlamam icin bana yollamisti bende Gülsümcügüme burdan tesekkür ederek, bu köfteyi sizler icin yayinliyorum.

Kadin Budu Köfte

Malzemeleri:

500 gr. Orta yagli kiyma,

2 bas sogan,

3 cay kasigi Galete unu,

3-4 y.k. sivi yag,

3 Yumurta,

Bir tutam kiyilmis Maydanoz,

2 corba kasigi Pirinc,

Tuz, Karabiber

Yapilisi:

Kiymanin 2/3 sini dogranmis soganla ve yag ilavesi ile et kendi birakrigi suyu tekrar cekinceye kadar kavurunuz.

Pirinc yikayip 1-5 bardak su ile haslayiniz. Kavrulan kiymanin icine cig kiymayi , haslanmis ve suyu süzülmüs pirinci, maydanoz, tur, karabiberi ve 1 yumuranin sarisini katarak yogurunuz. Köftelerden cevizden büyük parcalar alip elde oval sekil veriniz.

Bu köfteleri önce galete ununa sonrada cirpilmis yumurtaya batirip, bol yagda kizartiniz.

Kizaran köfteleri kagit pecetenin üzerine aliniz. Bu köfteleri cesitli garnetürlerle servis tabagina aliniz.

Bunlarada bakmak istermisiniz

Related Posts with Thumbnails